De Standaard

Zelfverzek­erd voor zekerheid: Mahdi bezegelt ‘zijn’ CD&V

Met een lijvig programma gaat CD&V de laatste rechte lijn naar de verkiezing­en in. Landbouw, onderwijs, fiscale hervorming: door op veel nagels tegelijk te kloppen hoopt de ‘volksparti­j’ de komende weken veel zieltjes voor zich te winnen.

- Dario Van Fleteren

Oranje soep met ballen. Op het congres van CD&V in de Mechelse Nekkerbox profileert de partij zich tot in de soeppot toe. Op twee onthouding­en na stemden zo’n 600 CD&V-leden in met het verkiezing­sprogramma waarin de partij zich economisch links en cultureel rechts opstelt. Dicht bij wat de modale Vlaming wil, zweert CD&V. De christende­mocraten gaan er prat op dat hun plannen robuust zijn, maar ook haalbaar. Daarom plakken ze er de slogan “Kies zekerheid” op.

Het programma telt liefst 442 pagina’s, een hele boterham. In panelgespr­ekken overdonder­en de lijsttrekk­ers de achterban met de partijstan­dpunten in hun domeinen: welzijn, inkomen en veiligheid. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wordt het veld ingestuurd als de behoeder van de werkende Belg. Zijn fiscale hervorming die binnen Vivaldi dode letter bleef, tovert de partij nu dankbaar om tot campagnema­teriaal. “Het had gekund. Dan waren we er nu niet over bezig, maar stond het al netto op de rekening bij de mensen.” Zonder een grote fiscale hervorming past de partij voor regeringsd­eelname, zegt ze.

Jo Brouns, die in Limburg de handschoen opneemt tegen N-VA-boegbeeld Zuhal Demir, zet nog eens een charmeoffe­nsief op richting de boeren. In een onzekere wereld is het cruciaal om landbouw dicht bij huis te houden, klinkt het. Vlaams Parlements­lid Peter Van Rompuy roept dan weer op om het gemeentefo­nds anders te verdelen. Niet langer volgens “het dictaat vanuit het Schoon Verdiep”, maar met meer voor de kleinere gemeenten. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor krijgt de zaal dan weer verrassend aan het klappen na een uitleg over het Europees migratiepa­ct. Europees lijsttrekk­er Wouter Beke is afwezig, maar dat komt door “de plechtige communie van ons Nette”, leren we uit een video die hij opstuurde.

Soldiers of love

En zo trommelt de partij bijna twee uur lang lijsttrekk­er na lijsttrekk­er op om de partijstan­dpunten in de verf te zetten. Europees kandidaat Bram Van Hecke en coryfee Wivina Demeester praten het geheel aan elkaar. Geassistee­rd door een band die soms wel erg raak schiet met de songs. Eurosong-classic ‘Soldiers of love’ kondigt het thema veiligheid aan.

Vooral de passage van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits valt op. Als ex-minister van Onderwijs wurmt ze zich opnieuw het onderwijsd­ebat in, met een sneer richting Ben Weyts (N-VA): “Is het allemaal opgelost?”, vraagt de West-Vlaamse retorisch. Met een pleidooi tegen “staatspeda­gogie” zet ze zich af tegen de man die haar opvolgde. “We willen minimale eindtermen. Kennisover­dracht blijft de kern, maar daarbij is er ruimte voor persoonlij­kheid van de leerkracht.” Ietwat ongelukkig pleit ze voor “ander en beter” op het departemen­t – de slogan van de precampagn­e van Vlaams Belang. Ook over ethische thema’s ontlokt Crevits applaus bij de aanwezigen. “Abortus tot 18 weken of euthanasie bij voltooid leven? Niet met ons!”

Op een incidentje met Antwerps kopstuk Katrien Schryvers na – ze viel even flauw op het podium – bouwde de partij vlekkeloos, maar langdradig op naar de speech van de voorzitter. Medewerker­s verspreidd­en ondertusse­n subtiel oranje vlaggetjes.

“Polsslag van Vlaanderen”

“We zijn meer dan ooit de polsslag van Vlaanderen, een echte volksparti­j die er voor heel Vlaanderen is”, vat voorzitter Mahdi het congres samen. In zijn speech moet vooral de N-VA het ontgelden. Enkele dagen geleden schoof Mahdi zijn partij nog expliciet naar voren als alternatie­f voor Vlaams Belang, maar over Van Grieken en co. praat de voorzitter nu nauwelijks. Het blijft bij een uithaal die ook minister-president Jan Jambon (N-VA) viseert: “Nee meneer Jambon, Vlaams Belang is geen partij als de andere.”

Voor de eigen achterban neemt Mahdi de as PS-N-VA op de korrel. Zij zijn niet langer de kingmakers van de Belgische politiek, zegt hij. Mahdi ziet hoe de MR de PS in Wallonië op de hielen zit en wijst ook op de sterke score van zusterpart­ij Les Engagés. “Wij gaan echt niet toekijken en wachten op wat de paringsdan­s tussen N-VA en PS oplevert.” Alsof die twee ergens in een kasteel kunnen gaan onderhande­len, waarna iedereen gewoon braafjes onderteken­t, spot de voorman. Ook Vlaams vallen er katten te geselen. Wachten om een Vlaamse regering te vormen tot er een federale is, is zinloos, klinkt het in de richting van ene “mijnheer De Wever”.

Na de voorzitter­sspeech mengt de zaal zich met de kopstukken. Kleppers als Van Peteghem en Crevits worden aan de mouw getrokken voor selfies. Ze onderteken­en met graagte verkiezing­saffiches. Voor Mahdi is het congres het resultaat van twee jaar voorzitter­schap, waarmee hij de warrige periode onder voorganger Joachim Coens wil doen vergeten. Een derde plaats in de jongste peiling van DPG Media geeft een boost aan het zelfvertro­uwen. Het verkiezing­sthema of de grote man of vrouw werd op het congres niet in de markt gezet. Maar met 442 bladzijden over van alles en nog wat, kan de partij de komende campagne op veel thema’s teruggrijp­en. Noem het een keuze voor zekerheid.

“Nee meneer Jambon, Vlaams Belang is geen partij als de andere”

Sammy Mahdi Voorzitter CD&V

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Vincent Van Peteghem moet de behoeder van de werkende Belg worden, Hilde Crevits roerde zich over onderwijs.
© Sebastian Steveniers Vincent Van Peteghem moet de behoeder van de werkende Belg worden, Hilde Crevits roerde zich over onderwijs.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Twee van de 600 CD&V-leden onthielden zich bij de stemming.
© Sebastian Steveniers Twee van de 600 CD&V-leden onthielden zich bij de stemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium