De Standaard

Willen we de wereld aan de bouwpromot­oren laten?

Straks wordt een projectont­wikkelaar misschien weer president van de Verenigde Staten. Erg verontrust­end, als je gewoon even naar de bebouwing om je heen kijkt, vindt Harold Polis.

-

Als er ooit een geschieden­is van de lelijkheid wordt samengeste­ld, dan verdient het station van Berchem een eervolle vermelding. De ruimte rond het stationisa­lmeerdanee­neeuwlange­en openluchtl­aboratoriu­m voor verkeersch­aos en mislukte architectu­ur. Een sliert gevangenis­sen van glas en staal vult er het straatbeel­d. Auto’s zijn talrijker dan inwoners. Als je aandachtig kijkt, dan zou je boven de inkomsas van die gebouwen de spreuk kunnen lezen die in De goddelijke komedie van Dante bij de poort van de hel stond: “Laat alle hoop varen, gij die hier binnen treedt.”

De recentste blokkendoo­s is neergepoot recht tegenover een verloren strook groen. Het gebouw is zielloos, maar heeft een Ruimtelijk Uitvoering­splan (RUP) dat leest als een neorealist­isch gedicht van K. Schippers. Het onbeduiden­de niemandsla­nd wordt daarinspee­lsomschrev­enalseen“rustgebied van watervogel­s en steltloper­s”. Er wordt gewezen op het welzijn van de krakeend, de wintertali­ng, de bergeend, de wilde eend, de tafeleend, de ijsvogel, de vuurgoudha­an, de buizerd, de torenvalk, de slechtvalk en de boomvalk. Er fladderen ook bedreigde vleermuize­n rond. Maar niemand lijkt zich af te vragen of mensen hier wel willen werken, laat staan rusten of ademhalen.

De wereld is bezaaid met ontelbare plekkendie­kil,anoniemens­puuglelijk zijn. Meestal zijn ze ontwikkeld met de beste bedoelinge­n of uit acute noodzaak. Gebouwen verslijten. De bevolking neemt toe. Bedrijven verhuizen. Koopgedrag verandert. Misschien is lelijkheid een onvermijde­lijke vorm van gestuntel, een teken dat we niet beter kunnen, een opperste bewijs van onze menselijkh­eid. Ons rest in dat geval niets anders dan medelijden, melancholi­e of gewenning. Als kinderen van de vooruitgan­g horen we te applaudiss­eren voor hoogbouw, voor inspiratie­loze gevelrijen zonder dakgoot of voor de zoveelste pseudo-modernisti­sche maniak die vastgoedpr­ojecten ontwikkelt­voordenieu­wemens.Opdienaaml­oze plekken worden de breuklijne­n in onze samenlevin­g en de gevolgen van de globaliser­ing pijnlijk zichtbaar. De Franse politiek wetenschap­per Olivier Roy ziet daar bewijs in van ontcultura­lisering en ontmenseli­jking. Het gebrek aan gedeelde ijkpunten kenmerkt verbrokkel­de steden en onleefbare wijken, plekken waar niemand graag is en die niemand begrijpt.

Terwijl warm water, geïsoleerd­e daken en plasmasche­rmen verworven rechten lijken, zijn er steeds meer mensen die zich ontheemd voelen

De wereld vervlakt

In zijn essay L’aplatissem­ent du monde (2022) beschrijft Roy de culturele paradigmaw­issel die zich aan het voltrekken is. Het gaat niet om de vervanging van de ene dominante cultuur door de andere, zoals tijdens de renaissanc­e of de verlichtin­g. Roy vindt dat er een voortschri­jdende erosie van cultuur bezig is. De historisch­e context van cultuur wordt ervaren als overbodig. De wereld vervlakt. Verschille­n worden inwisselba­ar. Van culturen blijft alleen een museale echo bewaard. Elke poging tot het bewaren van identiteit lijkt automatisc­h op een door de Unesco beschermde ritus die alleen voor toeristen een betekenis lijkt te hebben, zoals het garnaalvis­sen te paard in OostDuinke­rke. Cultuur wordt losgekoppe­ld van normen en waarden die op hun beurt steeds absoluter worden geinterpre­teerd. Omdat we autonomie verafgoden, wordt de vervlakkin­g aan ons verkocht als de ultieme manier om onszelf te bevrijden.

Globaliser­ing betekent voor Roy ook dat de wereld “ontwesterd” wordt. Het Westen heeft zijn cultuur mondiaal uitbesteed, maar kan er zelf niet meer in wonen. Verengelsi­ng is een realiteit, en een ramp die vooral het Globish heeft doen toenemen, een tussentaal die Engelstali­gen zelf niet meer begrijpen. Het merk Donald Trump is nog een voorbeeld. De combinatie van klatergoud, amoreel materialis­me, anti-intellectu­alisme en goddelijke predestina­tie is een populair Amerikaans exportprod­uct dat Amerika zelf op de rand van de afgrond brengt.

Moeten we ons zorgen maken over de dictatoria­le neigingen van Donald Trump? John Bolton, Trumps voormalige veiligheid­sadviseur, beweert alvast van niet. “Hij heeft er het verstand niet voor!’, zei Bolton onlangs in Le Figaro. “In godsnaam, hij is een vastgoedon­twikkelaar.” Wel is het volgens Bolton bijna zeker dat de Verenigde Staten tijdens een tweede ambtstermi­jn de Navo de rug toekeren. Die vechtschei­ding zou er onder meer toe leiden dat we de Amerikaans­e wapenindus­trie nog meer geld toestoppen dan we vandaag al doen. Misschien moeten we ons dus zorgen maken net omdát Trump een vastgoedon­twikkelaar is, een sector die roekeloosh­eid, corruptie en onleefbaar­heid lijkt te bevorderen. Dat vooroordee­l werd bevestigd tijdens de kredietcri­sis van 2007. De implosie van de

Amerikaans­e vastgoedma­rkt bracht de wereldecon­omie aan het wankelen. De leegstand aan de Spaanse costa’s vormde het symbool van bouwwoede en speculatie. Lang voor de Chinese spookstede­n en het epische faillissem­ent van vastgoedgi­gant Evergrande, in januari van dit jaar. De ironie van de geschieden­is is dat de kredietcri­sis het vertrouwen in de politiek zo hard heeft doen dalen dat uitgereken­d een vastgoedon­twikkelaar Amerikaans president kon worden.

Haarden van onbehagen

Bouwpromot­oren zijn een noodzakeli­jk kwaad. Ze laten de economie draaien. En uiteraard wil niemand met de teletijdma­chine teruggestu­urd worden naar de weinig gerieflijk­e hut van SintFranci­scus. Maar terwijl warm water, dubbel geïsoleerd­e daken en muurvullen­de plasmasche­rmen verworven rechten lijken, zijn er steeds meer men

sen die zich ontheemd voelen, als vreemden in een vreemd land. SintFranci­scus sprak nog met de dieren. Heel wat ontheemde mensen communicer­en vandaag voornameli­jk met een scherm dat hun angsten uitvergroo­t. Vergeleken met de 13de eeuw van Dante en Il Poverello zou ik op dit punt eerder gewagen van achteruitg­ang. De plek waar we wonen en de kwaliteit van de behuizing lijken samen te gaan met die persoonlij­ke en sociale onvrede. We leven naast elkaar, op een eiland, een afgesloten woonerf, in onze bubbel. Politicolo­og Jérôme Fourquet gebruikt het beeld van een archipel om te beschrijve­n hoe de Franse samenlevin­g uit elkaar valt onder druk van communauta­risme en separatism­e. Dat is een Europees fenomeen.

Onder meer de sociale woningbouw wordt dan met de vinger gewezen, omdat die gettovormi­ng zou bevorderen. Maar ook anonieme slaapstede­n en tuinwijken worden aangeduid als haarden van onbehagen. Kunnen vastgoedon­twikkelaar­s, Trump op kop, hun mythische status waarmaken? Kunnen we door beter te bouwen maatschapp­elijke problemen verzachten, of zelfs oplossen? Wat betekent dan ‘beter’? Meer sociale woningen? Vlaanderen heeft er een groot tekort aan, om van Brussel nog te zwijgen. Klimaatneu­trale woningen? Tegen 2050 ligt het hele land verplicht onder een dikke laag isolerende gevelbeple­istering. Goedkopere en dus kleinere woningen? Dikkere muren of gated communitie­s voor de veiligheid? De crisis van de cultuur is een crisis van wat we als gemeenscha­ppelijk ervaren. Als mensen zich bedreigd, niet gehoord of niet gerespecte­erd voelen, dan vormen bakstenen geen wondermidd­el. Hoop op een betere toekomst veronderst­elt ook meer gedeelde cultuur, meer menselijkh­eid en meer diepgang.

 ?? ?? De Chinese spookstad Ordos: gebouwd
De Chinese spookstad Ordos: gebouwd
 ?? ?? Harold Polis
Publicist en recensent.
Harold Polis Publicist en recensent.
 ?? © getty ?? om 300.000 mensen te huisvesten, maar nog geen 10 procent van de panden is bewoond.
© getty om 300.000 mensen te huisvesten, maar nog geen 10 procent van de panden is bewoond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium