De Standaard

Leeftijdsd­iscriminat­ie

- Jo Van Beylen

Annemie Vermeylen mag zich gelukkig prijzen dat ze pas nu, rond haar zestigste, af te rekenen krijgt met leeftijdsd­iscriminat­ie (DS 22 april). Mijn opmerking is niet sarcastisc­h bedoeld. Ik kan me volledig inleven in wat ze voelt. Ik was net vijftig geworden en dringend op zoek naar werk. Bij verscheide­ne bedrijven kreeg ik te horen dat ze iemand zochten voor een “jong, dynamisch team”. Ik ben een vijftienta­l jaar meewerkend echtgenote geweest. Met meewerken bedoel ik wat er staat: ’s nachts opstaan, weekendwer­k en hooguit een weekje vakantie.

Om een lang verhaal kort te maken. Ons huwelijk hield niet stand. Van wat ik af en toe verdiende in een museum, kon ik niet overleven en als kers op de taart kreeg ik te horen dat ik geen recht had op een werklooshe­idsuitkeri­ng. De wereld valt op dat moment op je hoofd. Ik heb een opleiding aan de VDAB gevolgd om me te herscholen tot importeur-exporteur (niemand zat of zit te wachten op een kunsthisto­rica). Het heeft me moeite gekost om aanvaard te worden op de opleiding: leeftijd (wordt niet gezegd, maar je voelt de teneur) en een universita­ir diploma (hoe is het mogelijk dat je met zo’n diploma geen werk vindt?). Na de opleiding ben ik aan de slag gegaan als expediteur bij Brucargo. Ik kreeg voortduren­d te horen dat ik de vreemde eend in de bijt was. Het was op de tanden bijten. Ik heb vaak huilend op het toilet gezeten, maar de angst om mijn werk te verliezen en geen loon op mijn rekening te zien verschijne­n, deed me doorbijten. Na een tijdje vond ik zelfs plezier in mijn werk. Maar promotie zat er nooit in, want ambitie past niet bij een vijftigplu­sser, dat is iets voor jongeren. Oudere werknemers moeten hun plaats kennen.

De crisis van 2008-2009 sloeg toe: last in, first out. Ik kon opnieuw op zoek naar werk. Er waren vacatures die ik perfect had kunnen invullen als expediteur, maar ik kreeg overal het deksel op de neus. “Mevrouw, eigenlijk zoeken we iemand met een ander profiel.” Een directeur, zelf een zestiger, zei het me: “U bent ook niet van de jongsten!”

Ik ben uiteindeli­jk weer aan de slag kunnen gaan bij de ondernemin­g waar ik ontslagen was: eerst met tijdelijke contractje­s en telkens met de angst mijn job opnieuw te verliezen. En ik heb mijn pensioenle­eftijd gehaald. Vorige maand heb ik van de pensioendi­enst 1.214,42 euro op mijn rekening gekregen. Boomer?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium