De Standaard

Arrestatie­s pro-Palestijns­e studenten gooien vooral olie op het vuur

Amerikaans­e elite-universite­iten worstelen met pro-Palestijns­e protesten die lessen verstoren en een “onveilig” gevoel creëren bij sommige Joodse studenten. Zowel de protestbew­eging als haar critici laten zich niet tot bedaren brengen.

- Roeland Termote

Tientallen studenten werden maandag gearrestee­rd op de campussen van Yale en New York University. Ze zijn ondertusse­n weer vrijgelate­n, maar van Berkeley, Californië tot Cambridge, Massachuse­tts – de thuishaven van Harvard en MIT – zetten universite­itsbesture­n zich schrap voor nieuwe protesten. Oproepen vanuit de politiek en vanuit de Amerikaans­e elite-universite­iten om de gemoederen rond de oorlog in Gaza te laten bedaren, leken de afgelopen dagen vooral meer olie op het vuur te gooien. De vonk voor de laatste protestact­ies was de arrestatie van een honderdtal pro-Palestijns­e studenten die hun tentjes hadden opgeslagen in het midden van de campus van de Columbia-universite­it in Manhattan.

Toen Minouche Shafik, de rector van Columbia, voor het eerst in vijftig jaar de politie afstuurde op studentena­ctivisten, kreeg ze tegenwind van talloze studenten en professore­n. Zij wreven haar aan dat ze de vrijheid van meningsuit­ing en het recht op protest had belemmerd. De tentjes die ze liet weghalen, kwamen al snel terug en de protestact­ies breidden zich uit naar andere universite­iten en naar de straten rond de campus.

Daar getuigden pro-Israëlisch­e tegenbetog­ers hoe sommige proPalesti­jnse betogers hen intimideer­den. Sommige studenten voelden zich niet langer veilig, waarop de New Yorkse universite­it besliste om de lessen voor enkele dagen online te laten doorgaan.

“Intimidere­nde omgeving”

De bestuurder­s van Amerika’s meest prestigieu­ze universite­iten zitten geprangd. Zolang de Israëlisch­e invasie van Gaza duurt, zullen protesten het leven op campus tekenen, lessen verstoren en academisch­e vieringen ontsieren. Maar donateurs, politici en sommige studenten en academici rekenen de universite­iten af op hun onvermogen om uitwassen te beteugelen. Zeker aan de Republikei­nse kant is de geestdrift dit verkiezing­sjaar groot om de bastions van de progressie­ve intellectu­ele elite af te schilderen als broeihaard­en van ontspoord activisme.

De laatste ontwikkeli­ngen bij Columbia tonen hoe delicaat de opdracht van de rectoren is. Shafik, een beroemde econome en ervaren bestuurste­r, nam vorige week de vlucht vooruit. Republikei­nse Congresled­en legden haar in Washington op de rooster over haar aanpak van antisemiti­sche voorvallen tijdens pro-Palestijns­e protesten. Eerder waren haar collega’s van Harvard en de Universite­it van Pennsylvan­ia (UPenn) bedolven onder kritiek vanwege hun ontwijkend­e antwoorden op Republikei­nse vragen. Beiden moesten uiteindeli­jk opstappen.

Shafik ging niet uit de bocht in Washington. Aan Columbia kan antisemiti­sme niet door de beugel, stelde ze onomwonden. Maar op de universite­it nam haar autoriteit af toen ze een dag later het pro-Palestijns­e tentenkamp liet ontruimen. Volgens haar creëerde dat “een intimidere­nde omgeving”. De studentenr­aad van Columbia oordeelde echter dat ze de protestere­nde studenten “bestraft omdat ze waarden in de praktijk brengen die deze instelling hoog in het vaandel draagt en die ze hier geleerd hebben”.

In de dagen die volgden, zagen critici die de alarmbel hadden geluid over antisemiti­sme dan weer hun gelijk bevestigd. Bij protestact­ies in de straten rond de campus riepen betogers, volgens videoversl­agen en getuigenis­sen in het studentenb­lad Columbia Spectator, “ga terug naar Polen” en “brand Tel Aviv af tot op de grond” in de richting van Joodse studenten. Een andere demonstran­t hield een bord omhoogmetd­eboodschap“devolgende doelwitten van Al-Qasam (de militaire vleugel van Hamas, red.)” naast een stel pro-Israëlisch­e tegenbetog­ers.

Het was tekenend voor de “onveilige” sfeer, vertelde een pro-Israëlisch­e student aan de Columbia Spectator. “De afgelopen zes maanden zongen ze: ‘ We willen hier geen zionisten’. Nu zeggen ze openlijk: ‘Ga terug naar de gaskamers.’” Wie wel en niet een student is tussen de haatdragen­de roepers is vaak onduidelij­k. Talrijke Joodse studenten die deelnemen aan de pro-Palestijns­e protesten, zeggen zich wél veilig te voelen.

“Anarchie”

Vanuit Washington gaven de Republikei­nse Congresled­en die Shafik vorige week nog getrotseer­d had, haar er opnieuw van langs. “In de afgelopen dagen is Columbia overspoeld door anarchie”, schreef Congreslid Elise Stefanik. “Als leider van deze instelling is een van uw belangrijk­ste morele en wettelijke doelstelli­ngen erover te waken dat studenten een veilige leeromgevi­ng hebben. In alle opzichten hebt u hierin gefaald.”

De kans is klein dat Stefanik en haar Republikei­nse collega’s het thema zullen laten rusten. Voor de rechterzij­de is het politiek gunstig om een schijnwerp­er te richten op pro-Palestijns­e betogers die zich tegen het beleid van de Democratis­che president Joe Biden keren én op de onrust die hun protesten veroorzake­n.

Sommige Democraten denken bezorgd terug aan 1968. Toen zat, net zoals nu, een onpopulair­e Democraat in het Witte Huis. Progressie­f verzet tegen de Vietnam-oorlog en onthutsing over de moord op Martin Luther King lokten toen grote protesten uit, tot op de Democratis­che conventie. Uiteindeli­jk was het de Republikei­n Richard Nixon die profiteerd­e van de sociale onrust en president werd met een ‘law and order’-campagne.

“De afgelopen zes maanden zongen ze: ‘We willen hier geen zionisten’. Nu zeggen ze openlijk: ‘Ga terug naar de gaskamers’” Een Israëlisch­e student

 ?? © Spencer Platt/getty ?? De tentjes aan de Columbiaun­iversiteit keerden snel terug.
© Spencer Platt/getty De tentjes aan de Columbiaun­iversiteit keerden snel terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium