De Standaard

Iedereen kunstenaar

- Jozefien Van Beek

Terwijl in Venetië het kruim van de kunstwerel­d zich al Aperol drinkend verzamelt en het Biënnaleci­rcus stilaan op kruissnelh­eid komt, opent er in Edinburgh een heel ander soort evenement. Een galerie in de Schotse hoofdstad nodigt het publiek uit om hun eigen kunst aan de muren te hangen onder de titel Whose gallery is it anyway? De interactie­ve tentoonste­lling is een initiatief van Edinburgh Printmaker­s, een open atelier dat drempelver­lagend werkt.

Een tentoonste­llingplek binnenstap­pen is soms een moeilijke horde om te nemen. Dat weet iedereen die recent het KMSKA bezocht, niet de uitnodigen­de trap mocht betreden, maar door een zielige partytent voor een zij-ingang naar de kelder werd geleid, of wie al eens moest aanbellen om toegang te krijgen tot een galerie, en zich dan bekeken voelde door het angstaanja­gend stijlvol geklede personeel.

Niets van dat alles bij de Edinburgh Printmaker­s, die in navolging van Joseph Beuys vinden dat ieder mens een kunstenaar, maar ook een curator is. Vrijdag opende hun doe-het-zelf-expo waarmee ze het traditione­le idee van kunst en cureren willen uitdagen nadat een technicus van een museum in München zijn eigen schilderij de tentoonste­llings

ruimte in had gesmokkeld en bij een Andy Warhol had gehangen. De medewerker van de Pinakothek der Moderne werd niet alleen ontslagen en voor drie jaar verbannen uit het museum, hij zou ook moeten betalen voor de herstellin­g van de toegebrach­te “schade”, de gaatjes die hij in de muur had geboord. Een kennis van de technicus zegt in de Duitse krant Süddeutsch­e Zeitung dat hij niet artistiek wilde doorbreken, maar dat hij wilde testen of de museumdire­cteurs “doen wat ze verkondige­n”. Het was “een artistieke uitdaging”.

De expo in Edinburgh zal misschien niet de beste zijn, maar sympathiek­er dan het idee van kunst als een niet inneembare burcht van de Pinakothek is ze alleszins.

De galerie in Edinburgh nodigt het publiek uit om eigen kunst aan de muren te hangen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium