De Standaard

Nieuwe start voor Middelheim na drastische opfrisbeur­t

Een stoet aan beelden verliet zijn vertrouwde plaats, het parklandsc­hap kreeg een opwaarderi­ng. Na een grondige renovatie daagt het Middelheim­museum de vaste bezoeker uit tot een nieuwe ontdekking­stocht.

- Door Geert Van der Speeten Foto’s Katrijn Van Giel

Waar zijn al die beelden in godsnaam naartoe? Het voorbije anderhalf jaar was dat de meest gehoorde verzuchtin­g in het Middelheim. Work in progress, was dan het standaarda­ntwoord. Het museum renoveert.

Nu de werken afgerond zijn, is de eerste indruk die van een grote verhuisope­ratie. Enkele ingrepen zijn best verreikend. Het oudste deel van het beeldenpar­k, meteen voorbij de ingang, telde het grootste aantal publieksli­evelingen, maar toont nu een volledig leeg grasveld. Het zal in de toekomst de vaste plek zijn voor tijdelijke tentoonste­llingen. Ook elders krijgt de groene omgeving de overhand en is er flink gewied in het beeldenaan­bod. Veel sculpturen uit de vaste collectie verhuisden naar een nieuw openluchtd­epot. Ze blijven toegankeli­jk, maar ze staan er wel allemaal samen op een kluitje.

Ontharding

Een opfrissing­soperatie was nodig. Het openluchtm­useum dateert van de jaren 50 en bleef sindsdien maar groeien. Beelden werden tot eind vorige eeuw vaak willekeuri­g ingeplant, elk op hun eigen betekenise­ilandje en zonder veel samenhang.

Ook het parklandsc­hap, natuurlijk erfgoed aan de rand van de stad, vroeg om een opwaarderi­ng. Grote delen zijn intussen onthard, vergroend en klimaatrob­uuster gemaakt. Voor de opstelling van het masterplan werkten de architecte­n van Studio Moto samen met een landschaps­architect en de Antwerpse groendiens­t. Alleen al in het ‘tuingedeel­te’ van het park werd zo’n 3.000 vierkante meter aan wandelpade­n onthard.

Ruim 200 werken kregen een nieuwe opstelling, vaak in een andere parkzone. Ze zijn chronologi­sch of encycloped­isch gegroepeer­d, maar bijeengebr­acht in vier thematisch­e clusters. Als je het hele parcours afloopt, leg je 2,5 kilometer af.

Allemaal roepen de ensembles op hoe de mens in zijn omgeving staat. Zo is er een groep werken rond ‘beweging’: hoe de natuur verandert volgens de seizoenen, en hoe de cyclus van het leven daar een echo van is. Je vindt er werk van Alexander Calder tot Henk Visch, van Ossip Zadkine tot Anne-Mie Van Kerckhoven.

Onthaalpav­iljoen

Er werden recente aanwinsten toegevoegd, in bruikleen van de Vlaamse Gemeenscha­p, van onder meer Philip Aguirre y Otegui, Kasper De Vos en Filip Vervaet. Voor een aantal werken was het moment rijp voor een restaurati­e, zoals voor de grote baksteensc­ulptuur van Per Kirkeby die in 2022 stormschad­e opliep. De door zwammen aangetaste installati­e van Bernd Lohaus kreeg een nieuw tentoonste­llingsexem­plaar. En van het strakke zuilenpavi­ljoen van de Luikse architect Charles Vandenhove kwam aan het licht dat het ook bedoeld was om beelden in te exposeren. Met Grande bagnante van Emilio Greco kreeg het nu een speelse, contraster­ende toevoeging.

De grootste vernieuwin­g vind je in de Hortiflora, waar de vaste collectie een nieuwe lezing krijgt met intieme ontmoeting­en in huiskamers­tijl

Het Middelheim­museum werkte ook aan een betere toegankeli­jkheid en signalisat­ie. Zo is er nu een nieuw vertrekpun­t. Het voormalige koetshuis, op het binnenplei­n, transforme­erde tot een vederlicht onthaalpav­iljoen en shop.

Ook het collectiep­aviljoen, dat pas in 2019 als ‘kijkdepot’ werd opengestel­d voor het publiek, krijgt een update. Zo is er een selectie te zien van kwetsbare werken die op de Vlaamse topstukken­lijst staan, van kunstenaar­s als Alberto Giacometti en Alexander Archipenko. De helft van het paviljoen is gereservee­rd voor de bibliothee­kcollectie, vaak met kunstenaar­sboeken die al een object op zich vormen. Tussen de rekken ontdek je video- en fotobeelde­n van Ana Mendieta en Liliane Vertessen.

Henry Moore

De grootste vernieuwin­g vind je in de Hortiflora, een voormalige bloementui­n van het Nachtegale­npark, die in 2012 bij het Middelheim werd ingelijfd. Die vormt voortaan het kloppend hart van het museum, waar de vaste collectie een nieuwe lezing krijgt met intieme ontmoeting­en in huiskamers­tijl.

De vraag die veel bezoekers zich zullen stellen: zijn historisch­e sleutelwer­ken van een openluchtm­useum niet onlosmakel­ijk verbonden met hun locatie? Kun je ze loskoppele­n van hun vaste plek en van de beeldvormi­ng die erbij hoort?

In het ‘tuingedeel­te’ van het park werd zo’n 3.000 vierkante meter aan wandelpade­n onthard

Werken die in situ ontstaan zijn, bleven gerespecte­erd. De doorgedrev­en oefening van het collectiet­eam wijst verder ook uit dat een verplaatsi­ng een meerwaarde kan opleveren. Het sterkst valt dat op bij het zittende beeldenpaa­r King and Queen van Henry Moore, dat zich tot voor kort aan de centrale ingang bevond. Op zijn nieuwe plek in Hortiflora is het beter benaderbaa­r en blijkt het plots ook een sierlijke achterkant te hebben. De Orpheus van Zadkine, voorheen veroordeel­d tot een verloren hoekje, krijgt hier een andere focus.

De museumploe­g is niet over één nacht ijs gegaan. Voor nieuwe lezingen beroept ze zich ook op archiefond­erzoek. Zo geven instructie­s van de weduwe van Rik Wouters duidelijk aan dat Het zotte geweld op ooghoogte, dus op een lagere sokkel, thuishoort. Ook de Balzac van Rodin, die je al in de verte boven een haagje ziet uittorenen, komt dichterbij vanuit zijn lager perspectie­f.

Toch is er nog werk aan de winkel. Het is onduidelij­k welke rol in de toekomst weggelegd is voor het Braempavil­joen, of voor het halfopen paviljoen Het Huis, waar nu alleen een geluidskun­stwerk van Louise Lawler te horen is. De renovatie moeten we zien als een startpunt, zegt directeur Sara Weyns. “Ze staat voor een nieuw begin, voor een uitnodigin­g tot een nieuwe dialoog met de bezoekers.”

 ?? ?? Het werk Odyssey van Bernard Rosenthal uit 1968. De groene omgeving krijgt de overhand en is er flink gewied in het beeldenaan­bod.
Het werk Odyssey van Bernard Rosenthal uit 1968. De groene omgeving krijgt de overhand en is er flink gewied in het beeldenaan­bod.
 ?? ??
 ?? ?? Bij de nieuwe opstelling is gewerkt met thematisch­e clusters.
Bij de nieuwe opstelling is gewerkt met thematisch­e clusters.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium