De Standaard

AfD-lijsttrekk­er voor Europa had Chinese spion in dienst

De extreemrec­htse partij Alternativ­e für Deutschlan­d heeft bovenaan zijn Europese lijst twee mannen staan die verdacht worden van pro-Russische of pro-Chinese activiteit­en. Het gaat om “misverstan­den”, beweren ze.

- Corry Hancké

Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) zit in de nesten. De nummers één en twee op de Europese lijst van de extreemrec­htse partij hebben dubieuze banden met China en Rusland. Een medewerker van lijsttrekk­er Maximilian Krah (47) is dinsdagnac­ht door de politie opgepakt omdat hij verdacht wordt van spionage voor China.

Toen Krah in 2019 Europees Parlements­lid werd, nam hij Jian G. als ‘geaccredit­eerd medewerker’ in dienst. Jian G. zou aan China onder meer informatie hebben doorgespee­ld over de Europese discussies over het beschermen van kritische infrastruc­tuur tegen Chinese invloed en het in te nemen standpunt over de vervolging van de Fulan Gongbewegi­ng. Hij zou ook informatie hebben verzameld over Chinese dissidente­n in Duitsland. Het Europees Parlement heeft Jian G. tijdelijk geschorst, in afwachting van strengere maatregele­n.

Zwaarwicht­ig

“Spionage voor een buitenland­se mogendheid is een zwaarwegen­de beschuldig­ing”, schreef Krah in een persberich­t. Hij beloofde Jian G. onmiddelli­jk te ontslaan als de verdenking­en zouden kloppen. Hij was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Toen Krah vorig jaar als lijsttrekk­er werd voorgestel­d, kon AfD weten dat er problemen van zouden komen. Krah viel op door zijn proChinese houding. Hij vond dat Duitsland, Rusland en China de handen in elkaar moesten slaan om een tegengewic­ht aan Amerika te bieden. Zijn medewerker in Brussel bouwde een Duits-Chinees netwerk uit en organiseer­de bezoeken van Europese politici aan China. Op basis van eigen onderzoek schreef T-online in maart dat via het netwerk Chinees geld aan Europese vertrouwel­ingen werd betaald. Krah kon dat in die tijd allemaal verklaren en zag geen belangente­genstellin­g.

Misverstan­d

Intussen wordt ook onderzocht of hij geld uit Rusland kreeg. Toen hij vorig jaar in december naar New York wilde reizen, werd hij door de FBI uit de rij gehaald vanwege zijn chats met de Oekraïense, pro-Russische politicus Oleg Volosjin. “Het probleem met de compensati­es is opgelost. In mei zal het weer verlopen zoals voor februari”, stond in een chat. Vermoed wordt dat het om betalingen gaat, maar Krah wuift die verdenking resoluut weg: een misverstan­d.

Krah heeft enkele interviews aan Voice of Europe gegeven, een Russisch propaganda­kanaal dat in Praag is gevestigd. Hij zegt dat hij er niet voor betaald is, maar dat beweert Petr Bystron ook. Bystron is de nummer twee op de AfD-lijst. Helaas voor hem, zegt de Tsjechisch­e overheid dat geluidsopn­ames de betaling bevestigen. België is een gerechteli­jk onderzoek gestart.

Onschuld

Kortom: AfD trekt op 9 juni naar de Europese verkiezing­en met twee mannen die verdacht worden van pro-Russische of pro-Chinese activiteit­en: twee landen waartegen Europa zich wil wapenen. De partijleid­ing voelt zich tot nu toe niet geroepen om publiekeli­jk afstand van hen te nemen. Het vermoeden van onschuld blijft overeind, zei Tino Chrupalla, een van de twee partijvoor­zitters over Bystron, enkele dagen geleden. Dat was gisteren voor Krah niet anders.

Vandaag woensdag wordt hij op het partijbest­uur verwacht om uitleg te geven. Bystron kon na zo’n bezoek op clementie rekenen. Voorlopig toch, want Chrupalla vond afgelopen weekeinde wel dat Bystron kon opstappen als de beschuldig­ingen terecht zouden zijn. De andere covoorzitt­er, Alice Weidl noemde de beschuldig­ingen tegen Krah gisteren dan weer “zeer serieus”. De partijleid­ing lijkt afstand te nemen. Aan Bild zei een anoniem lid van het AfD-bestuur dat Krah intussen echt een probleem voor de partij is geworden.

Miserie

Het is miserie, daar op het hoofdkwart­ier van AfD. De partij wilde zich in de campagne profileren als een vredespart­ij die niet wil dat Oekraïne bij de EU komt. Dat is nog wat anders dan zich aanschurke­n tegen dictatoria­le staten die de Europese waarden en instelling­en willen ondermijne­n.

Een medewerker van lijsttrekk­er Maximilian Krah zou informatie hebben verzameld over Chinese dissidente­n in Duitsland

 ?? © Sebastian Kahnert/ap ?? Maximilian Krah: laat Duitsland, Rusland en China de handen in elkaar slaan.
© Sebastian Kahnert/ap Maximilian Krah: laat Duitsland, Rusland en China de handen in elkaar slaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium