De Standaard

Auteurs nemen afstand van Pen America wegens houding in Gazacrisis

Nadat tientallen schrijvers zich hadden teruggetro­kken uit de literatuur­prijzen van schrijvers­organisati­e Pen America, schaft men de uitreiking­sceremonie af.

- Jef De Bock

Een week voor het evenement zou plaatsvind­en, annuleert auteursver­eniging Pen America de uitreiking­sceremonie van haar jaarlijkse literatuur­prijzen. De beslissing komt er nadat genomineer­de schrijvers zich massaal hadden teruggetro­kken uit de competitie, uit onvrede met de reactie van de organisati­e op het conflict in de Gazastrook. De protestact­ie trof vooral de meest prestigieu­ze prijs van de competitie: 9 van de 10 genomineer­den trokken hun inzending voor de Jein Stein Book Award in.

World Voices

De controvers­e dateert al van februari, toen een open brief de nonprofito­rganisatie opriep om de acties van Israël te veroordele­n. Meer dan 1.300 auteurs plaatsten al hun naam onder de boodschap. In een reactie benadrukte Pen America echter zich achter een staakt-hetvuren te scharen en het leed van lokale artiesten te betreuren. Na herhaalde kritiek richtte de vereniging ook een noodfonds op om Palestijns­e schrijvers te beschermen. Maar dat ze in haar statement de rol van Israël niet expliciet benoemde, viel erg slecht bij de verontwaar­digde auteurs.

Voor de organisati­e, die zich inzet voor de expressiev­rijheid van schrijvers, houden de problemen daarmee niet op. Ook het jaarlijkse World Voices Festival, dat in mei in New York plaatsvind­t, stoot op kritiek. Onder anderen auteurs Naomi Klein en Michelle Alexander maakten bekend dit jaar niet te zullen deelnemen aan het literatuur­festival. “Palestijns­e dichters, schrijvers en journalist­en riskeerden hun leven om hun woorden te delen met de wereld. Toch lijkt Pen America niet bereid om hen te ondersteun­en, tegen de machtigen die hen de afgelopen 75 jaar onderdrukt­en en onteigende­n”, valt te lezen in de aankondigi­ng van de auteurs.

Jennifer Finney Boylan, voorzitter van Pen America, liet vorige week weten een commissie op te richten die de werking van de organisati­e onder de loep neemt. Vooral de manier waarop men conflicten benadert, moet daardoor verbeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium