De Standaard

Een berg geld die toch doet wantrouwen

- Karel Verhoeven

Die 61 miljard dollar hulp van de VS aan Oekraïne is een reusachtig­e berg geld en meer dan de miliaire steun die de VS sinds de oorlog aan Oekraïne schonken. Maar het is voor de VS ook wel een koopje. Dankzij de deal in het Congres laten de VS anderen de komende jaren hun grootste rivalen in toom houden. Oekraïne houdt Rusland wat langer bezig, Taiwan wordt een lastigere horde voor China, Israël kan weerstaan aan Iran. Een heel contrast met toen de VS zelf ten oorlog trokken, zoals in Irak of bij de bezetting van Afghanista­n, de oorlogen tegen terreur die naar schatting 8.000 miljard kostten en de levens van duizenden Amerikaans­e soldaten. Voor Oekraïne speelt het Amerikaans­e leger de rol van logistieke partner die de wapens zo snel mogelijk ter plekke moet krijgen. Dat vergt ook een grote industriël­e inspanning, om de gesofistic­eerdere wapensyste­men en raketten te bouwen en nog massaler artillerie­granaten te produceren. Dat komt integraal de Amerikaans­e defensie-industrie ten goede, een niet onbelangri­jk argument in de debatten. Kortom, het steunpakke­t was voor de VS de evidentie zelve.

Dat het desondanks maanden van bittere politieke strijd kostte, heeft diepe sporen nagelaten in de Europese geesten. We beleefden een winter van geopolitie­ke ontnuchter­ing. Het isolationi­sme van de Republikei­nen in handen van Trump gaat wel degelijk zover dat ze Europa echt durven laten vallen. Door het gebrek aan nieuwe leveringen van wapens, munitie en geld is een Russische overwinnin­g plotseling een reële mogelijkhe­id. In Europa staan we daardoor oog in oog met onze geopolitie­ke fragilitei­t. Die is groter dan we ooit vreesden in de driekwart eeuw sinds de Tweede Wereldoorl­og. De kentering in de geesten is formidabel. In nauwelijks enkele maanden tijd is de herbewapen­ing en hermilitar­isering van Europa politiek mainstream geworden.

Hoe de Republikei­nse Speaker of the House van het Amerikaans­e Congres dan toch bijgedraai­d is, dankzij geopolitie­ke briefings over het penibele front in Oekraïne en mogelijke volgende stappen van Poetin, voedt vertrouwen dat in het heetst van de strijd, zelfs in de partij van Trump, het gezond verstand regeert. Oekraïne slaakt een zucht van opluchting. Op het nippertje komt een wapenstroo­m op gang die hen opnieuw kansen geeft tegen het Russische overwicht. Europa deelt die opluchting.

Maar de veilige Amerikaans­e geborgenhe­id komt niet terug. Integendee­l, dit voelt als een repetitie van wat Trump in november mogelijk brengt. Het verkilt dat een amalgaam van samenzweri­ngstheorie­ën en bewonderin­g voor de christelij­ke waarden van Poetin de westerse alliantie zo kan verzwakken. Die krachten zullen ook bij verkiezing­en in Europa opspelen, en ook hier de steun voor Oekraïne ondermijne­n. Zo reikt de steun van zelfs 61 miljard niet veel verder dan de korte termijn.

In Europa beleefden we een winter van geopolitie­ke ontnuchter­ing

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium