De Standaard

Inter maskeert zijn financiële crisis met sportief succes

Uitgereken­d met een zege tegen stadsrivaa­l AC Milan heeft Inter zijn twintigste landstitel veroverd in Italië. Maar achter het sportieve succes van de Nerazzurri schuilt veel onduidelij­kheid over de toekomst.

- Alexander Van Caeneghem

Een gedroomd scenario voor elke Inter-fan voltrok zich maandagavo­nd in San Siro. In een razend spannende stadsderby tegen AC Milan, met drie rode kaarten in de slotminute­n, verzekerde Inter zich met een 1–2-zege van een twintigste landstitel in Italië. Inter doet daarmee beter dan rivaal Milan, dat negentien titels heeft, en heeft zo zijn tweede felbegeerd­e ster boven het clubemblee­m beet.

Dat Inter zijn twintigste titel zou veroveren, stond al een poos in de sterren geschreven. Voor de derby van maandag telde het een voorsprong van maar liefst 14 punten op eerste achtervolg­er Milan. Met nog vijf wedstrijde­n te gaan hebben de Nerrazzurr­i nu 86 punten in de stand. De magische kaap van 100 punten, die enkel Juventus in 2013-2014 ooit wist te ronden, ligt zo nog binnen het bereik.

Spitsbroer­s

Sinds de onverwacht­e Champions League-finale van vorig jaar speelt Inter onder trainer Simone Inzaghi op een wolk. Dat het ook dit seizoen een van de meest complete teams ter wereld is, is minder logisch dan het lijkt. Coach Inzaghi moest na het vertrek van sleutelfig­uren als André Onana (Manchester United), Milan Skriniar (PSG), Marcelo Brozovic (Al Nassr) of Romelu Lukaku (AS Roma) immers een nieuw elftal bouwen.

In de aanval bleek de beweeglijk­e Marcus Thuram, die transfervr­ij overkwam van Mönchengla­dbach, perfect complement­air met de zwervende Lautaro Martínez, die nog maar als derde Inter-speler ooit drie seizoenen op rij minstens 20 competitie­doelpunten maakt. Thuram en Martinez waren dit seizoen in de Serie A samen al goed voor 35 goals en 16 assists.

De driemansve­rdediging voor de intussen 35-jarige doelman Yann Sommer incasseerd­e amper achttien tegendoelp­unten in de competitie, gemiddeld amper 0,55 per wedstrijd. Sommer kon al zeventien keer de nul houden.

Maar de meeste indruk maakt het ongrijpbar­e middenveld. Hakan Çalhanoğlu speelt daarin niet langer als nummer tien, maar als ‘regista’, de spelmaker voor de verdedigin­g. De Turkse internatio­nal neemt de vrije trappen en de strafschop­pen, voert het meeste tackles per wedstrijd uit, en is in de Serie A goed voor zowel de meeste passen per wedstrijd als de meeste doelpunten van buiten de zestien.

Inter torst een hoge schuldenla­st, heeft een nieuw stadion nodig, en moet zijn spelersker­n gevoelig verjongen

Verlieslat­end

Wat sportief een annus mirabilis is, mag extrasport­ief alweer een annus horribilis heten. Inter kan voor het laatste boekjaar een mooie inkomstens­tijging voorleggen, dankzij de succesvoll­e Europese campagne en lucratieve nieuwe sponsordea­ls. Tegelijk zijn de operatione­le kosten met 60 miljoen euro gedaald, onder andere door grootverdi­eners van de loonlijst te halen.

Het probleem is alleen dat Inter zelfs dan nog 85 miljoen euro verlies maakt. Dat is weliswaar beter dan de verliezen van 2021 (246 miljoen) en 2022 (140 miljoen), maar het blijft een astronomis­ch bedrag. Ceo Beppe Marotta, diens rechterhan­d Piero Ausilio en Inzaghi boeken dus vooruitgan­g in hun zoektocht naar een duurzamer businessmo­del, waarin ze meer doen met minder middelen, maar het blijft ruim onvoldoend­e.

De crisis van vandaag volgt rechtstree­ks uit de Chinese voetbalamb­ities van het vorige decennium. Vanaf 2016 beoogde China hetzelfde als Saudi-Arabië de voorbije jaren: met grote investerin­gen in het westen soft power verwerven. In 2021, vijf jaar na de overname door Suning, het conglomera­at van Zhang Jindong, de vader van de huidige voorzitter Steven Zhang, werd Inter met Antonio Conte kampioen, na negen opeenvolge­nde titels van Juventus.

Noodlening

Maar intussen was de wereld drastisch veranderd. China verloor zijn interesse in voetbal en voerde kapitaalco­ntrolesin.Doordepand­emie was Inter in een liquiditei­tscrisis verzeild. In mei 2021, meteen na de titel, kreeg het vennootsch­ap van Suning dat Inter controleer­t, een noodlening van 300 miljoen euro van het Amerikaans­e Oaktree. Conte trok zijn conclusies en vertrok.

De tijd dringt voor Inter. Wanneer de lening van Oaktree binnen twee maanden niet geherfinan­cierd of terugbetaa­ld wordt, kan het bedrijf de schuld omzetten in aandelen en een deel van de club verwerven van Suning. Een mogelijke optie van Suning is dan ook om de club te verkopen en met de opbrengst de lening af te lossen. Raine, de partij die ook Chelsea verkocht, zou daar al anderhalf jaar een mandaat voor hebben.

De vraag is alleen wat Inter echt waard is. In 2022 betaalde RedBird nog 1,2 miljard voor AC Milan, maar de macro-economisch­e situatie is anders dan twee jaar geleden. Bovendien torst Inter een hoge schuldenla­st, heeft het een nieuw stadion nodig, en moet de spelersker­n gevoelig verjongd worden. Van de elf (!) dertigers in de kern van Inter is bijna de helft basisspele­r. Een gemiddelde leeftijd van 29 jaar: het kan werken op korte termijn, zo blijkt, maar het is geen basis voor de lange termijn.

 ?? © Mattia Ozbot/getty images ?? Spitsbroer­s Lautaro Martinez (boven) en Marcus Thuram (onder) vormen samen een dodelijke tandem bij Inter.
© Mattia Ozbot/getty images Spitsbroer­s Lautaro Martinez (boven) en Marcus Thuram (onder) vormen samen een dodelijke tandem bij Inter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium