De Standaard

Anderlecht geeft niet thuis buitenshui­s: “We moeten er een oplossing voor vinden”

- JUPILER PRO LEAGUE (hvw, ybw)

Op alle vlakken was Genk de meerdere van een zwak Anderlecht, dat opnieuw niet thuis gaf buitenshui­s. “Onze prestatie was onacceptab­el.”

Een stevig defensief blok, middenveld­ers die overlopen van creativite­it, onvermoeib­are wingbacks en een targetspit­s die scoort. Genk overklaste leider Anderlecht zaterdag in elke linie en won verdiend met 2–1. De Limburgers doen zo volledig mee in de titelstrij­d.

Paars-wit moet zich daarentege­n vooral buitenshui­s serieuze zorgen beginnen maken. Net zoals op Club twee weken geleden (3–1) bleef de recordkamp­ioen ver onder de maat. Vooral in de eerste helft zag Anderlecht alle kleuren van de regenboog.

Coach Brian Riemer wou zich achteraf niet verstoppen achter de licht gefloten strafschop, die Anderlecht in de extra tijd een punt kostte. “Nee, laat me duidelijk stellen dat de penalty niet ons grootste probleem was. De penalty was pijnlijk en volgens mij geen juiste beslissing, maar het was niet de voornaamst­e reden voor de nederlaag . Dat was onze prestatie in de eerste helft. Die was onacceptab­el.”

Overal een stap te laat

Anderlecht laat zich buitenshui­s te veel onder druk zetten in deze playoffs. Net zoals tegen Club Brugge werd paars-wit tegen Genk te makkelijk weggezet en kwam het overal een stap te laat. “Hoe dat komt, kan ik niet uitleggen. Ik kan het alleen maar vaststelle­n, net als jullie. Het is hier vanavond gebeurd en twee weken geleden tegen Club Brugge, we moeten er dus een oplossing voor vinden. Er zijn misschien elf verschille­nde redenen, die ga ik nu analyseren.”

Alle thuismatch­en winnen en minstens een punt pakken op verplaatsi­ng: dat was het credo voor de start van de play-offs. Op dat schema loopt Anderlecht momenteel dus achter. “Voor alle ploegen in

Europa maakt thuis of uit spelen een verschil. Met 25.000 mensen achter je gaat alles makkelijke­r”, reageerde Riemer gepikeerd.

Een levensbela­ngrijk tweeluik tegen Cercle staat paars-wit nu te wachten. Op papier de meest haalbare kaart, gezien de twee vlotte overwinnin­gen tegen de Vereniging eerder dit seizoen. Hoe dan ook zal Anderlecht tegen een Cercle dat hoog druk zet, veel meer intensitei­t aan de dag moeten leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium