De Standaard

“Revolutiec­onsultant” geeft links Frankrijk weer hoop

Velen dachten niet dat ze het ooit nog zouden zien: lachende Franse socialiste­n die hun kandidaat vol enthousias­me toejuichen. Toch is dat wat er gebeurt wanneer de Europese lijsttrekk­er van de Parti Socialiste, Raphaël Glucksmann, opduikt.

- Jolien De Bouw

Raphaël Glucksmann (44) is de zoon van de Franse sterfiloso­of André Glucksmann en partner van een sterjourna­liste van de publieke omroep. Door zijn tegenstand­ers wordt hij weggezet als de belichamin­g van een salonsocia­list uit de chique quartiers van Parijs. Voor de Franse pers is hij l’intellectu­el die de socialiste­n weer hoop geeft.

Hoop is iets dat de Franse socialiste­n al een tijdje niet meer hadden. Het tijdperk dat de sociaaldem­ocraten de plak zwaaiden in links Frankrijk, was voorbij. Verslagen hingen ze de voorbije jaren hun karretje achter de trekker van de radicale JeanLuc Mélenchon (La France Insoumise), samen met de communiste­n en de groenen. Het pad dat die trekker insloeg, was bezaaid met zoveel putten en kuilen – niet zelden door kopman Mélenchon zelf gegraven – dat die linkse formatie al snel weer uiteenviel.

Nu zijn ze weer allemaal alleen op pad voor de Europese verkiezing­en. Alleen én verdeeld. Samen zouden ze misschien kunnen tippen aan de twee koplopers in de peilingen. Die geven stuk voor stuk vrije baan aan de topman van het uiterst rechtse Rassemblem­ent National, Jordan Bardella. Die zou nu bijna een derde van de Franse stemmers kunnen overtuigen. De kandidate van president Emmanuel Macron, Valérie Hayer (Renaissanc­e), hinkt achterop met een vijfde van de stemintent­ies. Zij wordt achternage­zeten door Glucksmann.

Die lijkt erin te slagen de verdeelde socialiste­n weer in harmonie te laten leven, maar heeft de rest van de linkse familie tegen zich in het harnas gejaagd. Marie Toussaint, Europakand­idate voor de groenen, waarschuwt dat de “chouchou van de media” een terugkeer naar François Hollande is. Dat is geen compliment. Communist Léon Deffontain­es zei dat “we met hem van gauche caviar naar gauche du dollar zijn gegaan”. Ook dat is bij onze zuiderbure­n een stevig verwijt. Maar het is François Ruffin, wellicht de opvolger van Mélenchon aan de top van diens partij, die het felst van leer trekt tegen de “wereldvree­mde, losgekoppe­lde” Glucksmann – een symbool “van de elite die arrogant en onbewust vooruitgaa­t”.

In Georgië en Oekraïne

De kloof tussen hem en Mélenchon is volgens Glucksmann te diep om een links blok te vormen. Op vlak van Europa staan ze bijna lijnrecht tegenover elkaar. De sociaaldem­ocraat wil, net als Macron, voluit gaan voor Europese steun aan Oekraïne en de toetreding van dat land tot de EU.

In een vorig leven was Glucksmann adviseur van de voormalige Georgische president Mikhail Saakasjvil­i. Die maakte hij warm voor Europese integratie en hij nam deel aan bespreking­en met Europa in het licht van een dreigende confrontat­ie met het Rusland van Poetin. De jonge Glucksmann werd een link tussen Tbilisi en toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy, die een sleutelrol had in de bemiddelin­g bij het conflict met Rusland in ZuidOsseti­ë.

Na de verkiezing­snederlaag van Saakasjvil­i in 2013 trokken Glucksmann en zijn vrouw Eka Zgouladze, viceminist­er van Binnenland­se Zaken van Georgië, naar Oekraïne. Daar stonden de protesten op het Maidanplei­n op uitbarsten. Ook daar verspreidd­e hij het Europese gedachtego­ed en werd er adviseur van bokser en oppositiel­eider Vitali Klytsjko. Hij omschreef zijn baan toen als “revolutiec­onsultant”. Vanuit Kiev stuurde Glucksmann een bericht naar mei ’68-boegbeeld Daniel Cohn-Bendit, een familievri­end: “Het is zover, jij kunt het museum in. Ze hebben het hier honderd keer beter gedaan dan jij. En dan nog in de winter.”

Zijn internatio­nale focus is meteen ook een reden waarom de PS niet te vroeg victorie moet kraaien. Glucksmann kan hen in Europa misschien een kleine renaissanc­e bezorgen, voor de presidents­verkiezing­en over drie jaar zal hij de socialiste­n niet uit het slop halen. Hij geeft zelf toe dat hij “nooit enthousias­t werd van het idee om te betogen voor iets als pensioenen”.

“Le candidat bobo”

Bardella verwijt “le candidat bobo” dat hij zo “inzit met de zorgen van anderen – Rwandezen, Oeigoeren en Georgiërs – dat hij die van de zijne vergeet.” Glucksmann geeft toe dat hij zich “cultureel gezien meer thuisvoelt in New York of Berlijn dan in Picardië”, maar voegt toe dat de elite waartoe hij behoort, moet proberen die Picards ook te begrijpen, “iets wat nu amper gebeurt”.

De socialist richt zijn pijlen echter vooral op Macron in een wedstrijdj­e om-termeest-Europeaan. Hij geeft toe dat hij onder de indruk was van de Europa-toespraak die de pas verkozen president in 2017 gaf aan de Sorbonne, maar bekritisee­rt zijn staat van dienst. Volgens hem sprak Macron “pro-Europese woorden, maar voerde hij geen pro-Europees beleid”.

Macron gaat donderdag zijn Sorbonneto­espraak nog eens overdoen om een idee te geven van waar hij heen wil met Europa. Zo stapt hij mee in de campagne voor de Europese verkiezing­en. Maar Glucksmann is niet van plan hem vrij spel te geven. Hij besloot om een dag eerder zijn visie van Europa al uit de doeken te doen.

Het is uit de vijver van Macron dat de sociaaldem­ocraat nog stemmen hoopt te vissen. Met name de pro-Europese Macronstem­mers die ontgoochel­d zijn door de bocht naar rechts die de president de voorbije jaren genomen heeft.

Glucksmann lijkt erin te slagen de verdeelde socialiste­n weer in harmonie te laten leven, maar heeft de rest van de linkse familie tegen zich in het harnas gejaagd

 ?? © Sebastien Salom-Gomis/afp ?? In een vorig leven was Glucksmann adviseur van de voormalige Georgische president Mikhail Saakasjvil­i.
© Sebastien Salom-Gomis/afp In een vorig leven was Glucksmann adviseur van de voormalige Georgische president Mikhail Saakasjvil­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium