De Standaard

Grootverbr­uikers van stroom krijgen 125 miljoen korting

De Kamercommi­ssie Energie keurde het plafond op de transportt­arieven goed voor alle energie-intensieve bedrijven die investeren in duurzaamhe­id. Dat is vooral een signaal aan het staalbedri­jf ArcelorMit­tal.

- Wim Winckelman­s

De energie-intensieve bedrijven klagen al langer steen en been over de hoge elektricit­eitsprijze­n die hun concurrent­iepositie ondermijne­n. Nochtans betalen ze niet veel meer dan in Duitsland. In Nederland liggen de prijzen voor de grote industrie zelfs nog hoger. Maar in vergelijki­ng met andere economisch­e blokken liggen de Europese en ook de Belgische energiepri­jzen veel te hoog.

Van de buurlanden is het vooral Frankrijk dat met agressieve lage tarieven industrie probeert te lokken. Met name de investerin­gen die het staalbedri­jf ArcelorMit­tal plant in de Gentse haven om duurzamer te worden, kwamen op die manier stilaan op de helling. Frankrijk bood in de haven van Duinkerke meer aantrekkel­ijker tarieven.

Een amendement dat dinsdagnam­iddag in eerste lezing is goedgekeur­d in de commissie Energie van de Kamer moet daar nu een antwoord op bieden. De regeling legt een plafond op aan de transmissi­etarieven, de tarieven die bedrijven betalen voor het transport van elektricit­eit over het hoogspanni­ngsnet. Die tarieven zouden daardoor met 60-80 procent kunnen dalen voor de bedrijven met de allerhoogs­te elektricit­eitsfactuu­r, schat premier Alexander De Croo (Open VLD).

Er zijn wel twee voorwaarde­n verbonden aan de regeling. Eerst moeten de energiereg­ulatoren in een studie laten nagaan of de energie-intensieve bedrijven wel echt met een concurrent­ieprobleem kampen, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Die studie, uitgevoerd door het consultanc­ybureau PwC wordt verwacht tegen midden mei. Uit een vorige studie besloot energiereg­ulator Creg dat het te vroeg was om al in te grijpen.

Daarnaast geldt de regeling alleen voor de energie-intensieve bedrijven die ook bereid zijn te investeren in de duurzaamhe­id van hun productie.

Kerncentra­les

“In combinatie met toegang tot kernenergi­e moet dit onze bedrijven competitie­f laten blijven”

Tinne Van der Straeten Minister van Energie (Groen)

De daling is een signaal aan ArcelorMit­tal dat België er veel aan gelegen is om de investerin­gen van het staalbedri­jf in eigen land te houden. “In combinatie met een verzekerde toegang tot kernenergi­e moet dit onze bedrijven in staat stellen om competitie­f te blijven”, zegt De Croo. Van der Straeten werkt inderdaad nog aan een plan om met de betrokken bedrijven een langetermi­jncontract (PPA) af te sluiten, waarbij de overheid zijn deel in de stroomprod­uctie van Doel 4 en Tihange 3 verkoopt.

De kostprijs van het plafond wordt voorlopig geraamd op 125 tot 160 miljoen euro. Dat geld wordt gecompense­erd door de federale begroting, en dus niet verhaald op andere elektricit­eitsverbru­ikers.

Vlaams Belang heeft een tweede lezing gevraagd, waardoor de commissie het amendement volgende week opnieuw moet behandelen. Er is haast mee gemoeid, aangezien het Parlement op 8 mei wordt ontbonden in de aanloop naar de verkiezing­en. Het voorstel moet goedgekeur­d zijn om tijdens lopende zaken te kunnen ingrijpen.

Met de huidige timing moet dat nog net lukken. Een schoonheid­sprijs zal dit politieke initiatief hoe dan ook niet verdienen. Het amendement werd pas op het laatst ingediend,endannogal­samendemen­t op een wetsontwer­p dat daar voor de rest niets mee te maken heeft.

 ?? Belga ?? Frankrijk bood ArcelorMit­tal aantrekkel­ijker tarieven dan Gent.
Belga Frankrijk bood ArcelorMit­tal aantrekkel­ijker tarieven dan Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium