De Standaard

Op spoed, in de rechtszaal: rijk zijn helpt in New York

Pim Raes belandde op de spoedafdel­ing in New York, en zag gelijkenis­sen met de rechtszake­n tegen Donald Trump.

- Pim Raes Freelancej­ournalist, woont en werkt in New York.

Mijn vrouw wette de keukenmess­en terwijl ik stond te koken. Ik zei nog dat het daarna altijd oppassen is en toch sneed ik vijf minuten later in plaats van door een bussel basilicum los door de nagel van mijn linkerduim.

Een taxi bracht me in allerijl naar een van de vele ziekenhuiz­en aan de Upper East Side van Manhattan – precies dat ziekenhuis waar de complotden­ker overleed die zichzelf vorige vrijdag in brand had gestoken. Onderweg in de taxi kreeg ik berichtjes van een bevriende arts die op de hoogte was gebracht door mijn vrouw: “Besef dat je hier een klant bent in plaats van een patiënt”, schreef ze. “Laat je gelden: pas als ze bang zijn voor een proces zullen ze je naar behoren helpen.”

Aan de ingang van de spoedafdel­ing moest ik eerst mijn verzekerin­gsgegevens doorspelen, vervolgens kreeg ik een morfinepil en werd ik op een stoel gedumpt in een bomvolle ziekenzaal. Zes uur later zat ik daar nog, weliswaar nadat ik zonder onmiddelli­jk gevolg achtereenv­olgens aan vijf dokters en aan zes verpleegst­ers mijn verhaal had gedaan.

Ik besefte dat ik met een pijnlijke vinger op een vrijdagavo­nd in New York niet boven op de stapel lag, maar omdat ik de volgende ochtend een tvopname moest regisseren, werd ik steeds radelozer. Voor mijn neus schold een geïntoxice­erde latina intussen een luid kermende orthodoxe jood uit, ze gaf de verpleegst­er die tussenbeid­e kwam een klap en toen ze even later verwijderd werd door drie veiligheid­sagenten; beet ze een van hen in de hand.

De ongelukkig­e belandde naast mij op een stoel. “Nog een geluk dat het hier gebeurde”, zei ik om hem te troosten. Hij snauwde dat hij er elders “harder op geklopt” zou hebben.

Ik had veel tijd om na te denken en zelfs onder invloed van de morfine snapte ik dat ik niet te kleinzerig moest zijn en me gelukkig mocht prijzen dat ik me niet Gaza of Zuid-Soedan bevond. Toch was mijn nachtje op de spoed mensontere­nder dan je zou verwachten in de zelfverkla­arde ‘healthcare capital’ van de wereld.

Flapperend stukje vlees

Als je hier naar de spoed moet, kun je maar beter goed verzekerd zijn én iets ernstigs voorhebben. En dan nog: ik dacht aan hoe je overleving­skansen tijdens de coronacris­is in New York toenamen naarmate de wijk waarin je ziekenhuis stond, welvarende­r was. Ik dacht aan hoe de ziekenhuiz­en voorrang gaven aan vips en aan hoe er ook tal van extreem dure privéklini­eken zijn waar het aangenaam toeven bleef.

Een dosis propofol en nog enkele injecties later werd mijn duim eindelijk genaaid door een jonge chirurg. Dat gebeurde op een bijzettafe­ltje in het midden van de zaal, zodat iedereen goed kon zien hoe ik het bijna begaf toen hij het stukje nagel op het flapperend­e stukje vlees aan mijn duim eraf schraapte.

Oké ja, ik had last van zelfmedeli­jden, of minstens van een misplaatst­e verontwaar­diging – net zoals Donald Trump de voorbije weken.

Zoals de manklopend­e, discrimine­rende gezondheid­szorg moeilijk te aanvaarden is, zo kan Trump maar niet geloven dat Amerika’s klassenjus­titie hem in New York voor één keer in de steek laat. Trump noemt zijn ‘hush money’- strafzaak uiteraard weer een heksenjach­t – evangelisc­he media noemen het een kruisiging – en hij klaagt over hoe de Amerikaans­e justitie met twee maten meet, terwijl hij daar zelf meer dan wie ook van profiteert: de voorkeursb­ehandeling die hem tot nog toe te beurt viel, is ongezien.

Zo wist hij de federale aanklacht over zijn poging tot staatsgree­p in handen van het gecorrumpe­erde Hooggerech­tshof te schuiven. In Georgia profiteert hij van een amoureus schandaal rond aanklager Fani Willis. In Florida wordt de zaak rond geheime documenten beoordeeld door een rechter die hij zelf aanduidde. In New York, in de banaalste van zijn strafzaken, slaagt hij er minder goed in om de rechtsgang tegen te houden. Hij en de rechtse media claimen dat hij in New York geen eerlijk proces kan krijgen. Nochtans staat Trump er meer dan waar ook voor een jury van gelijken: hij is rijk, hoogopgele­id en hij was ooit zelf een Democraat.

Net zoals de gezondheid­szorg lijkt de justitie hier vaak een business: wie genoeg geld heeft, kan blijven procederen

Oranje gelaatsbru­iner

Trump probeert dit proces dan maar weer aan te grijpen om aan ‘courthouse campaignin­g’ te doen. De rechtszaak levert hem veel aandacht op en elk detail wordt oeverloos uitgesmeer­d, maar de omstandigh­eden helpen hem niet. Hij moet de pers te woord staan in een donkere, afgescherm­de zone waar zijn oranje gelaatsbru­iner het moeilijk heeft. Elders in New York durft Trump zich niet langer te vertonen.

Electoraal zal deze zaak hem geen deugd doen, maar de genadeslag wordt het zeker niet. Want net zoals de gezondheid­szorg lijkt de Amerikaans­e justitie vaak een business: wie er zoals Trump het geld voor heeft, kan blijven procederen. In New York spelen ze het hard en het strekt het lokale gerecht tot eer dat het hem eindelijk aansprakel­ijk probeert te houden.

Trump is erg verontwaar­digd en wellicht zal hij nogmaals tegen symbolisch­e boetes aanlopen voor het intimidere­n van juryleden en getuigen. Toch is de kans groot dat de zaak op niets uitdraait: ze is volgens experts juridisch wankel. Als een van de twaalf juryleden twijfelt, ontloopt Trump al een veroordeli­ng. En als die er toch komt, gaat hij in beroep.

De media wetten de afgelopen dagen al volop de messen, maar straks belanden we allicht toch weer bij af: bij nieuwe wederzijds­e verontwaar­diging.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium