De Standaard

Vlaanderen bespaart op het hebben van kinderen

- Bart Brinckman

Het Vlinderakk­oord hevelde in 2012 de kinderbijs­lag over naar de gewesten. Dat spoorde met de symboliek. De onderhande­laars lieten zich aanjagen door hun rekenmachi­entjes. Elk miljard dat de gewesten bij de federale overheid weghaalden, deed de Vlaams-nationalis­ten opspringen. Pas later groeide de ambitie om zelf met het stelsel aan de slag te gaan.

De Vlaamse regering besloot het overgeheve­lde geld slechts gedeelteli­jk te gebruiken. Elk jaar stort de federale overheid een geïndexeer­d bedrag door. Dit jaar ontvangt Vlaanderen net geen 5,1 miljard euro, daarvan besteedt het slechts 4,8 miljard euro aan het “groeipakke­t”. Dat werd een trade-off met de dure jobbonus.

Zo bespaart de Vlaamse regering de facto op het hebben van kinderen. Ook over het systeem zelf werd gesoebat. Met een gesloten enveloppe zocht de regering een compromis tussen universali­teit en selectivit­eit. Voortaan kreeg ieder kind evenveel, kinderen uit armere gezinnen ontvingen een toeslag.

Specialist­en oordeelden dat de Vlaamse overheid zo een kans miste om de kinderarmo­ede sterker aan te pakken. Het nieuwe systeem was in de meeste gevallen een verslechte­ring noch een verbeterin­g, maar ondersteun­t de echt kwetsbare gezinnen onvoldoend­e. De Sociaaleco­nomische raad van Vlaanderen (Serv) wijst zelfs op een bijkomend probleem. De inkomensgr­enzen zijn te strikt. Wie plots wat meer verdient, kan uiteindeli­jk slechter af zijn.

Na vijf jaar wordt het daarom tijd om het groeipakke­t tegen het licht te houden, een uitgelezen onderwerp voor de volgende Vlaamse formatiege­sprekken. Door de kinderbijs­lag de facto uit de sociale zekerheid te halen, werd hij een politieke speelbal. De centrumrec­htse regering koos voluit voor de middengroe­pen en beperkte de indexering om de begroting te flatteren.

Het groeipakke­t spreidt voor een stuk de financiële last van de opvoeding over de volledige bevolking. Daarom klinken de voorstelle­n om van de kinderbijs­lag een strafpakke­t te maken (als ouders uit de pas lopen) zeer betwistbaa­r. Ook het idee om een deel van het kindergeld aan scholen te geven die daarmee bijvoorbee­ld warme maaltijden kunnen bekostigen, zet de uitgangspu­nten ter discussie.

Het zou evenmin een goed idee zijn om rijkere gezinnen selectieve­r te behandelen. Als onderdeel van de sociale zekerheid was dat kindergeld een collectief goed waarvoor iedereen meebetaald­e. Zo’n systeem staat met wederkerig­heid. Wie om de een of andere reden wordt uitgeslote­n, ziet dat op termijn eerder als een last.

Na vijf jaar wordt het tijd om het groeipakke­t tegen het licht te houden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium