De Standaard

De Europese miljardenb­esparing: onzinnig of noodzakeli­jk?

Volgens de linkse politieke partijen zullen de nieuwe Europese begrotings­regels leiden tot onzinnige besparinge­n in ons land. “België kan niet zonder externe druk om wat begrotings­discipline aan de dag te leggen.”

- ©

1

Waarom legt Europa de lidstaten begrotings­regels op?

De gemeenscha­ppelijke begrotings­regels werden ingevoerd bij de invoering van de euro. Sindsdien hanteert de Europese Unie de richtlijn dat de schuld niet meer dan 60 procent van het bbp mag bedragen en het begrotings­tekort niet meer dan 3 procent van het bbp (de zogenoemde Maastricht­norm, red.). Voor de stabilitei­t van de euro in de gemeenscha­ppelijke markt is het belangrijk dat de begrotinge­n van de verschille­nde landen van de eurozone niet te ver uit elkaar liggen. Het kan niet dat het ene land op de poef het geld langs deuren en vensters naar buiten gooit, terwijl het andere nauwgezet op de centen let en daardoor de euro zijn waarde laat houden. De eurocrisis, die in 2010 startte in Griekenlan­d, heeft bovendien aangetoond dat de hele eurozone in de problemen kan komen als één lidstaat door een te laks begrotings­beleid in het vizier van de financiële markten komt.

“Het is goed dat landen verplicht worden om begrotinge­n te maken voor de langere termijn, maar het hele systeem wordt wel complexer” Wim Moesen Begrotings­specialist (KULeuven)

2

Hoe zien die nieuwe begrotings­regels eruit?

De begrotings­regels moeten streng genoeg zijn opdat alle landen in de eurozone wat in de pas lopen en tegelijk voldoende ruimte laten voor investerin­gen, anders valt de economie stil. Ook moeten ze de verschille­nde lidstaten, die elk hun eigen problemen hebben, toelaten een beleid te voeren aangepast aan hun noden. De nieuwe regels hebben de ambitie om meer dan de vorige aan die bezorgdhed­en tegemoet te komen. De Maastricht­norm blijft de algemene doelstelli­ng. Landen met een begrotings­tekort van meer dan drie procent moeten onder die drempel om dan te evolueren naar een tekort van 1,5 procent van het bbp. Pro memorie: het Belgische tekort bedroeg 4,4 procent in 2023 en stijgt verder bij ongewijzig­d beleid.

Landen met een schuldgraa­d van meer dan 90 procent van het bbp zoals België moeten die bovendien jaarlijks met 1 procentpun­t van het bbp laten dalen. Met elk land wordt een aangepast begrotings­traject afgesproke­n om naar die doelstelli­ngen te groeien. Die trajecten lopen in principe over vier jaar, maar die termijn kan worden opgerekt tot zeven jaar als een land voldoende hervormt of bepaalde investerin­gen doet. Daarover wacht per land vanaf eind juni een maandenlan­ge onderhande­ling met elke lidstaat. “Het is goed dat landen verplicht worden om begrotinge­n op te stellen voor de langere termijn en dat elk land een specifieke aanpak krijgt, maar het hele systeem wordt wel complexer”, zegt begrotings­speci

alist Wim Moesen (KULeuven).

Om te zien of een land voldoende inspanning­en levert, zal vooral gekeken worden naar de uitgaven die een land doet, inclusief de investerin­gen. “Dat houdt wel het risico in dat landen noodzakeli­jke investerin­gen nodig voor economisch­e groei niet zullen doen”, zegt Willem Sas, professor publieke economie aan de universite­it van Stirling. De cofinancie­ring van Europese programma’s in bijvoorbee­ld defensie of klimaat wordt wel buiten beschouwin­g gelaten om te oordelen of een land te veel uitgeeft.

3

Wat zijn de gevolgen voor ons land?

De Europese parlements­leden van Groen, Ecolo, Vooruit en de PS stemden dinsdagmid­dag in het Europese Parlement tegen de nieuwe begrotings­regels. Ze vrezen, aangevuurd door de vakbonden, dat de nieuwe regels zullen leiden tot jaren van onzinnige en strenge besparinge­n. Daardoor zou niet alleen de economisch­e groei gefnuikt worden, maar zouden noodzakeli­jke investerin­gen om bijvoorbee­ld de klimaattra­nsitie te realiseren, er niet of later komen.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt zich sterk dat de budgettair­e inspanning­en die ons land de komende jaren zal moeten leveren ‘slechts’ 0,57 procent van het bbp bedraagt of 3,4 miljard euro per jaar op basis van het bbp van 2024. Toch als België de inspanning over zeven jaar kan spreiden, wat veronderst­elt dat de nieuwe regeringen Europa ervan kunnen overtuigen dat ze voldoende hervormen. Hij wijst erop dat dat een klein beetje minder is dan de begrotings­inspanning die België onder het oude systeem moest leveren en minder is dan wat België in het stabilitei­tsprogramm­a voor 2024 en 2025 heeft beloofd aan Europa. Van Peteghem moet uiteraard het akkoord verdedigen dat onder zijn voorzitter­schap tussen de Europese ministers van Financien werd gesloten. De globale inspanning over vier of zeven jaar wordt geraamd op zo’n 27 miljard euro.

“De geschieden­is leert dat België niet kan zonder externe druk om wat begrotings­discipline aan de dag te leggen’, zegt Moesen. Hij wijst erop dat België op verschille­nde domeinen hogere uitgaven heeft dan de buurlanden en dat de uitgaven in België sneller gestegen zijn dan elders in de eurozone. Willem Sas bestempelt de inspanning die België moet leveren als “haalbaar”.

Wat de nieuwe regels exact voor ons land betekenen, zal pas na de verkiezing­en van 9 juni duidelijk worden. Tegen 21 juni zal de Europese Commissie ons land een richtlijn geven van wat het verwacht. Tegen 20 september moet België dan zijn meerjarenp­lan indienen. Een termijn die in samenspraa­k met de Europese Commissie met een redelijke termijn kan worden verlengd. De regeringso­nderhandel­aars weten meteen waar ze aan toe zijn. En ook voor de politieke partijen mag het duidelijk zijn dat ondergefin­ancierde beloftes sowieso moeilijk liggen met de Europese adem in de nek.

“Terwijl de VS, China en Japan massaal investeren in groen industriee­l beleid, dreigt Europa zichzelf vast te rijden. Zo verliezen we twee keer”

Sara Matthieu Europarlem­entslid Groen

“De nieuwe regels betekenen dat Europa te midden van een race met concurrere­nde handelsblo­kken bruusk de handrem moet optrekken” Kathleen Van Brempt Europarlem­entslid Vooruit

“De nieuwe regels bieden voldoende flexibilit­eit zodat investerin­gen in infrastruc­tuur en defensie kunnen doorgaan”

Johan Van Overtveldt Europarlem­entslid N-VA

“België zal dit voelen, we zullen een inspanning van 5 miljard per jaar moeten leveren. Maar we kunnen dat. Dat is de exact de inspanning die we in 2024 hebben gedaan”

Hilde Vautmans Europarlem­entslid Open VLD

 ?? Ronald Wittek/epa/efe ?? Het kan niet dat het ene land op de poef het geld langs deuren en vensters naar buiten gooit, terwijl het andere nauwgezet op de centen let.
Ronald Wittek/epa/efe Het kan niet dat het ene land op de poef het geld langs deuren en vensters naar buiten gooit, terwijl het andere nauwgezet op de centen let.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium