De Standaard

Franstalig­en willen de federale regering als ‘politieke arbiter’

De volgende Waalse regering zal minder ministers tellen. Dat mag men tenminste verwachten, want alle Franstalig­e partijen beloven het. Over een alcoholban in het verkeer en Nederlands op school zijn de meningen verdeeld.

- Peter De Lobel

Als de verschille­nde regeringen van ons land het niet eens raken, dan krijgt de federale regering de beslissend­e stem. Ziedaar een standpunt waar alle Franstalig­e partijen het over eens zijn. Dat blijkt uit De Stemtest van De Standaard en VRT NWS. De MR wil een “gepast arbitragep­roces in ons politiek systeem zodat ons land met één stem kan spreken en er getranchee­rd kan worden bij conflicten tussen de deelstaten”. Bij de PS ziet men ook een coördinere­nde rol voor de federale overheid “bij grote crises zoals covid of de overstromi­ngen”. Les Engagés denkt aan een federaal niveau met “minder competenti­es, maar meer macht”. Voor Ecolo moet de federale regering het laatste woord krijgen als de deelstaten het niet eens raken over thema’s als klimaatbel­eid. Dat was deze regeerperi­ode eerder de regel dan de uitzonderi­ng.

Nog een punt waar alle Franstalig­e partijen het over eens zijn is dat de Waalse regering te groot is. Ecolo, Les Engagés en de MR pleiten voor een systeem van ‘doubles casquettes’, ministers met verschille­nde petjes, die zowel in de Waalse als de Franse Gemeenscha­psregering zitten. Dat systeem bestond tot voor enkele jaren, met onder meer één enkele minister-president voor beide regeringen. Op de MR en de PS na willen ze ook allemaal dat de lonen van parlements­leden dalen. PTB/PVDA wil die halveren. Voor Ecolo mag er 30 procent af. De MR wil liever besparen door te snoeien in het aantal parlements­leden. In plaats van met 75 Waalse parlements­leden nu, moet het volgens de liberalen met 50 ook lukken. Ook Les Engagés wil minder volksverte­genwoordig­ers. Opvallend: PVDA/PTB niet. “75 volksverte­genwoordig­ers voor 4 miljoen inwoners is niet overdreven.”

(Don’t) Drink and drive

De partijen kregen ook de stelling voorgescho­teld dat wie rijdt, helemaal geen alcohol gedronken mag hebben. PVDA/PTB, Ecolo, Défi en de MR zijn voor zo’n nultoleran­tie. De PS niet, die zet in op strengere controles. Opvallend, aan de overkant van de taalgrens zijn Open VLD en Vooruit het hierover oneens met hun zusterpart­ij. Vooruit bepleit een volledige alcoholban in het verkeer, Open VLD wil “degenen die zich mooi houden aan de toegestane hoeveelhei­d niet straffen”.

Op sommige vlakken tonen partijen zich erg streng. Zo hebben Les Engagés en de MR geen begrip voor kinderen die niet ‘de verplichte vaccinatie­s’ gekregen hebben. Op dit moment is alleen een vaccinatie tegen polio verplicht. Kinderen die daar niet tegen gevaccinee­rd zijn, zijn wat de

MR en Les Engagés willen kinderen die niet gevaccinee­rd zijn, toegang tot school ontzeggen

MR en Les Engagés betreft niet welkom op school. De andere partijen vinden dat de kinderen niet gestraft mogen worden voor beslissing­en van hun ouders en staan meer sensibilis­ering voor.

Voorbij de taalgrens

Over het aantal Waalse werkzoeken­den dat de taalgrens oversteekt richting openstaand­e Vlaamse vacatures is de voorbije regeerperi­ode veel te doen geweest. Maar de stelling dat Waalse werkzoeken­den een sanctie moeten krijgen als ze een jobaanbied­ing in Vlaanderen weigeren, verdeelt. Défi, Les Engagés en Ecolo willen niet dwingen maar aanmoedige­n. De MR en de PS houden er een striktere kijk op na. “Behalve in uitzonderl­ijke

gevallen mag een werkloze geen geschikte baan weigeren als die bereikbaar is en op minder dan 60 kilometer van zijn woonplaats (in eender welk gewest).”

Vaak speelt bij dit soort vacatures een taalproble­em. Maar op de vraag of Nederlands een verplicht vak moet zijn voor alle leerlingen in het Franstalig onderwijs springt het antwoord van de PS in het oog. De partij antwoordt negatief. Die verplichti­ng om Nederlands te leren, zat nochtans in het regeerakko­ord van de Franse Gemeenscha­p en PS-minister Caroline Désir heeft zich er voluit achter geschaard. Voor PVDA/PTB, met de perfect tweetalige Raoul Hedebouw als voorzitter, is “elkaar begrijpen in een meertalig land zoals België van groot belang voor de eenheid van het land”. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, zelf een product van een schoolloop­baan zonder een minuut Nederlands­e les, is eveneens voor verplichte taallessen Nederlands.

En in de categorie ‘nooit gedacht’: behalve de regeringsp­artijen PS en MR is ook PVDA/ PTB voorstande­r van blijvende Waalse steun voor de (verlieslat­ende) Grote Prijs Formule 1 van België in Francorcha­mps.

 ?? © Bas Bogaerts/id ?? PVDA/PTB, Ecolo, Défi en de MR zijn voor een nultoleran­tie voor alcohol in het verkeer.
© Bas Bogaerts/id PVDA/PTB, Ecolo, Défi en de MR zijn voor een nultoleran­tie voor alcohol in het verkeer.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium