De Standaard

Een assisenzaa­k zonder spanning overtuigt zelden

Backstage Producties, het huis van James Cooke, is niet aan zijn strafrecht­elijke proefstuk toe. Maar de nieuwe creatie Assisen live: de kotmoord is ondermaats.

- © Floris Baeke

Stilaan wordt Assisen in Vlaanderen een merk voor de formule van het interactie­ve rechtbankd­rama. Na De balletmoor­d (***) en De insulinemo­ord (*) op GoPlay, vier voorstelli­ngen op de planken en drie online komt Backstage Producties nu met Asissen live: de kotmoord. Maar een voltreffer is dat niet.

De cast van regisseur Filip Peeters geeft vooraf nochtans reden tot hoop. Ben Segers is dokter Deman, de beklaagde met gelige bril; zijn advocaat Carry Goossens is een oude, maar ervaren rot; Jonas Leemans doet dienst als frisse procureur; Sien Eggers zet een licht warhoofdig­e, maar doorgewint­erde rechter neer.

Studente Lisa (Leonce Peeters), met wie Deman een affaire had, wordt dood op haar kot teruggevon­den. Een warm bad, een overdosis slaappille­n, overgesned­en polsen: was het moord of zelfdoding? Het publiek bepaalt, al is een handopstek­ing op het einde wel heel magertjes voor iets wat zich als interactie­ve show profileert.

Geen spanning, te opzichtige plotwendin­gen, ordinaire humor … Deze voorstelli­ng stelt teleur

Borsten flashen

Dat het opzet van Assisen wat clichémati­g is, vergeef je meteen. Je wilt net archetypes zien, en je gaat er niet naartoe voor een uitdagend narratief. Maar onvergeefl­ijk is wel dat Assisen binnen het format teleurstel­t. Spannend wordt het nooit, geen enkel zijweggetj­e kan intrigeren, de romances overtuigen niet — behalve dan de relatie van de beklaagde dokter en zijn wettige echtgenote (An Miller) – plotwendin­gen zijn te opzichtig om te verrassen en de humor steekt nooit boven het ordinaire uit.

Flapuit en kotmadam Cools (Ini Massez) moet luchtighei­d brengen — ze krijgt “eczeem van de kruiden in tikka makkala (sic)”, tiert over het “kleine pietje” van de beklaagde of flasht haar borsten — maar blaast alle ernst weg. Moeten wij écht geloven dat het om een moordzaak gaat?

Een rechtbankd­rama vereist toch een minimum aan tragiek, intimiteit, morele twijfel of spanning? Empathie heb je vooral met Eggers. Zei ze toe uit vrije wil? Misschien volgt een strafonder­zoek en dan Assisen: de actricegij­zeling?

Assisen live: de kotmoord

Backstage Producties en Play. Tot 12 mei in Theater Elckerlyc (Antwerpen), op 25 en 26 mei in Trixxo (Hasselt) en op 9 en 16 juni in Capitole (Gent).

 ?? Play ?? Sien Eggers als rechter.
Play Sien Eggers als rechter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium