De Standaard

Een bachelordi­ploma halen in vijf jaar? “C’est de la merde”

- © Merel Gelders

Het Franstalig­e hoger onderwijs is al weken in de ban van ‘le Décret paysage’. Die hervorming moet een einde maken aan ‘de eeuwige student’. “In plaats van de studenten te begeleiden en te ondersteun­en, worden ze uitgeslote­n.”

“C’est de la merde”, vat Cassandra Stevens samen. De 21-jarige studente zit op haar vrienden te wachten op de treden van de filosofief­aculteit van de Universite­it van Luik. Enkele dagen eerder is de Franse Gemeenscha­psregering tot een akkoord gekomen over een nieuw decreetvoo­rstel om de studievoor­tgang beter te bewaken.

De regering wil studenten niet langer financiere­n als ze hun diploma niet op tijd hebben behaald. Studenten krijgen vanaf volgend jaar vijf jaar de tijd om hun bachelordi­ploma te behalen, en nog eens vier jaar om voor een master te slagen.

“Deze regeling maakt het de studenten weeral moeilijker. Nu voelen wij een nog grotere prestatied­ruk”, zegt Stevens. “Ik heb moeilijke vakken, zoals logica en analytisch­e wijsbegeer­te, waar ik me echt zorgen over maak. Als ik niet voor voldoende vakken slaag, kom ik in de problemen terecht.”

Het oorspronke­lijke decreet werd al versoepeld door Ecolo en PS, onder druk van studentenp­rotesten. Daardoor moeten studenten na de eerste twee jaar van de bachelorop­leiding maar voor 45 studiepunt­en geslaagd zijn, in plaats van 60 (het equivalent van één academieja­ar). Wanneer ze niet aan de voorwaarde­n voldoen, zullen studenten zich niet kunnen herinschri­jven voor dezelfde richting. De regeling ging dit academieja­ar al gedeelteli­jk in werking, maar zal volgend jaar volledig worden ingevoerd.

“Zelfs proffen zijn tegen”

Coline Pirnay (21), masterstud­ent taalkunde, is onderweg naar de les. Ook zij is niet tevreden over de nieuwe regeling. “Vooral kansarme studenten wordt het heel lastig gemaakt. Zij moeten sowieso al veel werken naast hun studies en kunnen het zich nu niet meer veroorlove­n om een paar jaar langer te studeren voor hun diploma. Ik snap dat sommige mensen profiteren van het systeem, maar bekijk het dan van persoon tot persoon.”

De Luikse studenten voelen zich vooral ongehoord. “Ze hebben dit volledig achter onze rug beslist”, zegt Stevens. Pirnay is het daarmee eens: “Ik snap niet dat ze dit überhaupt doorvoeren, de meerderhei­d is ertegen, zelfs professore­n. Ik vind het heel teleurstel­lend dat ze niet naar ons luisteren. Met belangrijk­e deadlines en examens in aantocht hebben we nu al genoeg aan ons hoofd.”

Gevaar voor de economie

Bijna nergens anders binnen de Oeso behalen zo weinig studenten hun diploma hoger onderwijs, met of zonder studievert­raging, dan in Wallonië en Franstalig Brussel. Slechts 26 procent van de Franstalig­e meisjes haalt het bachelordi­ploma binnen de drie jaar, bij jongens is dat maar 14 procent. Na een bijkomende drie jaar stijgt het aantal gediplomee­rde meisjes naar 60 procent, bij jongens is dat nog niet eens 50 procent.

Maar hoe langer studenten er over doen om een diploma te halen, hoe zwaarder dat weegt op het groeipoten­tieel van een economie. Niet alleen komen ze zo later op de arbeidsmar­kt terecht, maar een student kost zichzelf, zijn ouders en de samenlevin­g intussen heel wat geld.

Het Vlaamse hoger onderwijs kent met de ‘harde knip’ al een vergelijkb­aar, strenger systeem om de studievoor­tgang te bewaken. Wie na twee jaar niet is geslaagd voor alle eerstejaar­svakken – goed voor 60 studiepunt­en – mag de studierich­ting niet voortzette­n.

Zo’n regeling zien de Franstalig­e studenten ook niet zitten. “Oh nee, dan zou ik al helemaal niet slagen”, klinkt het bij Lucas Stevens (20). Samen met vriendin en medestuden­t informatie en communicat­ie Léna Lacroix (20) staat hij buiten een sigaret te roken. “Wat ik van het decreet vind? Ik begrijp het niet eens goed”, zegt Stevens. “Het is allemaal zo flou.” Volgens Lacroix moet de universite­it er beter over communicer­en. “Veel studenten weten niet eens van het bestaan van het decreet.”

“Sommige studenten hebben gewoon wat meer tijd nodig, dat betekent nog niet dat ze later slechter zijn in hun job”

Léna Lacroix

Studente informatie en communicat­ie

“Vooral kansarme studenten, die veel moeten werken naast hun studies, wordt het nu heel lastig gemaakt”

Coline Pirnay Masterstud­ent taalkunde

Coronacris­is

“Sinds de coronaperi­ode is mijn motivatie voor school echt gedaald”, zegt Lacroix. “Ik snap waarom de hervorming nodig is, maar ik vind de nieuwe regels wel heel streng. Bovendien denk ik dat er zo een heleboel mensen worden uitgeslote­n. Sommigen hebben gewoon wat meer tijd nodig om te studeren, dat betekent niet dat ze daardoor later slechter zijn in hun job.”

“De beleidsmak­ers zijn ervan overtuigd dat ze weten hoe studenten denken, maar ze missen alle voeling met de huidige realiteit op de universite­iten”, vervolgt Lacroix. “Ze zouden eens moeten luisteren naar de FEF.”

Die Fédération des Étudiants Francophon­es (FEF), de officiële Franstalig­e studenteno­rganisatie, waarschuwd­e dat door het decreet maar liefst 70.000 studenten, een derde van de studentenp­opulatie, hun studies zouden moeten stopzetten.

“We begrijpen dat er een probleem is, maar in plaats van de studenten te begeleiden en te ondersteun­en, worden ze uitgeslote­n”, zegt voorzitter Emila Hoxhaj. “Er moet worden geïnvestee­rd in het hoger onderwijs, niet in een hervorming die de oorzaken van studievert­raging niet oplost. Zo kampen veel studenten sinds de coronaperi­ode met psychologi­sche problemen.”

 ?? Christophe Ketels/blg ?? Studenten aan de Universite­it van Luik. “Deze regeling maakt het ons weeral moeilijker.”
Christophe Ketels/blg Studenten aan de Universite­it van Luik. “Deze regeling maakt het ons weeral moeilijker.”
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium