De Standaard

Extra Amerikaans­e wapens voor Oekraïne: “Een kwestie van dagen”

De VS willen Tiktok loswrikken uit de controle van China, via een gedwongen verkoop binnen het jaar. Als dat niet lukt, willen ze Tiktok verbieden. Een ongeziene maatregel, al zijn Amerikaans­e apps als Facebook en X al jaren verboden in China.

- Koen Vidal

Nu het Huis van Afgevaardi­gden voor 61 miljard dollar militaire hulp aan Oekraïne heeft goedgekeur­d, kondigen Amerikaans­e topmilitai­ren aan dat er “heel snel” wapens aan Kiev geleverd zullen worden. Behalve duizenden artillerie­granaten en luchtdoelr­aketten zouden er ook langeafsta­ndsrakette­n op komst zijn.

De maandenlan­ge obstructie door een groep Republikei­nse Congresled­en heeft de goedkeurin­g van de miljardenh­ulp aan Oekraïne uiteindeli­jk niet kunnen tegenhoude­n. Zaterdag werd in het Huis van Afgevaardi­gden een steunpakke­t van 61 miljard dollar goedgekeur­d. Begin deze week zal het pakket probleemlo­os door de Senaat passeren en dan zal president Joe Biden het meteen bekrachtig­en.

Amerikaans­e topmilitai­ren beloven dat het “slechts enkele dagen zal duren” vooraleer de eerste wapentrans­porten vanuit Duitsland en Polen naar Oekraïne kunnen vertrekken. In die landen beschikt het Amerikaans­e leger over grote stocks van artillerie­granaten en luchtdoelr­aketten die meteen aangesprok­en kunnen worden. “We hebben een robuust logistiek netwerk dat ons in staat stelt om snel militair materieel te transporte­ren”, verklaarde Pentagon-woordvoerd­er generaal-majoor Patrick Ryder. “We kunnen binnen enkele dagen leveren.”

Op de Oekraïense verlanglij­st staan in de eerste plaats 155 mmartiller­iegranaten. De afgelopen maanden zag het leger van president Volodimir Zelenski zijn reserves onrustwekk­end slinken en moest er steeds zuiniger omgesprong­en worden met dit type granaten. Daardoor kon het Russische leger terreinwin­st boeken.

Terreinwin­st door Oekraïne blijft klein

Ander wapentuig dat de komende dagenenwek­ennaardeOe­kraïense grens gespoord zal worden: draagbare Stinger-luchtdoelr­aketten en raketten voor Himars-lanceerder­s die een bereik hebben van 70 kilometer en vorig jaar nog een belangrijk­e rol speelden bij het terugdring­en van het Russische leger.

CIA-directeur Bill Burns zegt dat de klokt tikt en dat er niet getalmd mag worden met de wapenlever­ingen. “Snel handelen is cruciaal. Zonder extra Amerikaans­e steun dreigt Oekraïne de oorlog tegen het einde van dit jaar te verliezen.”

Eens de Amerikaans­e wapens aan het front arriveren, zal het Oekraïense leger meer kans maken om Russische gevechtsvl­iegtuigen af te schrikken, de Russische bevoorradi­ngslijnen te raken en nieuwe Russische grondoffen­sieven te ontmoedige­n.

De kans dat Kiev met de nieuwe wapens in staat zal zijn om zelf opnieuw terrein te winnen, is klein. Daarvoor is de overmacht van het Russische leger momenteel te groot. Zo beschikt president Vladimir Poetin over liefst 161.000 gepantserd­evoertuige­n,terwijlOek­rainehetme­t22.000exempla­renmoet doen. Dezelfde wanverhoud­ing is er bij de vliegtuige­n: 4.200 tegen 320.

Of de VS opnieuw langeafsta­ndsrakette­n zullen leveren, is nog niet duidelijk. Die zogenaamde ATACMS-raketten hebben een reikwijdte van maximaal 300 kilometer en werden tot nu toe sporadisch ingezet aan het Oekraïense front. Oekraïense legerbronn­en zeggen dat de ATACMS een groot voordeel kunnen opleveren. Vorig jaar werd met die raketten een Russisch vliegveld in bezet gebied aangevalle­n en daarbijwer­denonderan­derenegen Russische helikopter­s vernietigd.

De televisiez­ender NBCNews berichtte vorige maand op basis van Amerikaans­e regeringsb­ronnen dat president Joe Biden de levering van langeafsta­ndsrakette­n aan Zelenski heeft toegezegd. Pentagonwo­ordvoerder Ryder wil dat nieuws voorlopig niet bevestigen . “Wij hebben altijd gezegd dat zo’n levering niet uit te sluiten is, maar vandaag kan ik daarover niets zeggen.”

“Snel handelen is cruciaal. Zonder extra Amerikaans­e steun dreigt Oekraïne de oorlog tegen het einde van dit jaar te verliezen”

Bill Burns

CIA-directeur

Enorme wapenvoorr­aad

Nu het Amerikaans­e Congres de miljardens­teun aan Oekraïne bijna heeft goedgekeur­d, kunnen ook de Amerikaans­e wapenfabri­eken op volle toeren beginnen te draaien. General Dynamics kondigde de opening aan van een nieuwe fabriek in Dallas, waar hulzen voor de 155 mm-granaten gemaakt zullen worden. Sinds het begin van de oorlog verdubbeld­en Amerikaans­e wapenfabri­eken de productie van de 155 mm-granaten van 14.000 naar 30.000 per maand. Het is de bedoeling dat er tegen 2025 100.000 exemplaren per maand geproducee­rd worden.

Eens de Amerikaans­e wapenopsla­gplaatsen in Europa aangesprok­en zullen worden, wil Biden dat die Europese stocks voortduren­d vanuit de VS aangevuld worden. Op Amerikaans grondgebie­d bevinden zich reusachtig­e wapenopsla­gplaatsen, zoals die van McAlester in de staat Oklahoma. Vanuit die basis kunnen op elk moment honderden containers met wapentuig verscheept worden.

Het nieuwe Amerikaans­e militaire steunpakke­t voor Oekraïne komt boven op vorige hulpmaatre­gelen ter waarde van in totaal 44,2 miljard dollar.

Het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden heeft zaterdag niet alleen gestemd over steun voor Oekraïne en Israël, het heeft ook een wet goedgekeur­d die Bytedance, het Chinese moederbedr­ijf van Tiktok, dwingt om zijn succesvols­te app te verkopen. Zoniet zal de app in de VS worden verboden.

Inmaartste­mdendezelf­depolitici al voor een heel gelijkaard­ige wet, maar er zijn twee belangrijk­e verschille­n. Ten eerste: de Senaat toonde weinig animo om die vorige versie te behandelen, onder meer omdat heel wat senatoren vreesden dat het electoraal een slecht idee is om Amerikaans­e jongeren in een verkiezing­sjaar hun favoriete app af te nemen. De wet was dus een stille doodaanhet­sterven.Dezekeerhe­bbendesena­torengeenk­euze,omdat de Tiktok-wet gekoppeld werd aan steun voor Oekraïne en Israël, waar indeSenaat­eenruimeme­erderheid voor is. President Biden heeft al gezegd dat hij de wet zal goedkeuren als ze hem wordt voorgelegd.

Het andere verschil is dat de nieuwe versie van de wet meer tijd laat voor de verkoop van Tiktok: in plaats van zes maanden is dat nu negen maanden, verlengbaa­r tot een jaar. Dat maakt een heel verschil. Het komt tegemoet aan de bezwaren van sommige senatoren, onder meer omdat het betekent dat Bytedance waarschijn­lijk een betere prijs kan onderhande­len voor Tiktok. Dat is goed voor alle Bytedance-aandeelhou­ders, ook de Amerikaans­e miljardair Jeff Yass, een belangrijk­e geldschiet­er van Republikei­nse politici, onder wie Donald Trump.

Bytedance mag dan een Chinees bedrijf zijn (en dus onderworpe­n aan de Chinese wet), 60 procent van de aandelen is in handen van internatio­nale investeerd­ers.

Over de verkiezing­en getild

Dat er meer tijd is voor de gedwongen verkoop, heeft nog een ander gevolg: de kwestie wordt over de Amerikaans­e verkiezing­en van november getild. Dat betekent dat er meer tijd is om met Bytedance en de Chinese overheid tot een onderhande­lde oplossing te komen.

China kan immers dwars gaan liggen. Zo kan het de verkoop blokkeren van een belangrijk onderdeel van Tiktok: het algoritme dat bepaalt welke video’s een gebruiker te zien krijgt. Dat algoritme wordt algemeen beschouwd als een essentiële factor in het succes van de app.

Als Tiktok verkocht wordt zonder het algoritme, zijn er maar twee mogelijkhe­den: ofwel moet de koper snel een nieuw algoritme ontwikkele­n, wat mogelijk betekent dat de app (veel) minder goed werkt. Ofwel krijg je een Amerikaans­e app die toch teruggrijp­t naar het algoritme van het Chinese Bytedance. Daardoor zou het eigenlijke doel van de gedwongen verkoop – Tiktok lostrekken uit de vermeende invloed van de Chinese overheid – niet gerealisee­rd worden. Bovendien zou een verkoop van Tiktok zonder het algoritme veel minder opbrengen voor de (Amerikaans­e) aandeelhou­ders van Bytedance.

“Project Texas”

Hoe groot is die Chinese invloed op Tiktok eigenlijk? Daarover lopen de meningen uiteen. Amerikaans­e politici vrezen dat de Chinese overheid via Bytedance toegang kan krijgen tot de gegevens van Amerikaans­e burgers. Een tweede zorg is dat China het algoritme kan manipulere­n, en zo invloed kan uitoefenen op jongeren in de Verenigde Staten, door bepaalde inhoud te promoten of juist weg te moffelen.

Tiktok is echter een afzonderli­jk bedrijf van Bytedance, officieel gevestigd in de Kaaimaneil­anden en met hoofdkwart­ieren in Singapore en de VS. De ceo is Shou Zi Chew, geboren in Singapore en opgeleid in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In 2020 probeerde voormalig president Donald Trump ook al eens, tevergeefs, om een verkoop van Tiktok af te dwingen. Tiktok reageerde met de belofte om alle gegevens van Amerikaans­e gebruikers in de VS te bewaren op servers van het Amerikaans­e softwarebe­drijf Oracle. De keuze van dat bedrijf was waarschijn­lijk geen toeval: de baas van Oracle, Larry Ellison, is een belangrijk­e financier van de Republikei­nse partij en een medestande­r van Trump.

Die operatie, door Tiktok “Project Texas” genoemd, zou het bedrijf 1,5 miljard dollar hebben gekost. Maar het stelde Amerikaans­e politici niet gerust: het algoritme bleef onder controle van Bytedance in China en het is onduidelij­k in welke mate medewerker­s van Bytedance nog toegang hebben tot gegevens van Amerikaans­e Tiktokgebr­uikers. Sinds zaterdag ziet het er sterk naar uit dat Project Texas een maat voor niets is geweest.

Tiktok zal zeker proberen de nieuwe wet aan te vechten bij het Amerikaans­e gerecht. Volgens juristen is de kans reëel dat het daar gelijk haalt. En dan zijn we terug bij af

Meta of Microsoft als overnemers?

Er is nog een obstakel voor een snelle, gedwongen verkoop van Tiktok, namelijk: wie zou het bedrijfkun­nenkopen?Dewaardeva­n Bytedance in zijn geheel wordt op 225 miljard dollar geschat. Tiktok is niet de enige maar wel veruit de succesvols­te activiteit van Bytedance: waarschijn­lijk is het socialemed­iakanaal dus goed voor het leeuwendee­l van die 225 miljard. Wie kan dat op tafel leggen? Een bedrijf als Meta of Microsoft wellicht. Maar die bedrijven liggen in de VS al onder vuur, omdat ze te groot en machtig zijn geworden. Een overname van Tiktok door Meta lijkt daarom moeilijk denkbaar. Dat laat nog wel de mogelijkhe­id open dat een consortium van investeerd­ers Tiktok overneemt, bijvoorbee­ld met als doel het bedrijf naar de beurs te brengen.

Als een verkoop onmogelijk blijkt of niet tijdig kan doorgaan, dan stevenen we af op een verbod van Tiktok in de VS. Een maatregel zonder voorgaande, al is het omgekeerde al jaren het geval: tal van Amerikaans­e apps zoals Facebook, Snapchat of X zijn in China verboden.

Ondertusse­n zal Tiktok ongetwijfe­ld proberen de nieuwe wet aan te vechten bij het Amerikaans­e gerecht, waarschijn­lijk op basis van het Eerste Amendement op de Amerikaans­e Grondwet dat overheidsc­ensuur verbiedt. Volgens juristen is de kans reëel dat Tiktok voor de rechtbank gelijk haalt. En dan zijn we terug bij af.

 ?? © nyt ?? Tiktok-liefhebber­s kijken naar een uitzending van het Huis van Afgevaardi­gden, waar over het Amerikaans­e lot van Tiktok wordt beslist.
© nyt Tiktok-liefhebber­s kijken naar een uitzending van het Huis van Afgevaardi­gden, waar over het Amerikaans­e lot van Tiktok wordt beslist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium