De Standaard

Nederlands­e patiënt had 613 dagen corona en ontwikkeld­e unieke variant

- Dries De Smet

Hoewel de man meerdere malen gevaccinee­rd was, bouwde hij geen immuniteit op

In Amsterdam overleed vorig jaar een patiënt die een potentieel gevaarlijk­e coronavari­ant had ontwikkeld na een besmetting van 613 dagen.

Een normale mens ruimt het coronaviru­s na een besmetting in enkele weken op. Maar sommige mensen met een haperend immuunsyst­eem doen er veel langer over, of slagen daar nooit in.

Dat was het geval bij een man die verzorgd werd in Amsterdam UMC.Hijwasmaar­liefst613d­agen besmet met het virus. Een record, stellen de Nederlands­e onderzoeke­rs, die op eencongres voor infectiezi­ekten (ESCMID) in Barcelona het geval zullen toelichten.

Haperende immuniteit

De 72-jarige man werd in februari 2022 opgenomen in het Amsterdams­e ziekenhuis met een coronabesm­etting. Hoewel hij meerdere malen gevaccinee­rd was, had hij geen immuniteit opgebouwd tegen het virus, bleek bij een test. Dat was niet vreemd, want het immuunsyst­eem van de man werd stevig onderdrukt.

De man leed immers aan een bloedziekt­e en had daarvoor een stamceltra­nsplantati­e gekregen. Omdat er daarna verwikkeli­ngen optraden, kreeg hij een geneesmidd­el dat alle B-cellen vernietigt. Die wittebloed­cellen helpen om antistoffe­n aan te maken, ook tegen het coronaviru­s.

Daarom kreeg de man zogenaamde monoklonal­e antistoffe­n toegediend met een infuus, die moeten helpen om het virus op te ruimen. Maar dat lukte niet, stellen de artsen. Al na drie weken was het virus in zijn lichaam gemuteerd naar een variant die één van de toegediend­e antistoffe­n kon omzeilen.

Meer dan 50 mutaties

En zo zou het dus 613 dagen blijven doorgaan, tot de man uiteindeli­jk stierf aan de gevolgen van zijn bloedziekt­e. Gedurende die periode namen de artsen met een neusof keelwisser 27 stalen af. Hij moest herhaaldel­ijk in het ziekenhuis opgenomen worden doordat zijn chronische corona-infectie geregeld opspeelde.

Uit het genetisch materiaal dat de onderzoeke­rs van het virus verzamelde­n, blijkt dat het virus in het lichaam van de patiënt tussen februari 2022 en september 2023 meer dan 50 keer muteerde. “De langdurige infectie leidde tot het ontstaan van een nieuwe variant die het immuunsyst­eem omzeilt”, schrijven de onderzoeke­rs. “Gelukkig zijn geen verdere besmetting­en met deze sterk gemuteerde variant vastgestel­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium