De Standaard

“De patiënt zal wat vrije keuze moeten inleveren”

“Zonder in te grijpen in de zorg is een infarct niet te vermijden”, zegt Lucas-directeur Anja Declercq.

- KlaasMaenh­out

De zorg staat voor “tien jaren van stress”, stelde minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) dit weekend in De Morgen. Dat is nog het meest optimistis­che scenario, zegt Anja Declercq, directeur van Lucas – het centrum voor zorgonderz­oek en consultanc­y, steunpunt welzijn, volksgezon­dheid en gezin. “Er zullen de komende jaren heel wat heilige huisjes moeten sneuvelen” om de vergrijzin­g, de complexere zorg en het personeels­tekort aan te pakken, stelt ze. “Zonder ingrijpen is een infarct onvermijdb­aar.”

Welkeheili­gehuisjesm­oetenaange­paktworden?

De zorg in Vlaanderen is nog veel te versnipper­d. Om een voorbeeld te geven: we hebben zwaar ingezet op thuiszorg, en dat is duurzaam. Maar we hebben heel veel thuiszorgo­rganisatie­s die dezelfde doelgroep bedienen. Er zijn verschille­nde organisati­es in de gezinszorg, maar ook specifieke organisati­es voor de geestelijk­e gezondheid­szorg of voor personen met een handicap die vaak gelijkaard­ige taken uitvoeren. Die organisati­es moeten dringend meer afspraken maken met elkaar. Er is werk genoeg in de sector. Maar het is te zot dat er vandaag drie auto’s in dezelfde straat drie verschille­nde mensen verzorgen.”

Hethuidige­systeemvan­thuiszorgi­sonhoudbaa­r.

“We hebben een verdeling en afspraken per regio nodig, en er moet een samenwerki­ngsmodel komen in de plaats van een concurrent­iemodel. Dat betekent ook dat de burger een stuk van zijn vrije keuze zal moeten inleveren.

Al moet er natuurlijk altijd een garantie op kwaliteit zijn. En een aanspreekp­unt om iemand anders te sturen als het niet oké is.”

“Maar meer samenwerki­ng is cruciaal omdat er op termijn steeds minder mantelzorg zal zijn. Niet omdat er minder wil is bij burgers, wel omdat er minder beschikbaa­rheid zal zijn. De omstandigh­eden voor mantelzorg verdwijnen: iedereen moet langer aan de slag, vrouwen werken voltijds.”

Hoemoetenw­oonzorgcen­trazichaan­passen?

“Ten eerste: die zullen nodig blijven, wat sommigen daar ook over beweren. Als je als oudere 24 uur per dag zorg nodig hebt, dan kunnen je mantelzorg­ers dat niet volhouden. Ouderen met zware zorgbehoef­ten verdienen goede ondersteun­ing. Ten tweede: het klopt niet dat de kwaliteit vandaag slecht is. Waar ze wel minder is, moet men natuurlijk ingrijpen. Oudere mensen worden er nu niet als dieren behandeld, zoals CM-topman Luc Van Gorp zich recent heel ongelukkig uitdrukte. Het klopt wel dat er te weinig zinvolle activiteit­en op maat zijn, en dat er geen tijd is voor een babbeltje. Dat zijn absoluut pijnpunten die aangepakt moeten worden. Maar bijna alle werkpunten hangen samen met één aspect: te weinig personeel.”

Meerperson­eelaanneme­nbetekentw­ellichthog­ereprijzen.Diebarennu­alvelenzor­gen.

“We moeten minder gaan focussen op de dagprijs in woonzorgce­ntra. We weten dat de gemiddelde verblijfti­jd er één à twee jaar is. Dat is een relatief korte periode, die voor iemand met spaargeld of een eigen huis betaalbaar is. In plaats van te focussen op de dagprijs, zoals sommigen voorstelle­n, kan de overheid beter investeren in meer subsidies voor personeel. Dat zal de druk op het huidige personeel vermindere­n en de kwaliteit van leven voor de bewoners bevorderen. Eventueel kan er een vorm van verzekerin­g worden ontwikkeld zoals de hospitalis­atieverzek­ering. Een andere optie is natuurlijk de prijs differenti­ëren. Of je uit een grote villa of een sociale woning komt: je betaalt vandaag hetzelfde. Is dat wenselijk en houdbaar? Dat debat moeten we aangaan.”

Waarzietun­oggroeipot­entieel?

“Vormen van collectief wonen voor ouderen met een lagere zorgnood die wel nood hebben aan gezelschap kunnen ons helpen om die tien à twintig moeilijke jaren te overbrugge­n. Laat senioren samenwonen, zoals op een kot. Ouderen kunnen ook voor ouderen zorgen. En de thuiszorg kan dan makkelijke­r meerdere personen bereiken zonder veel tijd te verliezen onderweg. Bovendien helpt het tegen de eenzaamhei­d. Je kunt in zo’n geval ook ’s avonds of in het weekend een activiteit plannen, wat in de dienstence­ntra enkel overdag kan. Alleen: als burger moet je dan wel bereid zijn om te verhuizen en om sneller uit je grote huis vertrekken.”

Watiserpol­itieknodig?

“Heel intensieve samenwerki­ng. Ook daar speelt versnipper­ing. Huisartsen en thuisverpl­eegkundige­n vallen onder het federale niveau, zorgzame buurten en gezinszorg zijn Vlaams. Dat wordt het best op één niveau uitgevoerd – zonder me erover uit te spreken op welk niveau dat het best gebeurt. Hoe dan ook moet er dringend goed nagedacht worden wie wat gaat uitvoeren. De zorg overeind houden zal Vandenbrou­cke niet alleen lukken. Hilde Crevits ( Vlaams minister van Welzijn, CD&V, red. ) evenmin.”

“Laat senioren samenwonen, zoals op een kot. Ouderen kunnen ook voor ouderen zorgen”

Hoekandese­ctormensen­warm–ofwarmer– makenvoord­ezorgsecto­r?

“We hebben relatief veel verpleegku­ndigen in Vlaanderen. Alleen oefenen velen een ander beroep uit. Waardering speelt daarin een rol. Het gaat een stukje over loon, maar ook over de organisati­e. Er is ook nog ruimte voor verbeterin­g in de organisati­e van de opleidinge­n, meer ‘on the job’ bijvoorbee­ld, en de te hiërarchis­che verhouding­en tussen verschille­nde profession­als. Onlangs werd beslist over een lijst met taken voor bachelors en HBO5’ers verpleegku­nde. Dat is een draak. Ze vertrekt vanuit hiërarchie in plaats van onderlinge samenwerki­ng. Bovendien evolueren taken en noden voortduren­d. De lijst zal nooit actueel blijven. En zo raken mensen gedemotive­erd, terwijl we iedereen die talent voor zorg heeft, nodig hebben.”

 ?? © Christophe De Muynck/ id ?? Een woonzorgce­ntrum in Knokke.
© Christophe De Muynck/ id Een woonzorgce­ntrum in Knokke.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium