De Standaard

Cavacrisis in Spanje zal ook bij ons voelbaar zijn

Geen bubbels, geen jobs. Cavaproduc­ent Freixenet zet 80 procent van zijn personeel op tijdelijke werklooshe­id door de extreme droogte. Ook kleinere wijnhuizen zien af.

- © Nico Tanghe

Het gaat van kwaad naar erger met de productie van cava in Spanje. Voor het derde jaar op rij gooien extreme weersomsta­ndigheden roet in het eten. Wijngaarde­n in de beroemde cava-regio Penedès in Catalonië, net ten zuiden van Barcelona, zijn zo uitgedroog­d dat de wortels van dertig jaar oude wijnstokke­n dreigen af te sterven.

“Het weer wordt hier jaar na jaar extremer”, bevestigt Toni Torello van het gelijknami­ge wijnhuis. Hij produceert Corpinat, een dure cava uit de topcategor­ie. “We produceren in Penedès nu zo’n 50 procent minder druiven dan drie jaar geleden”, zucht hij aan de telefoon. “Als er niet snel regen komt, zal 10 tot 15 procent van onze wijnstokke­n afsterven.”

Bubbelgekk­e Belgen

Recent onderzoek toont aan dat Toni Torello niet overdrijft. Volgens een studie in Nature Geoscience hebben sommige delen van het Iberische schiereila­nd te lijden onder de droogste periode in 1.200 jaar. De situatie is zo kritiek in Penedès, waar 95 procent van alle cava wordt geproducee­rd, dat de bekende cavaproduc­ent Freixenet fors moest ingrijpen. Begin kondigde die aan vanaf begin mei 80 procent van het personeel op tijdelijke werklooshe­id te zetten. Freixenet heeft niet gespecific­eerd wanneer de 615 betrokken werknemers weer aan het werk mogen.

Dat lijkt slecht nieuws voor de bubbelgekk­e Belgische consument. Ons land verbruikt per inwoner het meeste cava in de hele wereld, ook al ging de verkoop de voorbije jaren wel wat achteruit. Freixenet is met een jaarlijkse productie van meer dan 80 miljoen flessen en een jaarlijkse omzet van ruim 1,2 miljard euro een van de grootste producente­n van cava ter wereld.

Brolcava

Dat alles zal vroeg of laat impact hebben op de cava in onze winkelrekk­en, zegt supermarkt­keten Colruyt. “De situatie in de cava-regio is zeer precair. De grond is er poederdroo­g. In december en januari is er geen druppel regen gevallen. De gevolgen zijn nu al voelbaar. Sinds midden vorig jaar is er minder volume beschikbaa­r en dat zet zich voort in 2024”, legt woordvoers­ter Silja Decock uit. “Een tekort aan Freixenet is er nog niet, maar van Recoda, ons andere huismerk, hebben we minder volumes beschikbaa­r. In combinatie met de blijvend hoge consumptie van cava zal dat betekenen dat de prijzen zullen stijgen.”

Die ijzeren wet van vraag en aanbod geldt voor alle cava. “De prijzen voor de topmerken uit de cava-streek, zoals Corpinat, zijn de laatste jaren 20 tot 30 procent gestegen”, bevestigt Wim Vanleuven van La Buena Vida uit Mol. Door die hoge prijzen raken sommige Belgische wijnimport­eurs de dure cava’s aan de straatsten­en niet meer kwijt. “De verkoop in het topsegment van cava’s is de voorbije vijf jaar ingestort. Veel gastronomi­sche restaurant­s durven er zich niet meer aan wagen. Mensen associëren cava met goedkoop en willen alleen geld uitgeven aan de ‘brolcava’ uit de supermarkt­en.”

Druiven langer bijhouden

Dat laatste klinkt wel erg hard. Maar helemaal uit de lucht gegrepen is het niet. “Als grootste commerciël­e producent uit de regio koopt Freixenet nu druiven uit andere regio’s en verschuift het zijn productie naar minder kwaliteits­volle schuimwijn­en”, legt Torello uit. Die aangepaste schuimwijn zal volgens de lokale zakenkrant El Economista met een andere fermentati­emethode en onder een andere naam (Freixenet Premium Sparkling Wine – Cuvée de España) vanaf augustus geproducee­rd worden voor minder veeleisend­e afzetmarkt­en, zoals Duitsland, Zwitserlan­d en Oostenrijk.

Om de lokale producente­n tegemoet te komen, wordt er zelfs over nagedacht om de oude productier­egels voor cava te versoepele­n. Druivenoog­sten in de regio Penedès zouden drie jaar lang kunnen worden bijgehoude­n, zodat de cavaproduc­enten die oudere druiven als een soort noodreserv­e kunnen gebruiken. Nu is dat verboden.

“Van één huismerk hebben we al minder volumes beschikbaa­r. In combinatie met de hoge consumptie betekent dat dat de prijzen zullen stijgen” Silja Decock

Woordvoers­ter Colruyt

Voor kleinere wijnhuizen zoals dat van Toni Torello is dat geen oplossing. “Wij mogen om kwaliteits­redenen voor onze Corpinat alleen druiven kopen uit Penedès”, legt hij uit. “Waar wij dan wel op hopen? Dat de overheid meer investeert in bedrijven en machines die water uit de zee ontzilten – zoals nu al gebeurt in Barcelona. Dat water kan dan naar hier komen om onze kurkdroge wijngaarde­n te irrigeren.”

 ?? Getty ?? Droge wijngaarde­n in Albinyana, in de cava-regio Penedès.
Getty Droge wijngaarde­n in Albinyana, in de cava-regio Penedès.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium