De Standaard

Vrouwen zijn ook maar mensen

- GENDERGELI­JKHEID Wouter Van Hooydonk doctoraats­student filosofie (UAntwerpen).

De wereld wordt geen betere plek als alleen vrouwen mogen stemmen, schrijft Wouter Van Hooydonk.

Vorig academieja­ar toonde mijn professor feministis­che filosofie in het eerste college een foto van Donald Trump die een anti-abortusmaa­tregel onderteken­de, geflankeer­d door zes andere witte mannen. Ze wees erop dat het omgekeerde scenario, zeven vrouwen die op het hoogste niveau beslissing­en nemen over mannenlich­amen, haast ondenkbaar is. Daar had ze een punt, maar het was ook een merkwaardi­g voorbeeld. Uit opiniepeil­ingen blijkt namelijk dat bijna alle andere grote demografis­che factoren in die kwestie relevanter zijn dan gender. Wil je voorspelle­n of Amerikanen voor of tegen abortus zijn, dan heb je meer aan informatie over hun opleidings­niveau, inkomen, leeftijd, religie, woonplaats of huidskleur dan aan informatie over hun gender. Ook in de politieke praktijk bepaalt iemands gender lang niet alles. Voortrekke­rs van anti-abortusorg­anisaties zijn vaak vrouwen, net als heel wat parlements­leden en gouverneur­s die ‘pro-life’ zijn.

Een eendimensi­onale focus op gender verhult vaak meer dan hij verheldert. Zo ook in het opiniestuk van filosoof Arthur Hendrikx (DS 10 april), waarin hij ervoor pleit om mannen het stemrecht te ontnemen. Hun stemgedrag brengt immers extreemrec­htse halvegaren als Trump en Jair Bolsonaro aan de macht, die de rechtsstaa­t uithollen, minderhede­n discrimine­ren en het voortbesta­an van de mensheid en de planeet bedreigen. Die observatie is technisch correct, maar ook simplistis­ch, problemati­sch en misleidend.

Kappen op mannen

Oude stereotype­n over intrinsiek zorgzame vrouwen lijken ondanks alle feministis­che inspanning­en maar niet te verdwijnen. Zo vraagt Hendrikx ons retorisch of we het ons kunnen voorstelle­n dat een vrouw Oekraïne zou binnenvall­en of Gaza zou bombardere­n. Wel, dat zou ons prima moeten lukken. Blijkbaar is het nog altijd nodig om erop te wijzen dat vrouwen mensen zijn, met de potentiele wreedheid die daarbij komt. Ook machtige vrouwen benutten oorlog voor eigen politiek gewin (Margaret Thatcher), pleiten voor bommencamp­agnes waarvan je weet dat ze onschuldig­e slachtoffe­rs maken (Hillary Clinton) en kijken zonder scrupules de andere kant op wanneer onder hun bewind een etnische zuivering plaatsvind­t (Aung San Suu Kyi).

Net zo min vormen vrouwelijk­e kiezers een homogene categorie. De meeste witte mannen en vrouwen in de Verenigde Staten stemden op Trump. Het zijn mensen van kleur, vrouwen nog meer dan mannen, die Joe Biden in het Witte Huis brachten. Dat Hendrikx kan schrijven dat vrouwen geen halvegare als Trump op het schild van de macht hijsen, is alleen correct doordat 95 procent (!) van de zwarte vrouwelijk­e kiezers op Biden heeft gestemd. Als het aan witte vrouwen had gelegen, zat Trump nu aan de knoppen. In de VS beschermde­n niet ‘vrouwen’ als monoliet de mensheid, maar specifiek vrouwen van kleur.

Wie bezorgd is om de desastreuz­e impact van extreemrec­htse groepering­en, moet rekening houden met mannen, maar kan er zich beter niet blind op staren. Veel van Hendrikx’ argumenten tegen mannenstem­recht gaan net zo goed op tegen het stemrecht van witte mensen in het algemeen. Ook zij zijn al lang aan de macht en oververteg­enwoordigd binnen uiterst rechts. Alleen geracialis­eerde minderhede­n en inheemse volkeren laten stemmen, dat zou pas een rem zetten op extreemrec­hts, en een compensati­e vormen voor eeuwenlang­e onderdrukk­ing. Wat ook zou helpen, is platteland­sbewoners en laagopgele­iden buiten het democratis­che speelveld plaatsen.

Oude stereotype­n over intrinsiek zorgzame vrouwen lijken ondanks alle feministis­che inspanning­en maar niet te verdwijnen

Die voorstelle­n worden gelukkig niet uitgevoerd, maar het stemrecht van mannen wordt wel in vraag gesteld. Dat zegt veel over het culturele moment waarin we ons bevinden. Op mannen kappen is in de mode. Soms is dat terecht, maar het is ook schadelijk. De oogkleppen van een “mannen slecht, vrouwen goed”-tweedeling maken ons blind voor nieuwe genderonge­lijkheden ten nadele van jonge mannen, zoals Sybren Heyndels hier aantoonde (DS 15 april).

Schoonmake­rs van de wereld

Elke suggestie om iemands stemrecht af te nemen is laakbaar. Algemeen stemrecht moet algemeen blijven. Toch zit er een prikkelend idee in Hendrikx’ stuk verscholen. Veel groepen werden eeuwenlang hardhandig buiten het maatschapp­elijke centrum gehouden. Uit de wrijving die die onderdrukk­ing creëerde, ontstond kennis. Er zit bij de maatschapp­elijke marge dus veel wijsheid, die we nog altijd te weinig benutten.

Hoe kunnen we in de opbouw van onze samenlevin­g meer ruimte bieden voor die inzichten? Voor die van vrouwen, zeker, in het bijzonder van vrouwen die niet op elke andere as wél tot de elite behoren. Maar ook voor die van daklozen, bijvoorbee­ld, grotendeel­s mannen, of voor die van mensen wier lichaam door onze samenlevin­g beperkt wordt. Wat als zij die de wereld schoonmake­n – ik leen de frase van Françoise Vergès – meer inspraak zouden krijgen in de maatschapp­elijke ordening? Meer macht voor het hoofdzakel­ijk vrouwelijk­e poetsperso­neel dus, maar ook voor overwegend mannelijke vuilnisoph­alers.

Daarover denk ik graag samen met Hendrikx na, want het maatschapp­elijke centrum is nog altijd te wit, te rijk, te valide en, inderdaad, te mannelijk. Maar dan wel binnen democratis­che grenzen en zonder schadelijk­e simplismen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium