De Standaard

Rwandaplan zet Britse rechtbanke­n buitenspel

- Annebeau Hofkens, Dominique Minten

De kogel is door de kerk voor het Rwandaplan. Maandagnac­ht werd de ongeziene maatregel tegen illegale migratie goedgekeur­d. Een opsteker voor Rishi Sunak en zijn partij, die tegelijk een gevaarlijk precedent én een mogelijke grondwette­lijke crisis creëert.

“Genoeg is genoeg. Geen uitvluchte­n en vertraging­en meer.” De Britse eerste minister Rishi Sunak spoorde de leden van het Hoger- en Lagerhuis maandagmid­dag voor een laatste keer aan om het Rwandaplan goed te keuren. En zo geschiedde. Na een maandenlan­ge marathon van politiek gepingpong tussen de twee kamers, beslisten de leden van het Hogerhuis kort na middernach­t het plan ongeamende­erd te laten en zo het wetsvoorst­el van het Lagerhuis aan te nemen.

1

Wat houdt het Rwandaplan in?

Sinds de regering-Johnson (20192022) proberen de Britse Conservati­even met het Rwandaplan een antwoord te bieden op illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk. In de persconfer­entie van maandagmid­dag herhaalde Sunak waar ze naar streven: “Een onophoudel­ijk, continu proces van succesvoll­e en permanente uitzetting van mensen naar Rwanda.”

Concreet zou Sunak binnen de tien tot twaalf weken vliegtuige­n met migranten naar Kigali willen zien vertrekken. Asielzoeke­rs die het Britse eiland “met onzeewaard­ige rubberbote­n” illegaal bereikten, zullen volgens het plan hun asielproce­dure in Rwanda moeten voltooien. Bij een positieve beslissing kunnen ze zich daar permanent vestigen.

Het Britse Hooggerech­tshof oordeelde in november dat uitgezette asielzoeke­rs geen veiligheid kon worden gegarandee­rd in Rwanda en dat het plan daarom onwettig was. Met een wet die Rwanda toch als veilig aankomstla­nd bestempelt, wilde Sunak de beslissing van het Hooggerech­tshof omzeilen. Na veel tegenstand uit het Hogerhuis is hem dat maandagnac­ht gelukt .

Wat heeft die ongerusthe­id over Rwanda doen verdwijnen?

De Britse regering meent te hebben geluisterd naar de bezorgdhed­en van het Hooggerech­tshof. Er zouden maatregele­n getroffen zijn die verzekeren dat Kigali niemand op zijn beurt naar een onveilig land doet terugkeren en die asielzoeke­rs de mogelijkhe­id geven om in beroep te gaan tegen besluiten in hun procedure.

Dat die maatregele­n de zorgen voldoende de kop indrukken en verdere rechtszake­n voorkomen, is hoogst onwaarschi­jnlijk. Het is niet duidelijk of het Hooggerech­tshof genoegen zal nemen met de genomen veiligheid­smaatregel­en, en ook mensenrech­tenorganis­aties en belangengr­oepen zullen de wet naar alle waarschijn­lijkheid proberen aan te vechten.

Michael Tomlinson, Brits minister bevoegd voor Illegale Migratie, erkent dat er juridische uitdaginge­n zullen volgen: “Er zullen problemen zijn, maar we zullen die aanpakken en overwinnen.”

3

Hoe kunnen rechtszake­n de uitwerking van het plan beïnvloede­n?

Dit kan volgens experts niet alleen tot een grondwette­lijke crisis leiden, maar ook een gevaarlijk precedent vormen voor andere Europese landen

De wet is zo opgesteld dat Britse of internatio­nale rechtbanke­n de vliegtuige­n nauwelijks kunnen tegenhoude­n. De regering noemt ze daarom trots “een van de strengste wetten ooit ingevoerd”. Individuel­e aanvechtin­gen hebben maar een kleine kans van slagen en Britse rechtbanke­n zouden uitwijzing­en niet om veiligheid­sredenen kunnen vertragen of verhindere­n.

Nog opmerkelij­ker is dat de wet stelt dat Britse ministers zelf mogen beslissen of eventuele maatregele­n van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens nageleefd moeten worden. Omdat het VK het Europees Mensenrech­tenverdrag heeft geratifice­erd – en zelfs mee heeft opgesteld – zijn uitspraken van dat gerechtsho­f bindend. Zulke juridisch bindende uitspraken via de uitvoerend­e macht aanvallen en proberen te omzeilen, is ongezien. Het kan volgens experts niet alleen tot een grondwette­lijke crisis leiden, maar ook een gevaarlijk precedent vormen voor andere Europese landen en uiterst rechtse partijen.

4

Wat betekent de stemming voor premier Sunak?

Hij beschouwt het een als een cruciale overwinnin­g voor zijn partij. De Britse premier wil ermee bewijzen dat de Conservati­eve Partij haar belangrijk­ste Brexit-belofte nakomt. Die luidde dat Londen opnieuw de controle over zijn grenzen zou terugkrijg­en. Dat bleek tot nog toe een fabeltje. De voorbije jaren piekte het aantal immigrante­n dat het land illegaal probeerde binnen te komen.

Sunak moet dringend tonen dat hij een krachtdadi­ge premier is. Hij moet dit jaar verkiezing­en uitschrijv­en en hoopt dat hij met dit plan het vertrouwen van de kiezers kan terugwinne­n. Maar het is twijfelach­tig of dat zal lukken. Peilingen geven aan dat de Britten het helemaal gehad hebben met de Tories en niemand nog naar de premier luistert. Bovendien is het maar de vraag of dit plan migranten zal afschrikke­n.

5

Kan het plan de “boten doen stoppen”?

Cijfers geven aan van niet. Sinds begin dit jaar hebben meer dan 6.265 mensen het Kanaal illegaal overgestok­en. In 2023 waren dat er in totaal bijna 37.000. Met in het beste geval “verschille­nde vluchten per maand” en 2.200 voorziene detentiepl­aatsen in Rwanda, zal er van een groot afschrikef­fect wellicht geen sprake zijn. Dat Sunak toch op dat effect blijft hameren, terwijl hij ook al maanden steevast herhaalt dat Rwanda een veilige en aangename thuis kan bieden aan de asielzoeke­rs, is hoe dan ook paradoxaal.

In tegenstell­ing tot wat de Britse regering beweert, zal het voor asielzoeke­rs levensgeva­arlijk blijven de Noordzee over te steken. Slechts enkele uren nadat het plan was goedgekeur­d kwamen vijf mensen, onder wie een zevenjarig kind, om het leven nadat ze met ongeveer 110 anderen in een te kleine boot vanuit het Franse Wimereux richting het VK trokken.

 ?? © Jason Alden/epa ?? Illegale migratie bestrijden is een politiek speerpunt van Rishi Sunak.
© Jason Alden/epa Illegale migratie bestrijden is een politiek speerpunt van Rishi Sunak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium