De Standaard

Bpost moet reorganise­ren, maar botst op verzet

- Pascal Dendooven

Nu Bpost een deel van het krantencon­tract dreigt te verliezen en met dalende brievenpos­t kampt, moet ceo Chris Peeters kunnen reorganise­ren. Maar vooral in het zuiden van het land staat het licht daarvoor op rood.

1

Wat is er aan de hand bij Bpost?

Vakbonden en directie van Bpost hebben dinsdagmid­dag overlegd om de heersende patstellin­g te doorbreken. De Franstalig­e vakbonden staken al dagen tegen mogelijk banenverli­es. Woensdag praten ze verder.

Verwacht wordt dat ze bij hun achterban de temperatuu­r zullen opmeten om in te schatten of verdere acties nodig zijn. De Nederlands­talige vakbonden doen niet mee, zij willen eerst het overleg een kans geven.

Om dat te compensere­n probeert Bpost nieuwe inkomsten te genereren via de pakjesmark­t, waar de concurrent­ie keihard is. Daartoe deed het bedrijf recent een heel dure overname in Frankrijk: inclusief schulden had het 1,3 miljard euro veil voor het logistieke bedrijf Staci Group.

Kortom: Bpost moet zich aanpassen. Dat is de jongste vijf jaar nauwelijks gebeurd, waardoor het bedrijf nu duizenden personeels­leden te veel heeft. Vooral in Wallonië werd Bpost gezien als een tewerkstel­lingsmachi­ne en was er politiek geen appetijt om banen te schrappen. Nu is een reorganisa­tie nodig.

2

Hoe wil Bpost omgaan met een gedeelteli­jk verlies van het krantencon­tract?

De royale overheidss­ubsidies uit het verleden dekten voor een groot deel de kosten van de krantenbez­orging. Nu die subsidies wegvallen, ziet Bpost zich genoodzaak­t efficiënte­r te werken. Anders dreigt het steeds meer terrein te verliezen aan de alternatie­ve verdeler PPP.

Tegelijker­tijd probeert Bpost zijn kostenstij­ging door te rekenen aan de uitgevers. Die zitten met de handen in het haar, want sommige zouden daardoor in de rode cijfers komen. Ze vragen Bpost om efficiënte­r te worden en proberen de garantie te krijgen dat het postbedrij­f in de toekomst de hoge prijzen verlaagt.

Bpost wil als oplossing de krantenbed­eling laten uitvoeren door zijn dochter AMP, die nu al de krantenwin­kels bedient. AMP zou op zijn beurt onderaanne­mers inzetten, die niet met zelfstandi­gen mogen werken, maar volwaardig­e arbeidscon­tracten moeten aanbieden.

Bpost hoopt via dat AMP-model tegen meer concurrent­iële prijzen te kunnen werken. Het beklemtoon­t dat de transforma­tie gefaseerd zal verlopen en dus meerdere jaren in beslag zal nemen.

De grote uitdaging daarbij is dat de krantenbed­eling een ochtendlij­ke activiteit is en dat het zwaartepun­t van de week op zaterdag ligt. Een toenemend aantal abonnees leest tijdens de week zijn krant enkel digitaal, maar wil op zaterdag wel nog een papieren exemplaar in de bus krijgen.

3

Als Bpost met AMP werkt, wat betekent dat voor het gewone postperson­eel?

Het postperson­eel dat nu voor het krantencon­tract werkt, zou niet doorschuiv­en naar AMP. De bedoeling is dat mensen op een natuurlijk­e manier afvloeien: wie spontaan vertrekt of met pensioen gaat, zal niet vervangen worden. Er zou ook minder een beroep op interimper­soneel gedaan worden.

Geert Cools van de socialisti­sche overheidsv­akbond schat dat in Vlaanderen bij verlies of verschuivi­ng van het krantencon­tract 1.500 voltijdse jobs op de helling komen te staan. In aantal personen is dat het dubbele. Voor Cools is het essentieel dat er geen sociaal plan met naakte ontslagen komt, maar de klus geklaard wordt met zachte oplossinge­n.

Bij de Franstalig­e vakbonden wil men zelfs niet van die ‘zachte oplossinge­n’ horen, de AMPconstru­ctie is voor hen evenmin een optie. Zij blijven Bpost zien als een bedrijf dat mensen van jobs hoort te verzekeren.

 ?? © Elke Pannier ?? Bpost hoopt inkomsten te genereren via de pakjesmark­t.
© Elke Pannier Bpost hoopt inkomsten te genereren via de pakjesmark­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium