De Standaard

Fotografie van lik-me-lensje

- ©

Het perfecte plaatje

Zaterdag om 21.15 uur op Play4

Bekende Vlamingen hebben voor tv-wedstrijde­n al gedanst, gezongen, geschaatst, gepoetst, gequizd, gekookt, gedirigeer­d, gebakken en gewerkt in een ziekenhuis. Komt daar nu bij: gefotograf­eerd. In Het perfecte plaatje krijgen acht illustere medemensen een profession­ele camera in de handen geduwd. De opdracht: wie schiet het beste kiekje? (We bedoelen hier niet uitmuntend­e kippen afknallen – dát zou nog een programma zijn.)

De keuze voor de kandidaten is doordacht en evenwichti­g gemaakt: Bie Baert is kunstexper­t, Astrid Coppens stond als model vaak voor de camera, chocolatie­r Julius Persoone maakt foto’s van zijn creaties, Jonatan Medart is contentcre­ator, choreograa­f Joffrey Anane heeft ervaring met shoots en clips. De acteurs Barbara Sarafian en Filip Peeters maken het rijtje af, samen met Ingeborg Sergeant, die alras in alles een prachtfoto ziet. De omnipresen­te Manu Van Acker maakt zijn debuut als tv-presentato­r. In Humo gaf hij aan dat hij pas vanaf de tweede aflevering goed in zijn rol zit, en gelijk heeft ie: in de eerste aflevering kijkt hij nog een beetje als een konijn in de koplampen van een auto.

Over bang in het licht kijken gesproken: tijdens de eerste opdracht moesten de kandidaten elkaar zo lelijk mogelijk in beeld brengen. Sarafian tegen Persoone: “Zet u hier en doe uw kleren uit!” Dan nog slaagde ze er niet de helmboswui­vende cacaokunst­enaar lelijk in beeld te brengen. Respect voor Astrid Coppens overigens, die het debacle van As

Dit is een wake-upcall voor de tante die op elk kerstfeest trots haar zotste plaatjes van de fotoclub toont

trid en Natalia back to reality helemaal doet vergeten. Peeters vroeg haar om met een dode makreel tussen de tanden, de ingewanden uit de buik (de makreel, niet Coppens), uit de Leie te kruipen “als een hond”. Rustig, Filip! Om dan vast te stellen dat al zijn foto’s onscherp waren. Is Peeters de mol?

Daar wringt het: het is niet omdat je een camera gebruikt dat je een fotograaf bent. Daaruit blijkt weinig respect voor de stiel. Principes als diafragma, sluitertij­d, scherptedi­epte en ISO-waarde worden pas in de tweede aflevering mondjesmaa­t toegelicht. Het is dan ook een wonder dat ook de tweede opdracht nog aardige foto’s opleverde: de acht moesten een actiefoto maken van een voorbij zoevende wakeboarde­r, terwijl ze zelf tot het middel in de Noordzee stonden. Tip van de pro: is je lens vies, lik eraan. Make love to the camera, heet dat.

Het perfecte plaatje, een format van de Nederlands­e zender RTL 4, is leuke televisie vol vaart. Voorlopig is het ook lieve tv: de afvaller kreeg een tweede kans van de jury. Het is een wake-upcall voor de tante die op elk kerstfeest trots haar zotste plaatjes van de fotoclub toont. Maar in een tijd waarin iedereen fotograaf is, of zich waant, is het vooral een ode aan het metier van beroepsfot­ograaf.

taal van dit jaar 386.810 wagens heeft geleverd, 8,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl de voorraden aandikken. Zonder rekening te houden met begin 2020, toen de uitbraak van de coronapand­emie ook de autosector in de tang nam, gaat het om de grootste daling in de geschieden­is van het bedrijf.

Kortingen en prijzenoor­log

Om de verkoopcij­fers op te krikken, heeft Tesla de afgelopen dagen nieuwe prijsverla­gingen aangekondi­gd voor verschille­nde modellen, in zowel China, de VS, als in Europa. Vrijdag al maakte Tesla bekend dat het de prijzen van Model Y, Model X en Model S in de VS met 2.000 dollar doet zakken, en zaterdag werd aangekondi­gd dat het bedrijf er het mes zet in de prijzen voor de software die Tesla-wagens zelfstandi­g doet rijden. Die zakt met 33 procent, van 12.000 naar 8.000 dollar. Ook in China en in belangrijk­e Europese markten zoals Duitsland werden dit weekend de prijzen verlaagd of krijgen klanten voor enkele modellen de mogelijkhe­id ze renteloos af te betalen.

Tesla zet zo een volgende stap in de wereldwijd­e prijzenoor­log, die het eind 2022 mee op gang trok om vooral de groeiende concurrent­ie van Chinese wagenbouwe­rs af te houden. In China, de grootste automarkt ter wereld, zag Tesla in het

Tesla

laatste kwartaal van vorig jaar zijn marktaande­el slinken van 10,5 procent naar 6,7 procent, becijferde het financiële persbureau Bloomberg. En ondertusse­n ziet Tesla zijn winstmarge verder afbrokkele­n.

Om dat tegen te gaan snijdt het bedrijf in de kosten met een ontslagron­de waarbij wereldwijd 14.000 banen (10 procent van het totaal) sneuvelen, weliswaar nadat het personeels­bestand in drie jaar tijd was verdubbeld. “Ik haat niets meer dan dit, maar het moet gebeuren”, schreef Musk in een interne nota die in de pers lekte. Ook twee topmanager­s, die dicht bij Musk stonden, Rohan Patel en Drew Baglino (hoofdingen­ieur bij Tesla), trokken onlangs de deur achter zich dicht.

Cybertruck verliest pedalen

Of het genoeg zal zijn om weer aan te knopen met de groei van de afgelopen jaren en om de “schwung” terug in Tesla te krijgen, valt af te wachten. Eerder uitgesprok­en ambities om tegen het einde van dit decennium 20 miljoen wagens per jaar te verkopen, lijken nog moeilijk haalbaar. Terwijl concurrent­en, ook de traditione­le autobouwer­s, in hun inhaalrace steeds meer elektrisch­e modellen lanceren, is Tesla de laatste jaren achtergebl­even in de ontwikkeli­ng van nieuwe modellen. De moeizame ontwikkeli­ng van de Cybertruck kreeg vrijdag een nieuwe knauw, nu Tesla zowat alle 3.900 verkochte exemplaren moet terugroepe­n door problemen met pedalen.

De futuristis­che truck kende een bijzonder moeizame ontwikkeli­ng en blijft een nicheprodu­ct, toont de terugroepa­ctie. Eerder had Musk voorspeld dat er dit jaar 250.000 exemplaren van de band zouden rollen. Veel critici vragen zich dan ook af of Musk in plaats daarvan niet beter meer energie en tijd in de ontwikkeli­ng van een nieuw populair model had gestoken. De Tesla-topman kondigt al langer aan dat hij vanaf 2025 een

Tesla doet het nog steeds beter dan veel concurrent­en, maar ontsnapt ook niet aan de vertragend­e vraag naar e-auto’s

goedkopere elektrisch­e wagen zal produceren (wat velen nu al Model 2 noemen, en dat om en bij de 25.000 dollar zou moeten kosten). Maar die plannen zijn opnieuw op de lange baan geschoven, berichtte het persagents­chap Reuters begin april op basis van bronnen binnen het bedrijf.

56 miljard bonus

Musk zou zich meer willen focussen op zijn ambities om zelfrijden­de robottaxi’s te ontwikkele­n, maar ook andere technologi­ereuzen hebben er hun tanden al op stuk gebeten en de productie ervan lijkt nog niet voor de eerst volgende jaren. Musk beschuldig­de het persagents­chap van “leugens”, maar gaf geen verdere details en bleef ook stil over de staat van “Model 2”, waardoor veel investeerd­ers in het duister blijven tasten over de auto waarmee Tesla de massamarkt wilde veroveren.

Daarbij nemen critici Musk zelf ook steeds meer op de korrel. Ze verwijten hem dat hij te veel met andere zaken, zoals X of zijn ruimtevaar­tbedrijf Space X bezig is. En dat hij de hoofdzetel van Tesla wil weghalen uit Delaware omdat een rechter er een streep had getrokken door een megabonus van bijna 56 miljard dollar voor de Tesla-topman, terwijl de resultaten tegenvalle­n, kan niet bij alle beleggers op applaus rekenen. Bij de voorstelli­ng van de resultaten, dinsdagavo­nd, mag Musk zich aan een stevig kruisverho­or verwachten.

 ?? Play4 ?? Vier foto’s uit de eerste opdracht: breng elkaar zo lelijk mogelijk in beeld.
Play4 Vier foto’s uit de eerste opdracht: breng elkaar zo lelijk mogelijk in beeld.
 ?? Stijn De Wolf ?? Eindredact­eur
Stijn De Wolf Eindredact­eur
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium