De Standaard

Europa moet op zoek naar nieuwe bondgenote­n

De Europese Unie moet haar geopolitie­ke rol omarmen en een alliantie vormen met Afrika. Maar daarvoor moet ze eerst intern de zaken beter op orde hebben, vindt Joshua Livestro.

- Joshua Livestro Historicus. Recent verscheen zijn boek: ‘Een volmaakter­e unie, van Machiavell­i tot Monnet’ (Prometheus).

De toen pas benoemde voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, beloofde het Europees Parlement in november 2019 dat geopolitie­k centraal zou komen te staan in het werkprogra­mma van de nieuwe Commissie. Sindsdien valt het woord niet meer weg te denken uit het Europese discours. Alles van de Green Deal tot de mondiale gezondheid­szorgstrat­egie van de Europese Unie wordt verkocht als geopolitie­k in uitvoering.

Toch is er iets merkwaardi­gs aan de manier waarop de term in Europese kringen wordt gebruikt. Hij dient eerder als een bezwerings­formule dan als een serieuze doctrine. De EU lijkt te opereren vanuit een soort sartriaans geloof: “Geopolitiq­ue, c’est les autres.” Andere grootmacht­en bedrijven geopolitie­k, de EU ziet het als haar droeve plicht zich ertegen te wapenen. Ze houdt het bij een defensieve strategie, deels omdat ze zichzelf te klein acht om een hoofdrol te spelen (al is de EU zowel economisch als militair gezien groter dan China), deels omdat ze gelooft dat machtspoli­tiek botst met haar wezenskenm­erken: vrede en het internatio­nale recht bevorderen.

Als de EU een betere greep had op de eigen federale traditie, dan zou ze begrijpen dat de concepten ‘geopolitie­k’ en ‘federale unie’ nadrukkeli­jk met elkaar verweven zijn. De term ‘federale unie’ is ontstaan uit een integraal aan territoria­le expansie gewijd hoofdstuk in het werk van de geopolitie­ke denker bij uitstek, Niccolo Machiavell­i.

De vroegste geopolitie­ke denkers zagen staten als levende wezens. Toen de Europese bevolkinge­n in de late 19de eeuw fors begonnen te groeien, leidde dat bij sommige staten tot een hang naar meer lebensraum. De auteur die de term ‘geopolitie­k’ introducee­rde, de Zweedse politiek wetenschap­per Rudolf Kjellen, sprak in dat verband van een “categorisc­h politiek imperatief” van expansie. Om pragmatisc­he redenen was een federale unie daarbij zijn voorkeurso­ptie. Zij was wellicht minder stabiel dan een keizerrijk, maar ze had als belangrijk voordeel dat ze op Europese schaal duidelijk haalbaarde­r was.

In de omgang met Afrikaanse regimes die het met democratie en mensenrech­ten niet zo nauw nemen, is te veel nadruk op die kwesties niet altijd een deugd

Verdeel en heers

Het aanvankeli­jke doel van geopolitie­k was dan misschien expansie, maar het ultieme doel was hegemonie over de Euraziatis­che landmassa. Het cruciale inzicht van de Britse geopolitie­ke auteur Sir Halford Mackinder was daarbij dat alles stond of viel met controle over Oost-Europa: “Wie Oost-Europa beheerst, beheerst het Hartland (Centraal-Azië, red.). Wie het Hartland beheerst, beheerst de wereld.”

Het belang van de oorlog in Oekraïne is daardoor duidelijk. De Russische ambitie is al honderden jaren dezelfde: een wereldrijk vestigen dat van de Atlantisch­e tot de Stille Oceaan reikt. Door Oekraïne voor zichzelf te claimen, kan de EU een dam opwerpen tegen Russische expansie. Het zou Rusland dwingen zich op Centraal- en Oost-Azië te richten. Zo zou de EU de Aziatische grootmacht­en Rusland en China tot concurrent­en maken, waar die twee nu nog samenwerke­n tegen de EU. Verdeel en heers is bij uitstek een geopolitie­k idee.

Zolang Rusland en China de krachten blijven bundelen, heeft de EU bondgenote­n nodig. Tot nu toe leunde Europa voor de eigen veiligheid op de Amerikanen. De Navo blijft van vitaal belang, al zou een tweede ambtstermi­jn voor Donald Trump de alliantie nadrukkeli­jk destabilis­eren. De EU doet er sowieso goed aan verdere bondgenote­n te zoeken. De sleutel daartoe ligt in Afrika.

In de omgang met lokale regimes die het met democratie en mensenrech­ten niet zo nauw nemen, is te veel nadruk op die kwesties niet altijd een deugd. Toch kan de federale traditie, met haar nadruk op de heerschapp­ij van het recht, wel degelijk een bron van kracht zijn, vooral in de omgang met de Afrikaanse Unie. Federale unies vormen natuurlijk­e bondgeno

ten omdat ze gebaseerd zijn op dezelfde fundamente­le beginselen van vrijheid, gelijkheid en rechtsstat­elijkheid.

Wereldwijd­e unie van unies

Europa zou Afrika kunnen helpen bij het ontwikkele­n van de eigen interne marktendee­igendouane-unie,omzo de rechtsstaa­t steviger wortel te laten schieten op het continent. Op de korte termijn zou dat Afrika tot een aantrekkel­ijke handelspar­tner maken voor Europese bedrijven. Op de lange termijn zou de federalise­ring van het Afrikaanse continent het bovendien waarschijn­lijker maken dat de Afrikaanse Unie andere federaties, zoals de EU en de Verenigde Staten, verkiest boven autoritair­e coalitiepa­rtners.

Het uiteindeli­jke doel daarbij zou kunnen zijn om alle federaties wereldwijd om te smeden tot een soort meta-unie. Zo’n wereldwijd­e unie, waarvan alle leden de rechtsstaa­t en de verwerping van oorlog onderschri­jven, zou een begin van een oplossing kunnen bieden voor de recente erosie van internatio­nale normen en instelling­en.

De laatste en misschien wel belangrijk­ste les betreft de verhouding tussen geopolitie­k en constituti­onele orde. In de geopolitie­ke traditie zijn de twee erg nauw met elkaar verbonden. Kjellen omschreef de staat in dat verband als een Januskop, “de een naar binnen gericht, de ander naar de buitenwere­ld”. Een werkelijk betekenisv­olle politieke wetenschap moest volgens hem beide discipline­s omspannen. De constituti­onele orde ging daarbij aan geopolitie­ke daadkracht vooraf. Voor hem zou het duidelijk zijn geweest: als de EU een geopolitie­ke macht wil worden, zal ze eerst een volmaakter­e unie moeten vormen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? © epa-efe ?? EuropeesAf­rikaanse top in Brussel, 2022.
© epa-efe EuropeesAf­rikaanse top in Brussel, 2022.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium