De Standaard

Vooruit en Open VLD helpen Brussels verbod op onverdoofd slachten tegen te houden

- © Jeroen Struys

Na maandenlan­g getalm van de Brusselse regering heeft de oppositie de tekst van de nieuwe Codex Dierenwelz­ijn dan maar zelf ingediend. Maar de PS, die een verlies van moslimstem­men vreest, slaagde er alsnog in om het beest weer in de koelkast te duwen.

Coup de théâtre in het Brussels Parlement. Dat wacht al sinds januari om te mogen stemmen over de Codex Dierenwelz­ijn die is voorbereid door bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi). De tekst is al tweemaal ter lezing gepasseerd in de regering, maar een derde, definitiev­e lezing wordt sinds januari almaar uitgesteld door de PS. Dat heeft niets te maken met de codex zelf: daarover is consensus binnen de meerderhei­d.

Wel vreest de PS dat als de tekst naar het parlement vertrekt, de oppositie er een amendement zal aanhangen dat onverdoofd slachten verbiedt. De N-VA kondigde eerder al aan dat ook effectief te willen doen en de PS kreeg geen garanties van de Vlaamse partijen in de regering – Groen en Vooruit – dat ze tegen zouden stemmen.

Zo’n verbod op ritueel slachten geldt al vijf jaar in Vlaanderen en Wallonië, maar de PS is er als de dood voor om het zo vlak voor de verkiezing­en in Brussel in te voeren. Na maandenlan­g getalm van de regering heeft de oppositie de koe bij de horens gevat. Parlements­leden van de MR, N-VA en CD&V kregen de tekst van de minister te pakken en dienden die dan maar zelf in bij het parlement.

“Loyaal aan regeringsp­artners”

Maar de PS wist vorige vrijdag op de valreep de hele zwik op de lange baan te schuiven door een extra advies van de Raad van State te vragen, hoewel dat al eens is gebeurd. Dat uitstel betekent meteen afstel tot na de verkiezing­en.

Daar waren de handtekeni­ngen van dertig parlements­leden voor nodig. De PS vond die bij de PTB, de partij die de PS opjaagt in de strijd om de islamitisc­he kiezer in Brussel. Maar ze moest ook de hulp krijgen van Khadija Zamouri van Open VLD en Pascal Smet en Els Rochette van Vooruit. De twee Vlaamse partijen zijn nochtans voor zo’n verbod op onverdoofd slachten.

Open VLD diende twee jaar geleden nog samen met Défi en Groen een voorstel in om onverdoofd slachten te verbieden. Dat werd toen nipt weggestemd, onder anderen door Fouad Ahidar, toenmalig fractielei­der van Vooruit. Die werd daarvoor gestraft en uit het partijbure­au gegooid door toenmalig voorzitter van Vooruit Conner Rousseau.

Des te vreemder is het dat twee leden van de Brusselse afdeling van Vooruit nu de PS aan de nodige stemmen helpen. In de plenaire vergaderin­g noemde Smet het niet opportuun om “een zeer belangrijk­e tekst op een drafje te willen behandelen op het einde van de regeerperi­ode, op zeven weken van de verkiezing­en”. In tegenstell­ing tot het standpunt van Ahidar was dat van Smet wél afgestemd met de Vooruittop. “Voor ons is het van belang om loyaal te zijn aan de regeringsp­artners”, verklaarde Vooruit-woordvoerd­er Niels Pattyn.

“Vooruit zegt dat het voor een verbod op onverdoofd slachten is, maar in de praktijk misbruikt het dit parlement om het tegen te houden”

Lotte Stoops (Groen)

Brussels Parlements­lid

De groenen weigerden die loyaliteit op te brengen. “Dierenrech­ten worden monddood gemaakt door de particrati­e”, zegt Lotte Stoops (Groen), die twee jaar geleden ook het wetsvoorst­el voor een verbod op ritueel slachten indiende. “In De Stemtest zegt Vooruit dat het voor een verbod op onverdoofd slachten is, maar in de praktijk misbruikt de partij het parlement om dat tegen te houden.”

Woensdag zal de Codex Dierenwelz­ijn wel besproken kunnen worden in de commissie Leefmilieu, maar zal er dus niet gestemd worden. Naar alle verwachtin­g zal Cieltje Van Achter (N-VA) meteen ook haar amendement indienen om een verbod op onverdoofd slachten aan de tekst toe te voegen.

 ?? Nils Quintelier/belga ?? Een actie van Gaia tegen het onverdoofd slachten in Brussel, in 2018.
Nils Quintelier/belga Een actie van Gaia tegen het onverdoofd slachten in Brussel, in 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium