De Standaard

Favoriet Pogacar: “Ga Evenepoel missen”

-

Zondag wil Tadej Pogacar voor de tweede keer in zijn carrière Luik-Bastenaken-Luik winnen. De Sloveense wereldtopp­er is er, zelfs met amper negen koersdagen in de benen, klaar voor.

“Ik kijk ernaar uit om tegen Mathieu ( van der Poel, red.) te koersen”, zegt Pogacar. “Luik is in theorie iets meer voor de klimmers dan voor de iets zwaardere renners zoals hij, maar hij kan alles. Luik is een van de langste races van het jaar, met veel klimmetjes.

Als Mathieu er een koers uitkiest, dan presteert hij.”

Titelverde­diger Remco Evenepoel is er niet bij, hij revalideer­t van een crash in de Ronde van het Baskenland.

“Ik mis Remco op de startlijst”, zegt Pogacar. “Hij won de twee vorige edities toen ik er niet meer bij was in de finale. We houden allebei van deze wedstrijd. Het zou interessan­t geweest zijn om het tegen elkaar op te nemen, maar soms is wielrennen wreed.”

Ook zijn grote Tourrivaal Jonas Vingegaard ligt in de lappenmand. “Ik weet uit eigen ervaring dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen”, zegt Pogacar. “Zelfs al denk je dat je er weer klaar voor bent. Zo’n zware val verstoort je voorbereid­ing. Ik hoop dat iedereen zo snel mogelijk op hoogte kan gaan trainen om de Tour voor te bereiden. Het is nog eventjes, maar de klok tikt. Met hard werken, kunnen Remco en Jonas de Ronde van Frankrijk zeker nog halen.” (sfj)

dan een uur langer op de fiets. Op de heenweg naar Bastenaken volgt het peloton niet de traditione­le route via La Roche, wel gaat het over de E25 naar de Baraque Fraiture. Dat plateau ligt op 652 meter – boven de potentiële sneeuwgren­s van 600 meter die het KMI vrijdag vooropstel­de.

Gevoelloze vingertopp­en

Wielerlief­hebbers vragen zich af of het tot een herhaling kan komen van “Neige-Bastogne-Neige”, de sneeuwedit­ie van 1980 die gewonnen werd door Bernard Hinault. De Fransman won toen na een raid van 77 kilometer met 9 minuten en 24 seconden voorsprong op de Ne

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium