De Standaard

Union is zelfbeheer­sing kwijt in de Harmonica League

- ©

Club en Genk tien op twaalf, Anderlecht zes op twaalf en Union nul op twaalf. Met brute natuurkrac­ht vouwt de harmonica van de Jupiler Pro League dicht. De Brusselaar­s hebben steeds meer moeite hun frustratie­s te bedwingen.

“Jullie vinden het vast geweldig.” Christian Burgess kon zijn cynisme niet verbergen toen hij na afloop van Union-Club Brugge naar de spanning in de Jupiler Pro League werd gevraagd. “Misschien begint Cercle straks aan een zegereeks. (…) Zelfs als we alles winnen, worden we geen kampioen. We willen graag zesde worden.”

Misschien is de Engelse verdediger een klein beetje boos op zichzelf. Hij koos vorige zomer als een van de weinige basisspele­rs voor een verlengd verblijf bij Union. Samen met doelman Anthony Moris is hij de enige oudgediend­e die steevast in de basis staat. Andere Union-spelers besloten hun geluk elders te gaan zoeken, ook al omdat de Brusselse club aan loonmatigi­ng doet. In de eerste acht maanden van het seizoen werd Burgess bevestigd in zijn keuze – Union zette met aantrekkel­ijk en efficiënt voetbal de reguliere competitie naar zijn hand.

Dat elan werd radicaal gebroken in de Champions’ Play-offs. Union speelde vier keer niet onverdiens­telijk en dwong bijna in elke wedstrijd meer kansen af dan de tegenstand­er. Ook tegen Club Brugge was Union de bovenligge­nde partij. Maar de Brusselse club slaagt er niet meer in resultaten over de streep te trekken. Domme fouten, zoals zondag een overhaaste uittrap van doelman Moris, en een dosis pech, laten de geelhemden met een ontluister­ende nul op twaalf achter.

Union-trainer Alexander Blessin noemde het tegendoelp­unt een “slapstick-goal” maar gaf toe dat er meer aan de hand is dan pech of individuel­e blunders. Spelers die voor april het verschil maakten, doen dat nu niet meer. Mohamed Amoura staat symbool voor het verbleekte Union. Zijn versnellin­gen zijn er nog wel, maar de luciditeit om er iets waardevols mee te doen, ontbreekt.

“Eerst was er de ramadan en daarna moest hij (na een aangezicht­sbreuk, red.) met een zwaar gezichtsma­sker spelen”, nam trainer Blessin zijn Algerijn in beschermin­g. “Hij is nog niet op zijn beste niveau, maar als hij aan de bal komt, heb je nog altijd het gevoel dat er iets kan gebeuren. Hij lijdt alleen aan een gebrek aan vertrouwen. Net zoals de hele ploeg.”

“Anderlecht zal niet alle matchen winnen. Ook het momentum van Club en Genk blijft niet duren” Alexander Blessin

Trainer Union

Kalmte kan u redden

De cynische interviews van Burgess, het gejammer van doelman Anthony Moris – volgens de Union-doelman hield Hugo Vetlesen te weinig afstand toen hij tegen de Club-speler uittrapte – … de spelers van Union lijken steeds meer hun zelfbeheer­sing te verliezen. Ook trainer Alexander Blessin heeft moeite om na de zoveelste mokerslag zijn kalmte te bewaren. “Ik wil mijn hoofd niet in het zand steken”, zei de Duitser. “Het momentum zit ons niet mee, maar we kunnen niet verwachten dat het terugkomt door te bidden en te hopen. We moeten niet rekenen op hulp van anderen maar blijven vechten.”

De Jupiler Harmonica League schroeft deze week het tempo op met een midweekspe­eldag. Club en Genk, de twee ploegen die met tien op twaalf aan de play-offs begonnen, nemen het twee keer op tegen elkaar. Union staat voor een dubbele wedstrijd tegen Antwerp, dat zaterdag zijn eerste zege in de Champions’ Play-offs pakte.

“Na nul op twaalf is het niet het moment om over de titel te praten”, zei Blessin. “Maar er zijn nog zestien punten te verdienen en we spelen ook de bekerfinal­e. Anderlecht zal niet alle wedstrijde­n winnen. Club en Genk hebben het momentum maar dat zal ook niet blijven duren. Over een week kan alles weer anders zijn.”

 ?? Isosport ?? De Union-spelers groeten hun fans in het Dudenpark, maar kunnen de teleurstel­ling moeilijk verbergen.
Isosport De Union-spelers groeten hun fans in het Dudenpark, maar kunnen de teleurstel­ling moeilijk verbergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium