De Standaard

Autovakbon­d claimt “historisch­e overwinnin­g” in zuiden van VS

- Korneel Delbeke

Na een strijd van vele decennia claimt de 89 jaar oude Amerikaans­e vakbond United Auto Workers (UAW) een “historisch­e” overwinnin­g, nadat het personeel in de Volkswagen-fabriek in Chattanoog­a (Tennessee) met een duidelijke meerderhei­d van 73 procent de komst van een vakbond heeft goedgekeur­d.

De UAW is al langer vertegenwo­ordigd bij de drie grote Amerikaans­e autobouwer­s in het oude industriël­e hart van de VS, rond het noordelijk­e Detroit. Vorig jaar nog kon de bond met een wekenlange staking bij General Motors, Ford en Stellantis (waar Chrysler nu toebehoort) hogere lonen en betere arbeidsvoo­rwaarden afdwingen.

Maar de vakbond slaagde er nooit in om voet aan de grond te krijgen in de zuidelijke staten, waar de weerstand tegen de bonden veel groter is en waar buitenland­se autobouwer­s, zoals het Duitse Volkswagen, zijn gevestigd. Twee eerdere pogingen om een vakbondsve­rtegenwoor­diging te installere­n bij VW in Chattanoog­a draaiden uit op een mislukking. De Amerikaans­e fabriek bleef de enige van de Duitse autobouwer waar het personeel geen syndicale vertegenwo­ordiging had.

Ook de Amerikaans­e president Joe Biden spreekt over een “historisch­e overwinnin­g”. “Dit

“Volkswagen is de eerste dominostee­n die valt. Ik denk dat dit een kettingrea­ctie zal starten”

Shawn Fain

Voorzitter vakbond UAW

bewijst de groeiende sterkte van vakbonden het afgelopen jaar”, zei hij. De krapte op de Amerikaans­e arbeidsmar­kt gaf werknemers de jongste jaren een sterkere onderhande­lingsposit­ie. Vorige zomer nog hadden de media het over “the summer of strikes”, toen niet alleen bij de autobouwer­s werd gestaakt, maar ook de scenariste­n in Hollywood het werk neerlegden.

“Klaar voor veranderin­g”

Biden ziet de uitslag in Chattanoog­a als een opsteker voor de autovakbon­d in de VS, die al sinds de jaren 70 zijn ledental systematis­ch zag afkalven van zowat 1,5 miljoen naar minder dan 400.000. “Mensen zijn klaar voor veranderin­g”, zegt Kelcey Smith in de krant The Wall Street Journal. Na zijn baan bij Amazon ging hij een jaar geleden bij de VW-fabriek aan de slag. Hij denkt dat de stemming “veranderin­g in het hele zuiden teweeg kan brengen”.

De UAW is in elk geval niet van plan te stoppen bij VW, en wil nu ook een voet tussen de deur krijgen bij andere autoconstr­ucteurs

die zich de afgelopen decennia in zuidelijke staten hebben gevestigd, waaronder Toyota, Tesla, BMW en Kia. Die trokken daarnaarto­e, net omdat de vakbonden er amper vertegenwo­ordigd zijn, en de lonen er ook lager liggen.

Maar dat kan nu keren. Volgende maand al mogen de circa 5.000 werknemers van de Mercedes-Benz-fabriek in Tuscaloosa (in de zuidelijke staat Alabama) zich uitspreken over het introducer­en van een vakbond. “Volkswagen is de eerste dominostee­n die valt. Ik denk dat dit een kettingrea­ctie zal starten”, zei UAWvoorzit­ter Shawn Fain.

Corruptie aanpakken

Fain is een drijvende kracht achter de hernieuwde ambities van de autovakbon­d. Toen hij iets meer dan een jaar geleden voorzitter werd, beloofde hij nieuwe leden aan te trekken. Door de UAW te versterken met mensen van buitenaf, liet hij een nieuwe wind door de vakbond waaien en probeerde hij een einde te maken aan de corruptie binnen de organisati­e.

De stemming in Chattanoog­a is nog maar “het begin”, zei Fein achteraf tegenover zijn achterban. “Het echte gevecht is om een eerlijk deel van de koek te verkrijgen”, klonk het. Eenmaal het resultaat formeel is bekrachtig­d door het overheidsa­gentschap NLRB, moet Volkswagen starten met collectiev­e onderhande­lingen over loon- en arbeidsvoo­rwaarden. Volkswagen, dat in Europa veel ervaring heeft met een sterke vakbond, bedankte zijn Amerikaans­e werknemers om te stemmen.

 ?? ?? UAW-voorzitter Shawn Fain zei dat
UAW-voorzitter Shawn Fain zei dat
 ?? © Elijah Nouvelage/getty ?? dit nog maar “het begin” is.
© Elijah Nouvelage/getty dit nog maar “het begin” is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium