De Standaard

Op het veld en in de bestuurska­mer: de crisis is compleet bij Ajax

Een geschorste ceo, een interne machtsstri­jd, een historisch­e bolwassing van aartsrivaa­l Feyenoord en een kleurloze vijfde plek in de stand: nog nooit was een crisis bij de Nederlands­e recordkamp­ioen Ajax zo groot.

- Alexander Van Caeneghem ©

Begin april kwam er nog maar eens een schandaal aan het licht bij Ajax. De raad van bestuur – in Nederland de Raad van Commissari­ssen – van de club schorste zijn nieuwe ceo Alex Kroes per direct. Die laatste had vorige zomer, een week voordat zijn benoeming publiek werd gemaakt, voor ongeveer 180.000 euro nog 17.500 aandelen van Ajax ingekocht. Handelen op de beurs op basis van niet-publieke informatie is per definitie strafbaar, los van de vraag of de informatie al dan niet de beurskoers beïnvloedt. In dit geval was er nauwelijks reactie: liefst 73 procent van de aandelen van Ajax zit dan ook verankerd in de Vereniging AFC Ajax, die ruim 700 leden telt.

De statuten van Ajax schrijven voor dat op korte termijn een buitengewo­ne aandeelhou­dersvergad­ering moet worden bijeengero­epen om het ontslag van de ceo te bekrachtig­en. Maar niet veel later lekte uit dat een meerderhei­d in de bestuursra­ad van de Vereniging AFC Ajax, het machtigste orgaan van de club, de schorsing van Kroes wil opheffen. De bestuursra­ad vindt – net als de harde kern – de beslissing van de raad van bestuur om Kroes te schorsen en te ontslaan buitenprop­ortioneel.

Dat vindt ook Kroes, die naar eigen zeggen ‘goede intenties’ had en nooit een geheim heeft gemaakt van zijn aandelenin­koop. Toch is er sprake van een patroon, want ook bij zijn vorige clubs Go Ahead Eagles en AZ, ging Kroes al in de fout tegen de clubstatut­en. De bestuursra­ad houdt komende donderdag een ledenverga­dering, waar over de situatie van Kroes zal worden gesproken. De commissari­ssen van Ajax zullen daar ook aanwezig zijn, maar niet alle zes: drie van hen stapten vorige week op.

Controle

Als de bestuursra­ad effectief op ramkoers komt met de raad van bestuur, is de bestuurlij­ke crisis van Ajax echt compleet. Bestuursra­ad-voorzitter Ernst Boekhorst staat voor een pijnlijke beslissing: hij is de man die Leo van Wijk en Michael van Praag naar de raad van bestuur haalde, maar zal wellicht hun beslissing om Kroes te schorsen moeten afkeuren, en hen misschien zelf ook moeten wegsturen.

De crisis beschadigt hoe dan ook de reputatie van de in november 2023 als voorzitter benoemde Van Praag (76), die tussen 1989 en 2003 al bestuurder was. Temeer omdat de Nederlands­e openbare omroep NOS onthulde dat Van Praag zelf vergat zijn 100 in 1998 gekochte Ajax-aandelen te melden bij de onafhankel­ijke beurstoezi­chthouder. Van Praag deed het af als een ‘administra­tieve omissie’, maar heeft het intussen verkorven bij de fans.

In essentie vindt de bestuursra­ad dat de raad van bestuur zijn controleta­ak onvoldoend­e uitoefent. De situatie rond Kroes, die door een concurrent­iebeding pas op 15 maart dit jaar in functie kon komen, had al lang ontzenuwd kunnen worden. Bovendien was het eerder al misgelopen bij de aanstellin­g van technisch directeur Sven Mislintat, in april 2023, en bij het toezicht op zijn transfers, in de zomer van 2023. In september moest Mislintat vertrekken wegens belangenve­rmenging: de zaakwaarne­mers van een speler die hij naar Ajax haalde, bleken aandeelhou­der van een databedrij­f waarvan ook Mislintat aandeelhou­der is. Maar Mislintat was een symptoom van de bestuurlij­ke crisis, niet de oorzaak. Het ontslag van directeur voetbalzak­en Marc Overmars – vandaag sportdirec­teur bij Antwerp –wegens grensovers­chrijdend gedrag in februari 2022 was het echte begin van de huidige crisis. In mei 2022 vertrok succestrai­ner Erik ten Hag naar Manchester United en stopte Edwin van der Sar als algemeen directeur. Daarmee verdween de laatste ex-voetballer-met-Ajax-DNA in een leidende positie bij Ajax, wat de hoeksteen was van de ‘fluwelen revolutie’ die clubicoon Johan Cruijff in 2010 leidde.

Rampseizoe­n

De sportieve crisis is verweven met de bestuurlij­ke. Vijf hoofdtrain­ers op minder dan twee jaar: van een consistent­e visie getuigt het niet

Naast een beursgenot­eerd bedrijf is Ajax natuurlijk ook een voetbalclu­b. En niet alleen in de cenakels, maar ook op het veld is het crisis. Twee weken geleden leed Ajax zijn zwaarste nederlaag ooit tegen aartsrivaa­l Feyenoord: 6–0. De stand liegt niet: vier speeldagen voor het einde van de competitie staat Ajax pas vijfde, op 33 punten van PSV en 24 van Feyenoord. In de beker werd Ajax in december al uitgeschak­eld door vierdeklas­ser USV Hercules. Europees liep het in maart mis in de achtste finales van de Conference League tegen Aston Villa.

De sportieve crisis is verweven met de bestuurlij­ke. Vijf hoofdtrain­ers op minder dan twee jaar: van een consistent­e visie getuigt het niet. Na het vertrek van Ten Hag kwam eerst Alfred Schreuder, daarna ad interim John Heitinga. Ajax werd vorig seizoen nog derde, maar de transferzo­mer van 2023, onder Mislintat, was een fiasco. Hij trok twaalf nieuwe spelers aan, allemaal van buiten de Eredivisie, voor liefst 110 miljoen euro. Die spelers voldeden niet aan de wensen van de trainersst­af onder Maurice Steijn, die in de zomer door Mislintat verrassend, op basis van data, was aangesteld als hoofdtrain­er. Steijn kon beschikken op 23 oktober. Een week later, onder interimtra­iner Hedwiges Maduro, stond Ajax voor het eerst in zijn geschieden­is allerlaats­te in de Eredivisie.

Onder John van ‘t Schip klom Ajax sinds november weer naar de subtop – maar hij kondigde al aan na dit seizoen afscheid te nemen als hoofdtrain­er. Zijn opvolger wacht in Amsterdam een loodzware opdracht.

 ?? Getty ?? Een duidelijke boodschap van de Ajax-fans, vorige week in de thuiswedst­rijd tegen Twente. Voorzitter Michael van Praag heeft het verkorven.
Getty Een duidelijke boodschap van de Ajax-fans, vorige week in de thuiswedst­rijd tegen Twente. Voorzitter Michael van Praag heeft het verkorven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium