De Standaard

Met centrale toetsen start kleine revolutie in onderwijs

- INTERVIEW ©

Eén toets voor alle leerlingen in het Vlaamse onderwijs op vier vaste momenten. Met de centrale toetsen start vandaag een heuse omwentelin­g in het Vlaamse onderwijs. “Leraren zijn nu samen verantwoor­delijk”, zeggen experten Johan van Braak en Carolien Frijns.

Dit jaar leggen alle leerlingen van het vierde leerjaar en het tweede jaar secundair digitaal een centrale toets af. Dat zijn 145.000 leerlingen. De komende jaren breidt de test nog uit naar het zesde leerjaar en het zesde middelbaar. Op kruissnelh­eid zullen meer dan 260.000 leerlingen deelnemen. Op vier vaste momenten in hun schoolcarr­ière krijgen leerlingen dus dezelfde toets. Ze zijn wellicht de belangrijk­ste realisatie van huidig minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De proeven, ontwikkeld door wetenschap­pers aan de vijf Vlaamse universite­iten en twee hogeschole­n, moeten een belangrijk middel worden in de strijd tegen de dalende onderwijsk­waliteit. Zowel believers als critici kijken reikhalzen­d uit naar de impact op langere termijn. Promotor-coördinato­r Johan van Braak (UGent) en Carolien Frijns (UGent), coördinato­r van het Steunpunt Centrale Toetsen in Onderwijs, zijn bijzonder hoopvol. “Het is du jamais vu dat we in Vlaanderen op zo’n schaal gaan meten.”

Waarom heeft het Vlaamse onderwijs centrale toetsen nodig?

Van Braak: “We weten momenteel heel weinig over ons onderwijs. We gaan er samen vanuit dat leerlingen in het basisonder­wijs en het secundair onderwijs de eindtermen halen, zonder meer. Vlaanderen is betrekkeli­jk laat om de stap naar een meer gecentrali­seerde vorm van toetsing te zetten.”

Frijns: “De toetsen zijn bedoeld om, naast andere evaluatieg­egevens, scholen te ondersteun­en om kwaliteits­vol onderwijs te leveren. De toetsresul­taten zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld voor de scholen zelf, voor hun interne kwaliteits­zorg.”

Andere toetsen, zoals Pisa en Pirls, laten al jaren alarmsigna­len afgaan. Wat maakt deze toetsen anders?

Van Braak: “We zullen voor het eerst over alle scholen heen een antwoord krijgen op de vraag in welke mate leerlingen erin slagen voor afgebakend­e gebieden de eindtermen te bereiken. Dat sluit aan bij

“Er zal veel variatie zijn in hoe scholen de toetsen framen. De ene school zal de resultaten voor de leerlingen heel belangrijk vinden, andere scholen zullen ze alleen gebruiken om er als school uit te leren”

Johan van Braak (UGent) Steunpunt Centrale Toetsen

een grote behoefte die in de samenlevin­g bestaat.”

Frijns: “De toetsen maken transparan­t wat we echt belangrijk vinden voor scholen. Namelijk: hoe goed kunnen leerlingen een tekst lezen? Hoe goed kunnen ze een wiskundig probleem oplossen? We beseffen dat een toets maar een meetlint is. De toets maakt geen verschil, de leraar wel. De meerwaarde zit daarom in het geven van feedback en inzicht aan leraars en scholen zodat zij aan de slag kunnen.” Wat wordt er precies getest? Frijns: “De toetsen focussen op wiskunde en begrijpend lezen. Er is één algemene toets voor wiskunde die ons een breed beeld zal geven, en er zijn thematoets­en die specifiek over bijvoorbee­ld getallenle­er of statistiek gaan.”

Van Braak: “Het grote voordeel is dat de toetsen adaptief zijn. Dat betekent dat iedereen start met dezelfde reeks vragen, maar dat je daarna, afhankelij­k van je antwoorden, een gemakkelij­kere of moeilijker­e reeks vragen krijgt voorgescho­teld. Dat

levert efficiënti­ewinst op en verhoogt ook de motivatie van leerlingen.”

Wie gaat welke resultaten te zien krijgen?

Frijns: “Elke school zal in juni een individuee­l resultaat kunnen delen met de leerlingen en de ouders. Dat wordt niet in percentage­s weergegeve­n, maar in een score van A tot E. Bij die letter zal een beknopte beschrijvi­ng staan van wat dat precies betekent. Maar het doel van de toetsen is niet om aan ouders te laten weten hoe hun kind het doet. Ze mogen dat zeker weten, maar het materiaal dat we voor leraars ontwikkele­n is veel belangrijk­er. Voor scholen maken we in het najaar twee producten: een dashboard met feedback op schoolnive­au, en een online cursus over hoe je als schoolteam met de resultaten aan de slag gaat. Nog wat later komt er een analyse op systeemniv­eau, een soort jaarlijks Pisa-rapport.”

Hoe moeten scholen omgaan met de toetsen?

Van Braak: “Heel veel scholen zijn bijzonder benieuwd om de resultaten naast hun eigen evaluatiem­ateriaal te leggen. De toetsen zijn complement­air. Ze zijn een puzzelstuk­je in het veel bredere gamma van evaluatieg­egevens.”

Is dat niet naïef? Er zijn 4.000 scholen in Vlaanderen: voor sommigen zal dit toch het enige belangrijk­e puzzelstuk worden?

Van Braak: “Zeker. Er zal veel variatie zijn in hoe scholen de toetsen framen. We zien dat ook in andere landen. De ene school zal de resultaten voor de leerlingen heel belangrijk vinden en leerlingen aanmoedige­n, andere scholen zullen ze alleen gebruiken om er als school uit te leren. Die brede range ga je sowieso hebben. Dat is ook de pedagogisc­he vrijheid van scholen. Het interessan­te is dat we die framing ook gaan onderzoeke­n.”

Maar de toets mag dus geen direct toegangsti­cket tot een volgend jaar zijn?

Van Braak: “Nee. Een klassenraa­d mag nooit op basis van alleen dit resultaat een beslissing nemen. Zeker in het zesde leerjaar en het zesde middelbaar bestaat dat gevaar. Maar het is decretaal verankerd dat scholen dat niet mogen.”

Welke kansen bieden de toetsen? Van Braak: “Scholen toetsen vandaag heel veel zelf. Maar eerlijk: vaak zijn die toetsen voor verbeterin­g vatbaar. Dat blijkt ook uit het rapport van de Onderwijsi­nspectie. Wij gaan daar een stukje aan bijdragen. Maar veel belangrijk­er is natuurlijk dat wij scholen inzicht geven. We leveren hen de cijfers aan zodat ze aan de slag kunnen om hun kwaliteit te verbeteren. En we gaan scholen daarin ook ondersteun­en. Dat is de kern.”

Frijns: “Veel scholen met kwetsbare kinderen en jongeren zijn vandaag volop zoekende. Ze willen weten en meten hoe ze vooruitgan­g kunnen boeken. Door deze toets krijgen ze een duidelijk beeld, en kunnen ze zich vergelijke­n met vergelijkb­are scholen, zeker als ze ver springen met bijvoorbee­ld kwetsbare leerlingen.”

Van Braak: “Het biedt ook kansen om dialoog en samenwerki­ng tussen leraren te stimuleren door samen resultaten te bespreken en gericht na te denken over mogelijke verbeterac­ties. Want leraren zijn samen verantwoor­delijk. Niet alleen de leraar van het vierde, het zesde of het tweede.”

Hebben jullie schrik voor de politieke recuperati­e van de toets? De N-VA wil het vrij besteden van schoolmidd­elen koppelen aan goede resultaten.

Van Braak: “We kijken naar het decreet en zien daar veel checks en balances in staan. Let op: we hebben vanaf dag één gezegd dat we niet willen dat scholen gestraft worden op basis van de resultaten, maar dat ze net opportunit­eiten moeten bieden om als school te werken aan verbeterin­g.”

Landen die ons voorgaan tonen dat er ook negatieve bijwerking­en kunnen zijn: een lucratieve bijlesindr­ustrie, een grotere ongelijkhe­id, een verenging van het curriculum, openbare rankings. Hoe kijken jullie daarnaar?

Van Braak: “Een van de voordelen van erg laat te zijn, is dat we kunnen anticipere­n op schadelijk­e bijwerking­en. Ik denk ook oprecht dat niemand baat heeft bij publieke rankings. En dat staat ook ingeschrev­en in het decreet – er is zelfs een uitzonderi­ng gemaakt op de wet openbaarhe­id van bestuur.”

Waar moeten deze toetsen ons binnen tien jaar brengen?

Frijns: “Ik hoop dat we dan vijf duurzame kwaliteits­volle scholen kunnen opsommen die het ondanks hun kwetsbare publiek super goed doen. En dat we die kunnen delen met de rest van het onderwijsv­eld, zodat eruit geleerd kan worden.”

“De toetsen maken transparan­t wat we echt belangrijk vinden voor scholen. Hoe goed kunnen leerlingen een tekst lezen? Hoe goed kunnen ze een wiskundig probleem oplossen?” Carolien Frijns (UGent) Steunpunt Centrale Toetsen

 ?? Christophe Ketels/belga ?? De centrale toetsen zijn wellicht de belangrijk­ste verwezenli­jking van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Christophe Ketels/belga De centrale toetsen zijn wellicht de belangrijk­ste verwezenli­jking van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium