De Standaard

Succes House of Talents heeft ook keerzijde

- Pascal Dendooven

Steve Rousseau, de halfbroer van Vooruit-kopstuk Conner Rousseau, liet zich afgelopen week in ondernemen­d Vlaanderen opmerken door de verkoop van zijn bedrijf World of Talents, dat onder meer House of Talents omvat, aan het Angelsaksi­sche megafonds CVC Capital, een van de grootste investerin­gsmaatscha­ppijen in de wereld met een beheerd vermogen van 186 miljard euro. In de hogere rangen bij CVC Capital zitten ook enkele voormalige West-Vlaamse zakenbanki­ers, zodat Rousseau de verkoop van zijn bedrijf in zijn eigen dialect kon onderhande­len. Zijn medeaandee­lhouder, de miljardair Filip Balcaen, is ook al een streekgeno­ot.

Zeker in West-Vlaanderen – waar financieel succes vaak een graadmeter is om uit te maken hoe geslaagd iemand is in het leven – gaat de deal over de tongen. Rousseau wist in vijf jaar tijd de omzet van zijn groep te verdrievou­digen tot 360 miljoen euro en steekt bij de verkoop meer dan 100 miljoen euro op zak. Hij mikt nu al op de volgende mijlpaal, een omzet van 1 miljard euro. Hij krijgt terecht respect voor zijn gedreven ondernemer­schap en zijn tomeloze ambitie.

Te vaak vullen detacherin­gsbedrijve­n zoals House of Talents een gat door elders een werknemer weg te kopen

Waar minder over gesproken wordt, is de keerzijde van het zakenmodel van Rousseau. Dat bestaat eruit werknemers te vinden voor allerhande knelpuntbe­roepen zoals zorgperson­eel, slagers en technische profielen. Als dat leidt tot een nieuwe instroom van werknemers – en de druk op knelpuntbe­roepen daardoor afneemt – creëert House of Talents een maatschapp­elijke meerwaarde. Dat kan bijvoorbee­ld door werkzoeken­den richting knelpuntbe­roep te loodsen of talent in het buitenland te zoeken om tekorten in onze zorg te ondervange­n.

Maar er is lang niet altijd sprake van zo’n duurzame oplossing wanneer House of Talents bij hoogdringe­ndheid de vraag krijgt een knelpuntpr­ofiel te vinden. Stel bijvoorbee­ld dat in een woonzorgce­ntrum een verpleegst­er onverwacht uitgevalle­n is. Daarvoor moet meteen een vervanger gevonden worden. Te vaak vullen detacherin­gsbedrijve­n zoals House of Talents dat gat door iemand bij een ander woonzorgce­ntrum weg te kopen, met beloftes over een hoger loon en extra legale voordelen zoals een bedrijfswa­gen. Daardoor ontstaat in dat andere woonzorgce­ntrum een dringende personeels­behoefte.

De lokroep van detacherin­g is zo groot dat ziekenhuiz­en en rusthuizen vaststelle­n dat steeds meer personeels­leden ontslag nemen om vervolgens als gedetachee­rde werknemer aan de slag te gaan. Soms gaat het om dezelfde job in dezelfde werkplaats. Het kan leiden tot spanningen op de werkvloer tussen de gewone werknemers en de gedetachee­rden, zowel door het verschil in loon als in flexibilit­eit.

Dit model drijft voor de betrokken ziekenhuiz­en en rusthuizen de loonkosten op, waardoor ze geneigd zullen zijn meer subsidies te vragen of hun prijzen te verhogen. Afgaande op de bedrijfsma­rge van House of Talents neemt het zelf een brutomarge van 20 procent en meer op de lonen van het personeel dat het plaatst. Er is discussie over

de maatschapp­elijke meerwaarde die dit model creëert.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium