De Standaard

Na de regen, komt nog meer regen

Haal je handschoen­en en wintersjaa­l maar weer boven. Volgende week wordt het nat en koud. Van fruitboom tot mens: allemaal verlangen we naar de mooie lentedagen.

- Heleen Debeuckela­ere

Eerst een kwakkelzom­er, dan de natste winter sinds 1902, en nu een lente die maar niet wil doorbreken. De aprilse grillen spelen heel België parten. “We zijn bruusk van de zuidelijke luchtstroo­m in de noordelijk­e terechtgek­omen. Dat betekent regen, hagel, lage temperatur­en en zelfs nachtelijk­e vrieskou in de loop van volgende week,” zegt David Dehenauw van het KMI. Al een week ligt de temperatuu­r zes graden onder het normale gemiddelde voor deze tijd van het jaar. “En dat na zes maanden met vaak regen en kou. Volgend weekend zal het eindelijk een beetje warmer worden. Maar de buien blijven.”

Uitzonderl­ijk weer is dit niet.

Ook vorig jaar werd de lente geplaagd door regenbuien en vrieskou. Maar het speelt wel op ons gemoed. “We verwachten de lente. Het uitgesteld­e verlangen naar mooi weer maakt ons slechtgezi­nd. Je wilt buitenkome­n, barbecueën, op een terras zitten met vrienden. En dat kan allemaal niet.” Psychiater Manuel Morrens van het Universita­ir Psychiatri­sch Centrum Duffel ziet naast die emotionele frustratie ook een biologisch­e oorzaak voor het wegende weer. “We hebben zonlicht nodig om onze hormonen te reguleren. De hoeveelhei­d natuurlijk licht die we absorberen, en de intensitei­t ervan, hebben gevolgen voor onze aanmaak van melatonine en cortisol. De eerste beïnvloedt onze biologisch­e klok, de tweede onze stressbest­endigheid.”

Met een krachtige ventilator en een gasbrander achterop zijn tractor rijdt fruitteler Derwael rond in zijn boomgaard. Zo verspreidt hij er warme lucht

Ruwe peren

Als het even stopt met regenen komt de zon wel tevoorschi­jn. Maar door de kou zijn we veel minder geneigd om naar buiten te gaan om zonnestral­en op te nemen. “Zonlicht binnen – achter een raam – absorberen we veel minder goed”, zegt Morrens.

Niet alleen mensen hebben onder de koude te lijden. “De bloeiperio­de is gelukkig al voorbij, dan zijn fruitbomen het kwetsbaars­t. Maar als het nu nog gaat vriezen, kan de kwaliteit van onze peren nog achteruitg­aan”, vertel Jos Derwael, fruitteler in Heers. De schil van de prille vruchten reageert op de vorst en kan er ruwer en dikker door worden. Geen verwaarloo­sbaar verschil in een grote markt met veel concurrent­ie. Gelukkig wordt de smaak niet beïnvloed.

Om de gevolgen van de koude tegen te gaan, rijdt Derwael rond tussen zijn bomen met een krachtige ventilator en gasbrander achterop zijn tractor. Die verspreidt warme lucht door de boomgaard. Hij heeft ook speciale windmolens op zijn land laten installere­n. Die trekken de hogere en warmere lucht naar beneden en blaast ze tussen de bomen.

Voor de kersenoogs­t blijft het nog even koffiedik kijken. “Sommige varianten zijn al uit de bloei en kunnen nu wel tegen een stootje. Voor een aantal andere kan ik nog niet inschatten wat de gevolgen van de kou zullen zijn.”

Opgegeten narcissen

Amateurtui­niers moeten geduldig zijn. “Het werk blijft liggen, want het is te koud om in de tuin te gaan wroeten”, zegt Ann Michiels van Tuinranger­s, een Vlaams initiatief waarbij vrijwillig­ers in 62 gemeenten gratis tuinadvies komen geven aan bewoners.

Haar tulpen zijn er door het vocht en de regen al aan. Door al die regen zijn er ook veel slakken. Die hebben de narcissen al opgegeten en ze proberen zich nu meester te maken van de kruidentui­n. Maar voor Michiels weegt dat allemaal niet zo zwaar door. “Voor de rest staat de tuin er heel mooi bij, een beetje regen en kou kunnen geen kwaad. We moeten de natuur zijn gang laten gaan,” aldus Michiels. “Daar kunnen we als mensen wat van leren.”

 ?? © Katrijn Van Giel ?? Regenwezen­s op zoek naar een straal zonlicht, nodig voor de regulering vna onze hormonen.
© Katrijn Van Giel Regenwezen­s op zoek naar een straal zonlicht, nodig voor de regulering vna onze hormonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium