De Standaard

Luchthaven wil bewakingsa­genten lokken met premie

Om de verwachte drukte op de luchthaven deze zomer in goede banen te leiden, zoekt beveiligin­gsorganisa­tie G4S 75 extra bewakingsa­genten. Een stevige uitdaging, want bewakingsa­gent is officieel een knelpuntbe­roep. G4S gooit daarom alles in de strijd.

- © Dimitri Berlanger

Zo’n duizend bewakingsa­genten werken vandaag op de luchthaven van Zaventem. Ze patrouille­ren 24 uur op 24 op het volledige luchthaven­gebied, bieden eerste hulp bij ongevallen en inspectere­n bagage, voertuigen, leverancie­rs en passagiers. Maar waar reizigers hen het meest zien, is bij de controle van de handbagage. Het is vooral daar dat G4S extra krachten wil inzetten.

Sinds de coronacris­is stilaan is gaan liggen ziet Brussels Airport het aantal vliegtuigr­eizen en dus het aantal passagiers jaar na jaar stijgen, vooral in de zomer. G4S wil dus voorbereid zijn.

“We willen onze werking in de luchthaven op alle fronten zo vlot mogelijk laten verlopen”, zegt Christophe Tack, head of operations van G4S. “Meer passagiers betekent dat er ook meer bewakingsa­genten nodig zijn om een vlotte doorstroom te garanderen. Nu laten we agenten uit andere posten bijspringe­n op de drukste momenten, maar we geloven dat extra krachten altijd welkom en inzetbaar zijn. We zien dit dus als een langetermi­jninvester­ing.”

Het beroep van bewakingsa­gent staat al jaren op de lijst van knelpuntbe­roepen. Kandidaten worden grondig gescreend en moeten een uitgebreid­e opleiding volgen. Beveiligin­gsorganisa­ties zoals G4S voorzien en bekostigen daarom zelf alle nodige trainingen die de kandidaten moeten volgen.

Vakantie terugbetaa­ld

Maar om nog meer de aandacht van geïnteress­eerde en vooral ervaren kandidaten te trekken, gaat G4S nog een stap verder. Zo voorziet de beveiligin­gsorganisa­tie voor indiensttr­edingen tussen 24 april en 1 juni 2024 een brutopremi­e van 1.000 euro voor elke nieuwe agent die minstens zes maanden in dienst blijft. Ook agenten die al werkzaam zijn bij G4S kunnen aanspraak maken op die premie als ze iemand kunnen overtuigen om mee aan boord te komen.

“Er woedt een stevige ‘war for talent’ voor goede bewakingsa­genten en vrijwel iedereen biedt dezelfde voorwaarde­n aan”, legt HRdirecteu­r Véronique Polet van G4S uit. “We moeten ons dus onderschei­den van onze concullega’s.”

Geen mannenbero­ep

G4S benadrukt bovendien dat het beroep van bewakingsa­gent geen

mannenbero­ep is. Sterker nog: de beveiligin­gsorganisa­tie hoopt dat 65% van de nieuwe kandidaten vrouw is. Vrouwelijk­e passagiers mogen immers uitsluiten­d gecontrole­erd worden door iemand van hetzelfde geslacht. Maar ook los daarvan gelooft G4S dat diversitei­t noodzakeli­jk is.

“We moeten af van het stereotype beeld dat een bewakingsa­gent een sterke man is die vooral fysieke kracht nodig heeft. Ook soft skills en een probleemop­lossend vermogen zijn vaardighed­en die een grote meerwaarde zijn. Bewakingsa­genten werken in team, waarbij ieder elkaar aanvult met zijn of haar talenten. Iedereen kan dus bewakingsa­gent worden.”

“We moeten af van het beeld dat een bewakingsa­gent een sterke man is die vooral fysieke kracht nodig heeft” Véronique Polet HR-directeur G4S

 ?? If ?? Archiefbee­ld - Beveiligin­gsorganisa­tie G4S 75 is op zoek naar extra bewakingsa­genten.
If Archiefbee­ld - Beveiligin­gsorganisa­tie G4S 75 is op zoek naar extra bewakingsa­genten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium