De Standaard

“De componist en de muzikant vormen de basis, niet de computer”

Net als bij andere creatieve beroepen maakt AI opgang in de muzieksect­or. Componist Mathias Coppens ziet de technologi­e als copiloot, “een hulpmiddel met nieuwe mogelijkhe­den”.

- Jasper Croonen

De opmars van artificiël­e intelligen­tie blijft met een duizelingw­ekkende snelheid doorgaan, en steeds meer creatieve makers krijgen concurrent­ie van een computerpr­ogramma. Schrijvers moeten de pen kruisen met ChatGPT, illustrato­ren moeten opboksen tegen Dall-E, en ook componiste­n krijgen partituurg­eneratoren in hun vaarwater. Zo zijn er vandaag al applicatie­s die in een mum van tijd een koraal op de wijze van Bach afleveren, of die een nagelnieuw Eurosongnu­mmer kunnen genereren.

Maar Mathias Coppens is niet bang van die technologi­sche vooruitgan­g. Vrijdag gaat in De Singel in Antwerpen zijn nieuwe compositie Minerals in première. Voor dat stuk rekent hij net op de nulletjes en de eentjes, die ter plaatse de uitvoering zullen bepalen. Maar voor u het vraagt: de partituur zelf is nog van menselijke makelij.

“Bij een aantal testen werd de partituur voortduren­d bijgestuur­d. Maar op den duur kon niemand nog volgen”

“Je zit immers met menselijke uitvoerder­s”, zegt Coppens daarover. “Je zou AI zeker al in real time muziek kunnen laten schrijven, maar je musici moeten dan natuurlijk in staat zijn om die meteen te spelen. Een klassiek musicus werkt normaal gezien niet zo. Die repeteert weken of vaak maanden om complexe stukken muziek in te oefenen. Als je op deze manier wil werken, zou dat betekenen dat alle muziek op zicht speelbaar moet zijn, wat ten koste gaat van de virtuosite­it.”

Dus pakte Coppens het anders aan. Artificiël­e intelligen­tie is voor hem geen concurrent, maar een copiloot. AI wordt dan een hulpmiddel dat nieuwe mogelijkhe­den blootlegt. Hij schreef verschille­nde versies van de partituur, waarbij het publiek via een app enkele parameters kan aanpassen: moet de muziek hoger of lager, sneller of trager, piano of forte klinken? “Dat idee van een modulaire partituur is absoluut niet nieuw. Henri Pousseur schreef in de jaren 60 van de vorige eeuw al Votre Faust. Tijdens die opera kon het publiek stemmen over het verloop van het verhaal. Maar toen gebeurde dat met briefjes die aan de dirigent werden doorgegeve­n. Dat is enorm omslachtig. Dankzij artificiël­e intelligen­tie hebben we nu een gestroomli­jnd systeem, waardoor je het muzikale narratief niet meer hoeft te onderbreke­n.”

Als componeren voor een game

Die choose your own adventure- mentalitei­t hoeft niet te verbazen. Coppens liet zich voor Minerals inspireren door de manier waarop muziek in videogames vloeiend in elkaar overgaat. Daar is het de normaalste zaak dat een pastoraal melodietje plots kan overvloeie­n in donderende gevechtsep­iek, wanneer jij als speler plots een zone met een ‘eindbaas’ binnenwand­elt. Maar net zoals een programmeu­r de lijnen uitzet in zijn virtuele wereld, heeft Coppens als componist een aantal regels bepaald waarbinnen gespeeld kan worden.

“Omdat je vaak alleen gamet, heb je in een videospel meestal onmiddelli­jke interactie tussen je handelinge­n en de soundtrack. Dat is niet aan te houden in een concertzaa­l met honderden toeschouwe­rs die allemaal hun input geven. We hebben een aantal testen gedaan waarbij de partituur voortduren­d werd bijgestuur­d, maar op den duur kon niemand nog volgen wat er aan het gebeuren was: noch de muzikanten, noch het publiek. We moesten dus wel werken met een grootste gemene deler. Maar laat een computer nu net perfect in staat zijn om die te berekenen.”

De componist Coppens heeft artificiël­e intelligen­tie dus maar wat graag mee aan boord als player 2. Heeft hij toch geen schrik dat de computerpr­ogramma’s ooit de eerste controller zullen opeisen en de leidende rol opnemen? “Ik denk niet dat het zover zal komen, we gaan net naar een concert gaan voor de ervaring van live uitgevoerd­e muziek. Dus als we er een interessan­te avond van willen maken, moeten de componist en de akoestisch­e muzikanten toch nog altijd aan de basis van de ervaring liggen, en niet het computerpr­ogramma.”

 ?? © Dirk Kerstens ?? In zijn nieuwe compositie laat Coppens het publiek live verschille­nde parameters bepalen: hoger of lager, sneller of trager, piano of forte.
© Dirk Kerstens In zijn nieuwe compositie laat Coppens het publiek live verschille­nde parameters bepalen: hoger of lager, sneller of trager, piano of forte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium