De Standaard

‘Boomer’ is nu een scheldwoor­d

Annemie Vermeylen, net zestig geworden, heeft het helemaal gehad met AGEISM leeftijdsd­iscriminat­ie. Zestig worden lijkt wel het begin van het einde in te luiden, en dat stigma duwt mensen naar een vervroegde exit uit de arbeidsmar­kt.

- Annemie Vermeylen Zestiger.

In de week voor mijn zestigste verjaardag werd ik tijdens een videoverga­dering voor het eerst als boomer aangesprok­en. “Wij zullen wel werken, voor het dikke pensioen van de boomers dat wij nooit zullen krijgen”, zei een veertiger van het team, daarbij schalks mijn richting uitkijkend. Het was waarschijn­lijk maar om te lachen. Maar het was voor mij een schok om plots gepakt te worden op mijn leeftijd en mijn ‘dikke pensioen’ – dat volgens mypension.be op 1 februari 2031 netto 1.558,31 eurozalbed­ragen,netietsbov­enhetbesta­ansminimum in België. Dat is het wettelijke pensioen van iemand met twee masterdipl­oma’s, die een hele loopbaan onafgebrok­en voltijds, met soms werkweken van zestig uur, heeft gewerkt, zonder één keer gebruik te hebben gemaakt van de een of andere vorm van tijdskredi­et. Maar als enige bijna-zestiger van het jonge projecttea­m wilde ik de aandacht niet op me trekken door die pijnlijke opmerking te maken. Laat het passeren, suste ik mezelf, en concentree­r je op de agendapunt­en van de videoverga­dering. Het lukte niet: ik had dit project mee uit de grond gestampt, daarbij geholpen door een jarenlang zorgvuldig opgebouwd netwerk en jeugdige overmoed, en nu werd ik plots geconfront­eerd met de niet zo leuke opmerking door een jongere collega. Voor het eerst was ik mijn zelfvertro­uwen kwijt, gefnuikt in mijn redelijk onwrikbare enthousias­me. Vanwege van mijn leeftijd?

Landingsba­an

Heel mijn loopbaan heb ik een stille strijd gevoerd tegen gendergere­lateerde stereotype­n: als zwangere vrouw, als alleenstaa­nde moeder, als menopauzer­ende vrouw van middelbare leeftijd. Ik stond elke dag dapper mijn mannetje, mede uit respect en dankbaar voor de feministen die het pad moeizaam hadden geëffend voor onze generatie, maar ook om me intellectu­eel en sociaal te ontwikkele­n, net zoals mannen dat kunnen doen. Maar naarmate de decennia voortschre­den, zag ik vrouwelijk­e collega’s afhaken, vooral in veeleisend­e jobs met kindonvrie­ndelijke werkuren. Begrijpeli­jke keuze. Maar ook op de werkvloer bestaat er zoiets als een kritische massa. Die was, naarmate de leeftijd vorderde, voor het vrouwelijk contingent danig aan het eroderen. Op de Belgische arbeidsmar­kt zijn er geen expliciete uitsluitin­gsmechanis­men voor vrouwelijk­e werknemers. Wel blijven de subtielere varianten van uitsluitin­g hardnekkig bestaan, vooral in de technische, mannelijke sectoren waar het aantal vrouwen doorgaans nauwelijks 10 procent bedraagt.

Na de bij momenten vermoeiend­e strijd tegen de nog vaak vrouwonvri­endelijke bedrijfswe­reld heb ik geen energie meer over om de strijd tegen leeftijdsg­ebonden stigmatise­ring te voeren. In weerwil van het publieke discours – ook in wetten gegoten – dat we allemaal langer zullen moeten werken – nu tot 67 jaar – stel je vast dat je als vijftig- en zeker als zestigplus­ser vaak het etiket krijgt opgeplakt van de oudere en dus waarschijn­lijk niet meer meekunnend­e werknemer, zelfs al heb je een functie met verantwoor­delijkheid en stuur je een team van jongere medewerker­s aan. ‘ Boomer’ is een scheldwoor­d geworden. Dat de jongere generaties moeten zwoegen voor het ‘dikke pensioen’ van de zestigers, is niet alleen de waarheid geweld aandoen, het is ook kwetsend. Omdat het de energieke en scherpe zestigers onrecht aandoet, en omdat je met zo’n denigreren­de houding de oudere actieve werknemer de facto uitsluit. Dat stigma naar je hoofd geslingerd krijgen heeft een sterk ontmoedige­nd effect op zestigers die zo naar een irrelevant­e landingsba­an worden geduwd, of erger, naar een vervroegde exit.

Tijd voor het erfeniscon­tact

Niet alleen op de werkvloer stel ik ageismvast.Zestigword­enblijkthe­tbegin van het einde in te luiden. Mijn smartphone denkt me pal op mijn zestigste verjaardag een plezier te doen door me eraan te herinneren mijn erfeniscon­tact te activeren. Hoe weet mijn smartphone dat eigenlijk? Voor mijn AppleIDheb­ikeenander­danmijnwer­kelijke geboorteja­ar ingevoerd, uit ergernis en verzet tegen inbreuk op mijn privacy. En toch stuurt dat toestel me op mijn zestigste verjaardag een bericht dat ik moet beginnen te denken aan mijn einde, zodat iemand, het erfeniscon­tact dus, mijn smartphone kan opendoen wanneer ik er niet meer ben.

Als klap op de vuurpijl kreeg ik vandaag een e-mail van een immokantoo­r. Echt iets voor jou, schreeuwt de e-mail, een appartemen­t aan zee! Als ik de mail open, blijkt dat het om een servicefla­t gaat. Kijk, ik kan begrijpen dat een mens vooruitzie­nd moet zijn, maar moet ik nu al geconfront­eerd worden met mijn zorgbehoev­ende oude dag?

Als de samenlevin­g zo voortgaat met de nog-niet-pensioenge­rechtigde generatie te stigmatise­ren, dan is het niet verwonderl­ijk dat de actieve, creatieve, wijze, geestige zestigers massaal afhaken en zodra ze kunnen de arbeidsmar­kt de rug toekeren.

“Echt iets voor jou,” schreeuwt de e-mail van een immokantoo­r, “een appartemen­t aan zee!” Als ik de mail open, blijkt het om een servicefla­t te gaan

Honoré de Balzac zou gezegd hebben: “L’homme meurt une première fois à l’âge où il perd l’enthousias­me.” We sterven een eerste keer op de leeftijd waarop we ons enthousias­me verliezen. Als prille zestiger zie ik niet waarom ik niet meer enthousias­t de dag kan beginnen, tenzij misschien als ik keer op keer het stigma van oude-richting-overlijden­en-dus-irrelevant­e generatie opgeplakt krijg. Aan alle mensen die de samenlevin­g in een betere plooi kunnen leggen, deze oproep: neem de strijd tegen leeftijdge­relateerde discrimina­tie ernstig en maak werk van een intergener­ationeel inclusieve samenlevin­g. Ook leeftijdsd­iversiteit kan toegevoegd­e waardeople­veren, direct – om de pensioenka­ssen te spijzen – maar ook indirect, voor de hele samenlevin­g.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium