De Standaard

De eeuwige belofte Barco

- Stijn Decock

“Het is altijd wat met Barco.” Het was de titel van een analyse die bijna twintig jaar geleden in deze krant verscheen, en het klopt nog altijd. Barco klapte gisteren met 15,8 procent naar beneden na teleurstel­lende resultaten in het eerste kwartaal. De omzet zakte met 21 procent tot 195,9 miljoen euro.

Voor een technologi­ebedrijf is Barco een geval apart. Ofwel kent zo’n bedrijf een exponentië­le groei omdat zijn technologi­e beter is dan die van de concurrent­en. Ofwel bezit het die technologi­e niet meer, en kwijnt het weg door te veel concurrent­ie – denk aan Nokia of Agfa. Barco zit pal tussen die extremen in. De zaken die goed lopen, worden altijd gecompense­erd door zaken die niet zo goed gaan, waardoor je een bedrijf krijgt dat pas op de plaats maakt.

Het eerste kwartaal van dit jaar was daarin wel een uitzonderi­ng, want alle segmenten krompen. Barco focust zich ruwweg op vijf producten: digitale cinemaproj­ectoren, projectore­n voor immersive experience­s, medische schermen, controleka­mers en Clickshare (technologi­e voor vergaderru­imtes). De digitale cinemaproj­ectoren zijn goed voor de helft van de omzet. Barco werd hier geplaagd door de auteurssta­king in Hollywood, waardoor cinemakete­ns minder snel nieuwe projectore­n kochten. Die ketens wachten volgens Barco ook op een nieuwe generatie projectore­n, met een nog scherper en contrastri­jker beeld. Andere segmenten hebben dan weer last van de zwakke economisch­e vraag en de afbouw van voorraden bij klanten, zeker in China, een belangrijk­e markt voor Barco.

De zaken die goed lopen, worden bij Barco altijd gecompense­erd door zaken die niet zo goed gaan

Het bedrijf verwacht pas een herleving van de markt in de tweede jaarhelft, waardoor de omzet in 2024 die van 2023 kan evenaren. In een persberich­t houden de co-ceo’s Charles Beauduin en An Steegen een slag om de arm door te zeggen dat de “visibilite­it laag blijft”. Met andere woorden: het is niet zeker of ze die prognose halen.

Beauduin zei enkele weken geleden in deze krant dat Barco grotere stappen moet durven zetten, dus niet technologi­eën verbeteren met 10 procent, zoals in het verleden gangbaar was, maar met 50 procent. Beauduin, die ook hoofdaande­elhouder is, wil meer innovatiek­racht in het bedrijf brengen, maar slaagt daar voorlopig nog niet in, hoewel hij zich sterk maakt dat er veel nieuwighed­en in de pijplijn zitten.

Het grootste probleem van Barco is dat het relatief weinig eigen sleuteltec­hnologieën maakt – de basistechn­ologie en de laserlicht­en van de digitale cinemaproj­ectoren maakt Barco bijvoorbee­ld niet zelf. Daardoor wordt het vaak snel bijgebeend door goedkope concurrent­en. Ooit was het bedrijf een pionier met beamers, in de tijd dat zo’n apparaat alleen weggelegd was voor grote aula’s en zalen. Beamers zijn nu een massaprodu­ct dat je relatief goedkoop bij een elektronic­aketen gaat halen. Hetzelfde geldt voor grote ledscherme­n voor optredens: ooit een specialite­it van Barco, nu een massaprodu­ct waarmee Barco het verschil niet meer maakt. Barco vindt altijd wel iets nieuws waarmee het kan groeien, maar meestal is die groei net genoeg om een krimpend segment op te vangen. Het is aan het management om eindelijk uit die fuik te ontsnappen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium