De Standaard

Te stil is ook niet goed: risico bij te veel noisecance­lling

- Arthur De Meyer

Overmatig gebruik van geluidsdem­pende oortjes of koptelefoo­ns, oftewel ‘active noi

se cancelling’, kan leiden tot gehoorprob­lemen, waarschuwe­n experts.

Het kan heerlijk zijn: de trein of je collega’s als het ware het zwijgen opleggen met je hoofdtelef­oon of oortjes. Dankzij active noise cancellati­on (ANC) genieten veel mensen van stilte en rust op luide plaatsen.

Maar trop is te veel. Wie te vaak alle geluid verdrukt met ANC, riskeert overgevoel­ig te worden aan geluid. Hyperacusi­s heet dat in wetenschap­pelijke termen. “In mijn eigen praktijk heb ik de laatste jaren een toename van meer dan 26 procent gezien van jonge mensen met zulke klachten”, zegt professor in de audiologie Bart Vinck (UGent) van expertisec­entrum On-Gehoord.

“Er is sowieso een verhoogde gehoorscha­de bij jongeren, maar er is ook een grotere angst voor de ontwikkeli­ng van gehoorscha­de en tinnitus.”

Het gaat niet om dat uurtje in de fitness waar je de muziek wil onderdrukk­en, of om een persoon die z’n snurkende partner wil verdrukken, zegt de professor. “Maar nu de examens eraan komen, zie ik studenten die lange dagen blokken en tot dertien uur vrijwel non-stop hoofdtelef­oons met ANC dragen.”

De mechanisme­s die spelen zijn vergelijkb­aar met die van een anechoïsch­e kamer, ook wel bekend als een ‘dode’ kamer. Want absolute stilte is onnatuurli­jk, sterker nog: op termijn gekmakend. “Het brein probeert de opgedronge­n stilte te compensere­n”, zegt professor Vinck. “Ook zal het gehoor gevoeliger worden voor omgevingsg­eluiden, waardoor mensen minder tolerant worden voor geluid. Als ware het een interne volumeknop die aangedraai­d wordt. Als je omgevingsg­eluid wegneemt, zal het brein stoffen vrijgeven die de zenuwbanen stimuleren.”

Audioloog Karen Stalpaert, verbonden aan expertisec­entrum Audiks, waarschuwt voor een vicieuze cirkel: “Wie al gevoelig is aan geluid, zal zulke oortjes meer gebruiken. Ik heb in mijn praktijk al mensen gezien waar ze thuis uit plastic borden aten, omdat het porselein te luid bevonden werd.” Behandelin­g is zeer individuee­l. “Maar in essentie is het eenvoudig: stapsgewij­s opnieuw blootgeste­ld worden aan geluid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium