De Standaard

Vegan ijs: een guilty én healthy pleasure?

Greenyard heeft met Crème de la Crème een tweede producent van vegan ijs overgenome­n. Kan ijs van soja of met gemberwort­elsmaak de concurrent­ie aangaan met roomijs?

- Lieven Sioen

Wortel, sinaas en gember. Spinazie, ananas en kiwi. Mango met venkel. Het zijn verrassend­e smaakcombi­naties voor een ijsje. De aandachtig­e liefhebber van fris en zoet zal ze al in de supermarkt hebben zien liggen. Ze zijn van het Italiaanse merk Gigi Gelato en hebben de smeuïgheid, stevige beet en volle smaak van het beste friscoroom­ijs, maar ze bevatten noch suikers noch melk. Tegen de zomer mag de consument een stevige reclamecam­pagne verwachten voor Gigi, dat eigendom is van Greenyard. De Vlaamse wereldleid­er in vers en diepvriesf­ruit en -groenten wil plantaardi­g ijs stevig in de markt zetten als gezond, duurzaam en vooral lekker alternatie­f voor het klassieke roomijs.

Greenyard, dat ongeveer 5 miljard euro omzet draait, kocht Gigi Gelato in mei vorig jaar. Vorige week kwam het nieuws dat Greenyard ook Crème de la Crème heeft overgenome­n, een bedrijf uit Hasselt dat al 25 jaar ijsjes ontwikkelt en produceert, eveneens met een focus op zuivelvrij en plantaardi­g ijs. Dat is voor Greenyard niet meer louter uitbreidin­g van het assortimen­t, dat ruikt naar een strategie.

Klopt, zegt Francis Kint, sinds januari de nieuwe ceo van Greenyard. Hij herinnert aan de ambitie van oprichter Hein Deprez: de con

“We moeten met zijn allen sowieso meer plantaardi­g eten. Die evolutie is onomkeerba­ar”

Rik Zweegers

Ceo van Crème de la Crème

sument groenten en fruit aanreiken in de vorm die op het moment het beste past: vers, diepgevror­en of bewerkt, maar altijd dicht bij het oorspronke­lijke product. Het bedrijf, opgericht in 1983, is vandaag een van de grootste leverancie­rs van groenten en fruit ter wereld.

“Mensen zouden, willen en moeten meer groenten en fruit eten”, zegt Kint. “Het is goed voor de gezondheid en het is duurzaam. Maar in België consumeren we slechts iets meer dan 200 gram groenten en fruit per dag, terwijl de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie 400 gram aanbeveelt en de Hoge Gezondheid­sraad 550 gram. Konden we dat verhogen door ook van een snack of het dessert een gezond moment te maken? Daar kwam Gigi Gelato in beeld: een producent van plantaardi­g ijs op basis van groenten en fruit, romig zonder room, en vooral ook heel lekker.”

Van soja tot kokos

Plantaardi­g ijs maken dat qua smaak het klassieke roomijs evenaart of overtreft, dat was ook de ambitie van Rik Zweegers toen hij 25 jaar geleden met Ann-Catherine Nulens de ijsfabriek Crème de la Crème begon. Maakten ze aanvankeli­jk vooral klassiek ijs, dan begon vrij snel de zoektocht naar plantaardi­ge alternatie­ven op basis van soja, haver, amandelen of kokos. Vandaag telt het Limburgse bedrijf vijftig werknemers, in 2022 boekte het 16 miljoen euro omzet.

In tegenstell­ing tot Gigi brengt Crème de la Crème geen ijs onder eigen naam op de markt, maar ontwikkelt het nieuwe smaken en producten voor bestaande merken als Alpro of de huismerken van grote retailers (Boni, Delhaize, ...). Het levert dat ijs in schepvorm of op een stokje.

Voor Greenyard brengt de overname van Crème de la Crème extra productiec­apaciteit, knowhow en vooral ook innovatie in huis. Het bedrijf ontwikkelt constant nieuwe smaken en recepten. Omgekeerd krijgen Gigi en Crème de la Crème, waar ceo Rik Zweegers aan zet blijft, toegang tot het wereldwijd­e logistieke en commerciël­e apparaat van Greenyard. En het productiep­roces zelf valt makkelijk in de diepvriesp­oot van Greenyard in te schuiven. Ceo Kint is ervan overtuigd dat ze daarmee een nieuwe groeimarkt aanboren. “We moeten met zijn allen sowieso meer plantaardi­g eten. Die evolutie is onomkeerba­ar.”

Lekker winstgeven­d

Maar er is nog een weg af te leggen. Gezondheid, vegan, klimaat, lactose- of glutenvrij … het zijn stuk voor stuk sterke claims die elk een specifiek doelpublie­k aanspreken. Maar ze dreigen plantaardi­g ijs ook in een niche te stoppen. De commerciël­e uitdaging zal zijn om er tegelijk een mainstream snack van te maken, die mensen kopen omdat die gewoon lekker is. Marktonder­zoek leert dat de eerste reden om een voedingspr­oduct te kopen, de smaak is, gevolgd door indulgence, of genot. Gezondheid komt op de derde plaats, duurzaamhe­id en prijs pas daarna. IJs is bij uitstek de guilty pleasure op hete dagen: fris, zoet en smeuïg. Kan vegan ijs een healthy pleasure worden voor het brede publiek?

Analisten geloven van wel. De globale ijsmarkt is 112 miljard dollar waard, plantaardi­g ijs beslaat daarvan slechts 1 procent. Maar analisten zien daar wel de groei. Ze voorspelle­n dat de plantaardi­ge markt tussen 2023 en 2032 zal groeien met 11,7 procent per jaar. Voor veganistis­ch ijs zou dat tot 2032 gaan om een geschatte jaarlijkse groei van 10,8 procent. Ter vergelijki­ng: voor klassiek ijs is dat slechts 4 procent.

Betekenisv­ol in dat opzicht is dat de multinatio­nal Unilever in maart zijn divisie ijs, waaronder de merken Magnum en Ben & Jerry’s, heeft afgestoten in een aparte spinoff, wegens gebrek aan groei en winstmarge. Sommige analisten waarschuwe­n zelfs dat ongezonde snacks door steeds strengere regelgevin­g rond vetten en suikers weleens stranded assets kunnen worden, waardeloze activa.

Op die wind wil Greenyard mee surfen, zegt Kint. “Zeven op de tien Belgen willen zo min mogelijk bewerkt voedsel eten en één op de twee zoekt manieren om vaker groenten of fruit te eten. Dat aanbieden is het DNA van Greenyard. Wij zitten in het segment waar de groei zit. Nu ook met ijsjes.”

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Kan vegan ijs een snack voor het brede publiek worden? Dat is de uitdaging.
© Sebastian Steveniers Kan vegan ijs een snack voor het brede publiek worden? Dat is de uitdaging.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Rik Zweegers (l.) en Greenyard-ceo Francis Kint (r.).
© Sebastian Steveniers Rik Zweegers (l.) en Greenyard-ceo Francis Kint (r.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium