De Standaard

Als de snoepautom­aat onder de antiterror­ismewetgev­ing valt

De administra­tieve rompslomp voor bedrijven stijgt opnieuw, klaagt het VBO aan. Het pleit voor een regeringsc­ommissaris die kafkaiaans­e situaties bestrijdt. “De overheid vraagt vaak gegevens op die ze zelf al heeft.”

- Stijn Decock

Etap Lighting, een bedrijf dat verlichtin­gsinstalla­ties maakt, installeer­de een tijd geleden een snoepautom­aat voor het personeel. Betalen kan met een kaart of de smartphone. Voor Etap begon een administra­tieve lijdensweg. Omdat er digitale betalingen in het spel zijn, moet het Ubo-register ingevuld worden.

Ubo staat voor ‘ultimate beneficial owners’ of ‘uiteindeli­jk begunstigd­en’, en past in het kader van de bestrijdin­g van terrorisme en het witwassen van geld. Dat dit ingewikkel­de register nodig is voor een automaat met snoepgoed, is voor Christ’l Joris, voorzitter van Etap, het toppunt van kafkaiaans­e wetgeving. “In mijn bedrijf zijn we steeds meer tijd kwijt aan documenten invullen. Dat is tijd die mijn mensen niet aan interessan­tere taken kunnen besteden. Omdat het allemaal zo ingewikkel­d is, moeten we ook nog eens een beroep doen op dure, gespeciali­seerde juristen en consultant­s”, hekelt Joris. “Bovendien krijg je het akelige gevoel dat er misschien ergens iets niet in orde zal zijn.”

Ze gaf het voorbeeld op een persconfer­entie over de toenemende administra­tieve lasten voor ondernemin­gen van werkgevers­organisati­e VBO. “Na enkele jaren met minder overbodige regels is de omslag naar méér regels ingezet in 2018. Volgens het Planbureau, dat de administra­tieve druk meet, kostte dat de bedrijven 5 miljard

“De administra­tieve overlast vermindere­n is de goedkoopst­e methode om onze concurrent­iekracht te verhogen”

Pieter Timmermans

Ceo VBO

euro in 2020 en 6 miljard euro in 2022. De administra­tieve overlast vermindere­n is de goedkoopst­e methode om onze concurrent­iekracht te verhogen”, zegt Pieter Timmermans, ceo van het VBO. Het VBO somde vijftien maatregele­n op die volgens de organisati­e de administra­tieve kosten zouden kunnen halveren.

Dubbel werk

De grootste klacht is het dubbele werk. Zeker de Ubo-richtlijn is voor kmo’s – die vaak geen juristen in huis hebben – een kleine nachtmerri­e. Bovendien moeten ze die gegevens twee keer invullen: een keer in een federale database, en vaak nog een keer voor hun bankinstel­lingen. “Dat is dubbel werk. Waarom geven we de banken niet gewoon rechtstree­ks toegang tot die database? Je kunt hier ook de vraag stellen of die regels wel proportion­eel zijn”, zegt Edward Roosens, hoofdecono­om van het VBO.

Nog zo’n voorbeeld is het uittreksel uit het strafregis­ter dat bestuurder­s van een vennootsch­ap regelmatig moeten indienen. Kan de overheid dat niet uit haar eigen databank opvissen? Het is volgens het VBO een vaak voorkomend verschijns­el: de overheid vraagt gegevens op die ze zelf al heeft.

Bedrijven wijzen ook naar Europa als aanjager van extra administra­tieve rompslomp. De duurzaamhe­idsrapport­ering zadelt hen op met extra werk. “Dat is geen probleem voor heel grote firma’s, die hebben daar mensen voor. Het probleem is dat zij ook van hun leverancie­rs duurzaamhe­idsgegeven­s nodig hebben, zoals de CO2-uitstoot. Dat zijn vaak kleinere bedrijven waarvoor het veel lastiger is om zulke gegevens te verzamelen. Bovendien is de manier van opvragen weinig gestandaar­diseerd en gecentrali­seerd, waardoor kmo’s verschille­nde lange vragenlijs­ten moeten invullen en daardoor veel tijd verliezen”, zegt Timmermans.

Behalve de vijftien procedures voor een administra­tieve vereenvoud­iging, pleit Timmermans voor de aanstellin­g van een “kafka-regeringsc­ommissaris” die rechtstree­ks onder de premier valt. Die kan dan iedere keer aan de alarmbel trekken op het moment dat nieuwe wetgeving goedgekeur­d wordt die de regeldruk onnodig verzwaart.

 ?? © Alexander Meeus ?? Als je digitale betalingen toelaat bij de snoepautom­aat, moet je het Ubo-register invullen.
© Alexander Meeus Als je digitale betalingen toelaat bij de snoepautom­aat, moet je het Ubo-register invullen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium