De Standaard

Netto minder inkomen na opslag door weeffout in kinderbijs­lag

Door de harde inkomensgr­enzen bij de berekening van de kinderbijs­lag houden gezinnen er na een loonopslag netto vaak minder aan over. Dat klagen de Vlaamse sociale partners (Serv) aan vijf jaar na de invoering van de Vlaamse kinderbijs­lag.

- Wim Winckelman­s

Bruto 100 euro opslag krijgen en netto achteraf 30 tot 170 euro minder inkomen overhouden: het is een van de perverse mechanisme­n waar de Sociaal-economisch­e raad van Vlaanderen (Serv), het overlegorg­aan van de Vlaamse vakbonden en werkgevers, in zijn doorlichti­ng van de nieuwe kinderbijs­lag, het groeipakke­t, is gestoten.

De oorzaak ligt bij de harde inkomensgr­enzen die worden toegepast om gezinnen sociale toeslagen toe te kennen. Gezinnen met een of twee kinderen, bijvoorbee­ld, hebben recht op een toeslag van 70,5 euro per maand en per kind boven op het basisbedra­g (176,66 euro per maand). Maar dan moeten ze wel aan de inkomensvo­orwaarde voldoen: ongeveer 3.300 euro per maand.

Krijgen ze opslag waardoor hun inkomen één euro boven die grens uitsteekt, dan krijgen ze plots maar de helft: 35,7 euro per kind en per maand. Ze verliezen de toeslag helemaal als het gezinsinko­men boven 3.900 euro bruto per maand uitkomt. Wie net boven die grenzen uitkomt, verliest dus meer aan sociale toeslagen dan hij aan opslag krijgt. Vaak beseffen gezinnen dat niet eens. Sociale toeslagen worden voor een jaar toegekend, op basis van hun jongste aanslagbil­jet. In vele gevallen stellen ze dus maar twee jaar later vast dat ze minder goed af zijn dan gedacht.

Zware dobber

Die zogenaamde inkomensva­l is maar een van de tekortkomi­ngen die de Serv heeft vastgestel­d. Over het algemeen vinden de Vlaamse vakbonden en werkgevers­organisati­es dat de kinderbijs­lag vooral kwetsbare gezinnen te weinig ondersteun­t. Het basisbedra­g van de kinderbijs­lag maakt 80 procent van het budget uit. De sociale toeslagen slechts 5 procent.

De mate waarin de kinderbijs­lag de kosten voor kinderen dekt, kan sterk uiteenlope­n. Voor kinderen jonger dan drie, die in een sociale woning wonen en geen kinderopva­ng nodig hebben, kan dat 70 procent zijn. Voor tieners in een privéhuurw­oning kan dat slechts 22 procent zijn. Volgens de Serv is de dekkingsgr­aad voor kinderen ouder dan zes jaar ontoereike­nd.

Ook de kinderopva­ng voor kinderen onder drie jaar kan een zware dobber zijn voor gezinnen met een laag inkomen, zeggen de sociale partners. “Dat maakt dat ze snel ontmoedigd raken als ze zien wat de kinderopva­ng hun zal kosten als ze (meer) willen werken of een opleiding volgen.”

Het onderzoek beschrijft de situatie in 2022, uitgereken­d het jaar waarin er in de Vlaamse regering een politieke crisis ontstond over de indexering van de kinderbijs­lag. Het resultaat was dat de sociale bijdragen met 15 euro werden verhoogd en de loongrenze­n voor sociale toeslagen met 10 procent werden opgetrokke­n. Die aanpassing­en, die in 2023 in werking zijn getreden, zijn in het onderzoek niet meegenomen. Maar voor de Serv gaan ze sowieso niet ver genoeg. Hij dringt erop aan dat de volgende Vlaamse regering de kinderbijs­lag bijstuurt, bijvoorbee­ld door hogere sociale toeslagen in te voeren, die dan wel geleidelij­k afnemen naarmate het inkomen stijgt.

Niet de eerste keer

De Serv vraagt ook de kosten voor kinderopva­ng beter op te vangen. De huidige regeling, waarbij de kinderbijs­lag met 2 procent per jaar mag stijgen, acht de Serv “onvoldoend­e” om te verzekeren dat de kinderbijs­lag zijn rol op langere termijn kan blijven spelen.

Het is niet voor het eerst dat de nieuwe Vlaamse kinderbijs­lag onder vuur ligt. Armoedespe­cialist Wim Van Lancker ( KU Leuven) waarschuwt al jaren dat het systeem sociale groepen onvoldoend­e ondersteun­t. Ook het Federaal Planbureau stelde al vast dat grote gezinnen en eenouderge­zinnen, die een hoger armoederis­ico hebben, er in sommige gevallen zelfs op achteruitg­aan ten opzichte van de oude regeling.

Uit de verkiezing­sprogramma’s blijkt dat vooral Vooruit, Groen en de PVDA uitdrukkel­ijk een hervorming steunen in de richting die de Serv wil. CD&V maakt een breekpunt van de volledige indexering van de kinderbijs­lag. De overige partijen zitten op een ander spoor. In het Open VLD-programma is geen hervorming opgenomen. Vlaams Belang wil wel een volledige indexering, maar stoort zich tegelijk aan uitkeringe­n voor migranten. De N-VA denkt in een heel andere richting. In een congrestek­st van vorig jaar stond het voorstel om kindergeld af te nemen van “onverantwo­orde ouders”.

“Ouders raken snel ontmoedigd als ze zien wat de kinderopva­ng zal kosten als ze (meer) willen werken of een opleiding volgen” Serv

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium