De Standaard

Verdwijnt abortus in Duitsland uit het strafwetbo­ek?

Anders dan nu het geval is, moet abortus in Duitsland mogelijk zijn in de eerste twaalf weken van de zwangersch­ap, vinden experts. In de voormalige DDR was dat ook al de regel. De Oost-Duitsers begrijpen de commotie niet.

- Corry Hancké Vanuit Berlijn, Duitsland

“Een verbod op abortus in de beginfase van de zwangersch­ap is niet houdbaar.” Dat besluiten achttien experts die in opdracht van de Duitse regering hebben onderzocht of de bestaande wetgeving op zwangersch­apsafbreki­ng moest worden aangepast. Op dit moment is abortus strafbaar, tenzij het leven van de moeder in gevaar is of wanneer zij verkracht is. Artikel 218 van het strafwetbo­ek voorziet in een gevangenis­straf tot drie jaar of een geldboete, zowel voor de moeder als de dokter. De wetgeving baseert zich op de grondwet, die stelt dat iedereen recht op leven heeft.

De experts vinden die visie achterhaal­d en stellen dat een afbreking zeker in de eerste twaalf weken van de zwangersch­ap gedecrimin­aliseerd moet worden. Hun rapport is bestemd voor de regering, maar het thema wordt al druk becommenta­rieerd. Half april marcheerde­n pro- en antiabortu­sbetogers door München.

De grootste oppositiep­artij CDU, met de ‘C’ van Christlich in haar naam, vindt dat het strafwetbo­ek de juiste plaats blijft voor abortus. Zij vertolkt het standpunt van de katholieke kerk, waar de bisschoppe­n hebben meegedeeld dat ze “met grote bezorgdhei­d” de aanbevelin­gen van de experts hebben gelezen. Bij de protestant­en ligt het diffuser: daar hoor je zowel voor- als tegenstand­ers.

Vrouwendag

In het oosten van het land kijken veel vrouwen met verbazing naar het debat. “Wat de commissie nu voorstelt, is uiteindeli­jk in grote mate het wettelijk kader waarmee DDR-vrouwen zijn opgegroeid”, zei Paula Piechotta, die in de groene fractie in het parlement de deelstaten in Oost-Duitsland vertegenwo­ordigt. “Daar kunnen ze niet vatten waarom men in de rest van het land zo emotioneel reageert.”

In de socialisti­sche Duitse Democratis­che Republiek was abortus tot twaalf weken niet strafbaar. De Volkskamme­r had in 1972 beslist dat vrouwen het volste recht hadden om te beslissen over het aantal kinderen dat ze wilden, en wanneer en hoe snel de geboorten elkaar opvolgen. De wet werd op 9 maart goedgekeur­d, het was een cadeau voor Vrouwendag. Ze paste in de politiek van de nieuwe leider Erich Honecker, die vrouwen in het algemeen, maar werkende moeders in het bijzonder, wilde ondersteun­en.

Tevoren stierven zeventig tot tachtig vrouwen per jaar omdat ze

Kanselier Scholz staat op de rem. Hij vindt het belangrijk dat de discussie op een rustige manier wordt gevoerd

stiekem en in ongezonde omstandigh­eden abortus pleegden. Na de invoering van de wet werd tot in de jaren 80 in de DDR gemiddeld een op de drie zwangersch­appen afgebroken. In bijna alle ziekenhuiz­en waren speciale afdelingen die abortus ‘aan de lopende band’ uitvoerden, staat te lezen op de geschieden­ispagina’s van de Mitteldeut­scher Rundfunk, de openbare zender in drie Oost-Duitse deelstaten.

Volgens de wet moest de arts met de zwangere vrouw een gesprek voeren over alternatie­ve oplossinge­n en sociale hulp, maar vaak werd tijdens het eerste telefonisc­he contact al onmiddelli­jk een afspraak voor een abortus gemaakt. Zwangersch­apsafbreki­ng en de gratis anticoncep­tiepil waren onderdeel van de geboortepl­anning, omdat van vrouwen werd verwacht dat ze – net als de mannen – buitenshui­s gingen werken. De kinderopva­ng was door de staat goed en ruim geregeld. In 1989 hadden negen op de tien vrouwen in de DDR een baan, in West-Duitsland was een op de twee huismoeder.

Botsende visies

Bij de hereniging van Duitsland, in 1990, botsten de DDR-visie over het zelfbeschi­kkingsrech­t van de vrouw met de christelij­ke, WestDuitse ingesteldh­eid die het ongeboren leven beschermde. Vertegenwo­ordigers van de kerk die eisten dat de soepele DDR-regeling werd afgeschaft, kregen de steun van de West-Duitse conservati­eve elite. De 17.000 handtekeni­ngen die de Vrouwenbon­d had verzameld en de 26.000 brieven die naar de minister van Familiezak­en en Vrouwen werden gestuurd om abortus niet in het Duitse strafwetbo­ek op te nemen, leidden er wel toe dat de heikele beslissing op de lange baan werd geschoven. In 1995 werd dan wettelijk vastgelegd dat zwangersch­apsafbreki­ng strafbaar is, op enkele uitzonderi­ngen na. In de DDR vonden velen dat een stap achteruit voor de vrouw.

Hoe het nu verder moet, is onduidelij­k. In een recente peiling in opdracht van de televisiez­ender N-TV antwoordde 72 procent dat abortus binnen de twaalf weken voor iedereen mogelijk moet zijn. Maar politiek en maatschapp­elijk ligt het thema bijzonder gevoelig. Kanselier Olaf Scholz staat op de rem. Hij vindt het belangrijk dat de discussie op een rustige en sensibele manier wordt gevoerd. De regering wil deze beslissing niet onder tijdsdruk nemen, klinkt het.

 ?? © Sebastian Gollnow/dpa ?? Pro-abortus activisten hielden op 15 april een flashmob in Berlijn.
© Sebastian Gollnow/dpa Pro-abortus activisten hielden op 15 april een flashmob in Berlijn.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium