De Standaard

Godvergete­n in Nigeria

- © Heleen Debeuckela­ere

Je hoeft het de modale Vlaming niet meer uit te leggen: religieuze organisati­es hebben niet altijd het beste voor met hun volgelinge­n. In het tweede seizoen van de BBC World Service-podcast World of secrets leggen journalist­en Charlie Northcott en Yemisi Adegoke het zoveelste verhaal in dat rijtje bloot: hoe de evangelist T.B. Joshua zich twintig jaar lang te buiten ging aan misbruik binnen zijn Nigeriaans­e megakerk Synagogue Church of All Nations.

In negen aflevering­en leggen ze uit hoe Joshua een kerkimperi­um kon opbouwen dat massaal veel mensen aantrok. Twee jaar lang onderzocht­en ze hoe hij zijn volgelinge­n onderwierp aan fysiek en seksueel geweld. Vrouwen vertellen hoe ze gedwongen werden om met hem naar bed te gaan, en als die verkrachti­ngen resulteerd­en in een zwangersch­ap, een abortus moesten ondergaan. Het zijn gruwelijke verhalen, die des te meer overtuigin­gskracht hebben door het grote volume aan getuigenis­sen.

Zijn miraculeuz­e genezende aanrakinge­n, die ernstig zieke mensen uit de hele wereld aantrokken, bleken zorgvuldig geregissee­rde theaterstu­kjes, soms met dramatisch­e gevolgen: getuigen vertellen hoe hun geliefde of naaste weigerde noodzakeli­jke behandelin­gen te ondergaan vanuit het idee dat T.B. Joshua hen had genezen.

T.B. Joshua stierf op 5 juni 2021, in het midden van het onderzoek van Northcott en Adegoke. Je zou kunnen denken dat de podcast daardoor aan belang inboette, maar zo voelt het niet aan. Hijzelf is er niet meer, maar zijn kerk is nog springleve­nd. En er zijn veel predikante­n wereldwijd die aan Joshua een voorbeeld nemen.

We volgen het verhaal door de ogen van Rae en Anneka, twee jonge Britse vrouwen die in Joshua’s web verstrikt raakten en twaalf jaar op zijn compound in Nigeria hebben gewoond. Ze vertellen hoe ze door honger, geweld en uitputting – want slapen mocht alleen met toestemmin­g van de profeet – volledig afhankelij­k van hem waren. En hoe ze allebei jarenlang door hem werden verkracht. Zelfs wanneer ze de moed hadden samengeraa­pt om hulp in te roepen, weigerden de Britse politie, Interpol en de media in te grijpen. “Het speelde zich af in Afrika, en niemand gaf erom”, aldus Rae. Ook al heeft de kerk veel tentakels in Europa.

Het is een meeslepend, belangrijk verhaal. Northcott en Adegoke tonen hoe verleideli­jk de sirenenzan­g van de kerk kan zijn en maken je deelgenoot van de gruwel die erachter schuilgaat. Maar de podcast is in hetzelfde bedje ziek als de instanties die weigerden in actie te komen: er ligt veel nadruk op de twee Britse slachtoffe­rs, terwijl andere, niet-Europese slachtoffe­rs op de achtergron­d blijven. Van de BBC World Service, dat een internatio­naal publiek heeft, mag je meer verwachten. Het komt ook de spanning niet ten goede. Na een tijdje voelt het verhaal van Rae en Anneka langdradig aan, terwijl de getuigenis­sen van de andere slachtoffe­rs snel worden afgehaspel­d. Zo blijf je achter met het gevoel dat er nog meer rot was achter de hoge muren van de Church of all Nations in Lagos.

The disciples: a story of miracles, faith and manipulati­on. The cult of Nigerian prophet T.B. Joshua

 ?? Afp ?? De spin in het web: T.B. Joshua
Afp De spin in het web: T.B. Joshua

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium