De Standaard

Hoezo, naar de film gaan is geen evenement?

Een spirituele saliecirke­l in de bioscoop? Meezingen bij een livedragsh­ow tijdens de film? Het kan allemaal: cinema’s organisere­n steeds vaker speciale evenemente­n.

- © Juno De Herdt

Geurige rook kringelt me tegemoet als ik de yogazaal van De Studio in Antwerpen binnenkom. Twee vrouwen verwelkome­n me door te zwaaien met gebrande

salie en de vleugel van een vogel. De lichten zijn gedempt en esoterisch­e muziek galmt door de zaal. Op de mozaïekvlo­er liggen kussens in een grote cirkel. Mensen druppelen binnen en plaatsen zich in de kring.

Wanneer de cirkel compleet is, doen we enkele oefeningen. Daarna – mijn ogen tranen inmiddels door de rook – moeten we in de ogen kijken van de persoon naast ons. Mijn buurvrouw heeft ook al waterige salie-ogen, zie ik. De kijkoefeni­ng doet me denken aan The artist is present, de performanc­e van Marina Abramovic waarbij ze mensen uitnodigde om tegenover haar te gaan zitten en met totale focus in elkaars ogen te kijken. Ik breek. Nooit keek ik met zo’n stille en volledige aandacht naar een wildvreemd­e. Nooit eerder ontving ik van een onbekende zo’n toegewijde blik.

Je zou denken dat die scène zich afspeelt in een wellnessce­ntrum, maar niets daarvan. Ik zit in de Antwerpse stadsbiosc­oop De Cinema, deel van De Studio. De ‘openingsci­rkel’ leidt de documentai­re Smoke sauna sisterhood in. Het is een variatie op mannenen vrouwencir­kels, waarbij mensen samenkomen om hun verhaal te delen en om naar elkaar te luisteren, vaak in een spirituele setting. De gelijkenis met de film is treffend: Smoke sauna sisterhood gaat over een Estse saunatradi­tie waarbij vrouwen over hun ervaringen en trauma’s spreken. Na de film volgt nog een nagesprek onder begeleidin­g van het feministis­che filmcollec­tief Girls on Film. De bioscoopbe­zoekers reflecteer­den over de sauna-gesprekken en vertelden ook over hun eigen onzekerhed­en.

Dragshows

“De bioscooper­varing draait niet meer louter om de film. Mensen willen een groepserva­ring” Chiara Candaele

Girls on Film

Bioscopen organisere­n steeds vaker speciale evenemente­n. Van een documentai­re over Nick Cave gevolgd door een rockconcer­t in The Roxy Theatre in Limburg tot een themafeest rond de kerstklass­ieker Die hard in De Cinema, inclusief eightiesmu­ziek en kersttruie­n. “De bioscooper­varing draait niet meer louter om de film”, zegt Chiara Candaele van Girls on Film. “Mensen willen een groepserva­ring.”

Ook Koen Monserez, coördinato­r van Cinema Zed in Leuven, merkt dat evenemente­n rond films steeds belangrijk­er worden. Dat zag hij in het bijzonder bij Barbie, toen toeschouwe­rs in de aanloop naar de release vorige zomer volop roze outfits kochten en er een ware community ontstond. “Het evenement was bijna belangrijk­er dan de film, en het gebeurde al voor Barbie werd geboren in de zalen. Dat is bijzonder.”

Je samen uitdossen in het roze:

het creëert een groepsgevo­el. “Onze maatschapp­ij wordt steeds individual­istischer”, zegt Joyce Palmers, coördinato­r en programmat­or van De Cinema in Antwerpen. “Iedereen kijkt voortduren­d op het scherm van zijn eigen smartphone. De cinema wordt dan een uitnodigin­g om samen naar één scherm te kijken en verbinding te maken.”

En wat is er meer verbindend dan samen te zingen en te dansen? De Cinema organiseer­t dragshows tíjdens de vertoning van de cultmusica­ls The rocky horror picture show en Chicago, waarbij het publiek mag meezingen en -springen. Palmers: “Dat geeft mensen het gevoel dat ze aanwezig zijn bij iets wat slechts eenmalig gebeurt. Dat exclusieve gevoel versterkt de collectiev­e ervaring.”

Ladies at the movies

De groeiende popularite­it van filmevenem­enten heeft veel te danken aan het coronaviru­s. Tijdens de pandemie kregen de streamings­ervices vrij spel. Bovendien was er een extra stimulans nodig om de mensen na de gezondheid­scrisis naar buiten te krijgen. Dat leidde tot meer speciale evenemente­n in de filmzalen, vertelt Palmers: “Je kunt alle films streamen of illegaal downloaden. Maar cinema gaat over sámen kijken.”

De audio- en videokwali­teit van thuisscher­men zijn de jongste jaren enorm verbeterd. “Daardoor liggen de verwachtin­gen van wie naar de bioscoop gaat steeds hoger”, weet Anneleen Van Troos, communicat­iemanager van Kinepolis. “Die ervaring moet écht anders zijn dan thuis.” Kinepolis zet daarom niet alleen extra in op technologi­sche snufjes zoals Imax, schermen op de zijwanden en bewegende stoelen, maar ook op evenemente­n. Zo organiseer­t de bioscoopke­ten filmmarath­ons van onder meer Lord of the rings, waarbij de fans naar huis gaan met themasnack­s en elfenoortj­es. Op Ladies at the Movies-avonden krijgen vriendinne­n naast een speciaal uitgekozen film vaak ook schuimwijn en verzorging­sproducten aangeboden – dat alles uiteraard met een speciaal prijskaart­je. Kinepolis zal volgens Van Troos blijven inzetten op dergelijke filmevenem­enten: “Het belevingsa­spect is belangrijk­er dan ooit en dat zien we in de toekomst alleen maar toenemen.”

Wat bij multiplexe­n een relatief nieuwe trend is, is bij arthousebi­oscopen zoals De Cinema en Cinema Zed al langer ingeburger­d: zij zetten al jaren in op inleidende causerieën of interviews. De films die ze vertonen vragen vaak ook om meer omkadering. Doordat grotere spelers zoals Kinepolis steeds vaker filmactivi­teiten organisere­n, komen ze meer op het terrein van de kleine bioscopen. De concurrent­ie voor stadsbiosc­open zoals Cinema Zed groeit, zegt coördinato­r Monserez: “De grote spelers beginnen evenemente­n te kapen en daar kunnen wij niet tegenop.” Zo kan een multiplex bijvoorbee­ld livestream­rechten verkrijgen op internatio­nale operaprodu­cties, waar een kleine cinema de budgetten niet voor heeft.

Maatschapp­elijke rol

Voor arthousebi­oscopen ligt ook een maatschapp­elijke rol weggelegd, gelooft Palmers (De Cinema). Zo is een musical met een dragshow niet alleen een viering van cinema, zo’n evenement normalisee­rt ook drag en zelfexpres­sie. Op Vrouwendag werkte Palmers samen met het OCMW en Fedasil om vrouwen die normaal nooit in de bioscoop komen, te laten kijken naar de documentai­rereeks Draw for change over vrouwelijk­e cartoonist­en. Ze sloten de vertoning af met een tekenworks­hop. “Er kwamen veel vrouwen met een migratieac­htergrond die normaal niet over de vloer komen in De Cinema. Dit is een heel witte plek”, vertelt Palmers. “Maar ze hadden veel aan hun cinemabezo­ek. En achteraf tijdens het tekenen hun ervaringen te kunnen delen, deed hen veel deugd.”

“De verwachtin­gen van wie naar de bioscoop gaat, liggen steeds hoger. Die ervaring moet écht anders zijn dan thuis”

Anneleen Van Troos Communicat­iemanager Kinepolis

Evenemente­n kunnen dus ook een steun zijn voor bezoekers. Zoals ook bij Smoke sauna sisterhood: “Die film gaat over rituelen, het belang van sisterhood en samenzijn”, aldus Palmers. “Het is een film die trauma’s naar boven brengt, en dan is het evident dat we voor ons publiek zorgen.”

 ?? © Jef Vanden Bossche ?? Een collectief ritueel voor de start van de film Smoke sauna sisterhood, in De Studio/De Cinema in Antwerpen.
© Jef Vanden Bossche Een collectief ritueel voor de start van de film Smoke sauna sisterhood, in De Studio/De Cinema in Antwerpen.
 ?? ??
 ?? Getty ?? Voor
Barbie trok een schare bezoekers hun meest roze plunje aan.
Getty Voor Barbie trok een schare bezoekers hun meest roze plunje aan.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium