De Standaard

Decathlon schrapt 132 banen

Decathlon kondigt aan dat in het depot in Willebroek banen zullen verdwijnen, maar wil de getroffene­n begeleiden naar een nieuwe job.

- Nathalie Carpentier

In het depot van Decathlon in Willebroek werken 163 mensen, van wie er 132 eind dit jaar ontslagen zullen worden. Dat kondigde Decathlon aan op een bijzondere online ondernemin­gsraad – die maar een kwartier duurde – en nadien in een persberich­t.

Decathlon zegt elke getroffen medewerker individuee­l te willen begeleiden naar een nieuwe job. Daarvoor verwijst de Franse keten naar vacante posten in een van de 33 Belgische winkels of het internatio­nale logistieke netwerk. Ook zouden ze kunnen overgenome­n worden door “een potentiële externe overnemer van de site”.

De vakbond reageert voorzichti­g positief, maar is niet gerust in het verdere verloop. “Hoe gaan ze die omscholing aanpakken? En waar zijn die vacante functies dan, in de buurt van Antwerpen of in

Limburg of Oostende?”, reageert Erika Lambert, ACV Puls-secretaris. “Iemand uit de buurt van Willebroek kan zich niet zomaar verplaatse­n naar een andere winkel verder weg. Die medewerker­s hebben geen bedrijfswa­gen, ze werken bovendien in shiften. Mensen met vijftien jaar logistieke ervaring school je ook niet zomaar om naar een commerciël­e functie.”

De voorbije weken wezen al enkele signalen in de richting van ontslagen. “Decathlon intimideer­t al lange tijd werknemers. Ze kregen te horen dat ze beter zouden opstappen en dat ze wel hulp zouden krijgen bij het opstellen van hun cv”, zegt Lambert. “De mensen die de voorbije jaren moesten vertrekken, waren vaak degenen die deelnamen aan protestact­ies.”

Bij het depot van de Franse sportketen heerste al een tijd sociale onrust. De vakbonden dienden zelfs een strafklach­t in tegen de directie omdat ze het sociaal overleg telkens buitenspel zette. “Zelfs nu organisere­n ze een digitale bijeenkoms­topafstand­enhebbenze­niet eens de moed om de personeels­vertegenwo­ordigers in de ogen te kijken”, hekelt Erika Lambert. Donderdag vindt een nieuw overleg plaats.

Er heerst al langer sociale onrust bij Decathlon

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium