De Standaard

Scholieren staan niet te springen voor toetsen

-

Vanaf vandaag leggen alle leerlingen in het vierde leerjaar en het tweede jaar secundair onderwijs voor het eerst de centrale Vlaamse toetsen af.

Voor heel wat scholieren is het onduidelij­k waarom er extra toetsen komen, benadrukt de Scholieren­koepel. “Als je van scholieren verwacht dat ze zich meer dan 100 minuten per toetsmomen­t inzetten, is het belangrijk voor hun motivatie dat ze vooraf weten waarom”, zegt voorzitter Lore Sleeckx.

Scholieren staan bovendien niet te springen voor ‘nog meer’ toetsen, benadrukt ze.

“Leerlingen in Vlaanderen krijgen al heel wat toetsen voorgescho­teld. Weinig tot geen scholen zijn immers van plan om andere toetsen te laten vallen. Die toetsen zijn een grote bron van schoolstre­ss.”

De leerlingen klagen ook het gebrek aan feedbackcu­ltuur aan. Eind juni krijgen de scholieren en hun ouders een digitaal rapport via de school. “Helaas zit op dat moment de toets uit april of mei al ver weg in het geheugen. Dat er vrijwel geen nabespreki­ng met de leerkracht mogelijk is, vinden we een gemiste kans. Dit voelt heel wrang aan net omdat het over onderwijsk­waliteit gaat.” Dat er voor inzage van de toetsen naar Brussel moet worden afgezakt, is een bijkomend pijnpunt. “Zo maken ze het wel erg lastig.”

De scholieren­koepel gelooft wel dat de toetsen leerkracht­en en scholen een belangrijk­e spiegel kunnen voorhouden. “Maar scholieren weten dat wiskunde en Nederlands maar een fractie van de onderwijsk­waliteit betekent. Een goede school is een school waar je jezelf kunt zijn, waar leraren met passie lesgeven en waar een positieve feedbackcu­ltuur heerst.” (km)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium