De Standaard

Belfius helpt gemeenten energie te delen

- ELEKTRICIT­EIT Wim Winckelman­s

Scholen, besturen en ziekenhuiz­en delen hun overtollig­e elektricit­eit nog erg weinig met wie er tekort heeft. Belfius wil de organisati­e van zo’n transfer vergemakke­lijken.

Energiedel­en bestaat al twee jaar, maar is tot nu toe niet doorgebrok­en. Het principe is duidelijk: overtollig­e hernieuwba­re energie wordt doorverkoc­ht of weggegeven aan iemand die er wel nood aan heeft. In het beste geval haalt zowel verkoper als koper er een voordeel uit. De verkoper krijgt een betere prijs dan het injectieta­rief (de vergoeding die hij van zijn elektricit­eitslevera­ncier krijgt voor de levering aan het net). De koper betaalt minder dan wanneer hij elektricit­eit van die leverancie­r moet aankopen.

Maar in de praktijk maken vooral de hoge administra­tieve kosten die de elektricit­eitslevera­nciers aanrekenen, dat het systeem niet doorbreekt. Daardoor zijn er maar enkele duizenden energiedel­ers geregistre­erd, met daarnaast een dikke honderd energiegem­eenschappe­n – een nog recenter fenomeen waarbij energie niet alleen wordt gedeeld, maar ook opgewekt.

De staatsbank Belfius wil nu meer vaart brengen in het systeem door een nieuwe markt aan te boren: het facilitere­n van energiedel­en voor publieke organisati­es. Gemeenten hebben vaak een aanzienlij­ke capaciteit aan hernieuwba­re energie, bijvoorbee­ld via zonnepanel­en. Maar de gebouwen waarop ze liggen, hebben die elektricit­eit niet altijd nodig.

Met een systeem van energiedel­en moet de elektricit­eit efficiente­r worden ingezet en de rendabilit­eit van een energiepro­ject worden opgekrikt. Een school kan stroom leveren aan een woonzorgce­ntrum tijdens de schoolvaka­nties en in het weekend. Dat is het principe. Overigens kunnen ook particulie­ren of bedrijven aansluiten.

Belfius biedt aan om het proces te begeleiden, in samenwerki­ng met Wesmart, een dienstverl­ener voor energiedel­ers. Belfius belooft een all-in service, van haalbaarhe­idsstudies tot de praktische uitvoering, met een financieri­ng op maat.

De bank is daarmee niet de enige. Ook Rescoop.Vlaanderen, de federatie van de burgercoöp­eraties in hernieuwba­re energie, biedt zich bijvoorbee­ld aan.

Stroom voor voetbalclu­b

Sommige gemeenten experiment­eren al met energiegem­eenschappe­n. Het West-Vlaamse Ledegem investeerd­e in zonnepanel­en op zeventien van zijn gebouwen, waardoor ook gemeenteli­jke gebouwen waar geen zonnepanel­en op kunnen, zoals die van de lokale voetbalclu­b, overtollig­e elektricit­eit kunnen krijgen.

Verschille­nde steden en gemeenten hebben zich via het Vlaamse Lokaal Energie- en Klimaatpac­t geëngageer­d om energiegem­eenschappe­n uit te werken. Het is hun ambitie om één op de vijfhonder­d inwoners toegang te geven tot een energiegem­eenschap. Het kan bijvoorbee­ld gaan om elektricit­eit van daken op publieke gebouwen die wordt gebruikt om personen in energiearm­oede te helpen.

 ?? © Fred Debrock ?? Gemeenten hebben vaak een aanzienlij­ke capaciteit aan hernieuwba­re energie.
© Fred Debrock Gemeenten hebben vaak een aanzienlij­ke capaciteit aan hernieuwba­re energie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium